Головна Статті Світ Азія Конфлікт Індії і Китаю: що сталося між країнами і які наслідки бійки в Гімалаях
commentss Cтатті Всі новини

Конфлікт Індії і Китаю: що сталося між країнами і які наслідки бійки в Гімалаях

Прикордонний конфлікт Індії і Китаю не тільки потривожив старі рани у відносинах двох країн, але і розставив багато військово-політичних питань, що стосуються інших впливових держав. "Коментарі" розбиралися в можливих наслідках конфлікту

18 червня 2020, 22:05 comments3789
Поділіться публікацією:

Відносини Нью-Делі і Пекіна досягли точки кипіння після бійки, яка сталася між китайськими та індійськими військовими в Галванській долині в Гімалаях на лінії розмежування між індійською територією Ладакх і регіоном Аксайчин, який Китай анексував у Індії в 1962 році. Індійським та китайським військовим, які патрулюють місцевість у районі замороженого збройного конфлікту, заборонено брати зброю, щоб уникнути провокацій, тому вони билися камінням, залізними прутами, різними підручними засобами і голими руками не на життя, а на смерть. У бійці загинули 20 індійських військових, а кількість постраждалих з китайської сторони не уточнюється. Даний інцидент може спричинити за собою серйозні військово-політичні наслідки у відносинах Індії та Китаю, вплинути на геополітичний розподіл сил у Південній Азії та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Конфлікт Індії і Китаю: що сталося між країнами і які наслідки бійки в Гімалаях

Конфлікт Індії і Китаю: територіальні суперечки

На думку експертів, передумовою інциденту є відсутність чіткого державної індійсько-китайського кордону в Гімалаях і неврегульована суперечка навколо приналежності регіону Аксайчин. Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі нагадав, що в 1914 році на той момент незалежна держава Тибет передала дані землі Великобританії. Між нею і Тибетом була проведена нова межа, названа "лінією Макмагона", на честь британського офіцера Артура Генрі Макмагона.

"Китай не визнав цю угоду, оскільки не вважав Тибет незалежною державою. Після приходу до влади в Китаї комуністів, Пекін окупував Тибет в 1950 році і, не зумівши домовитися з Індією про державної кордоні, окупував Аксайчин в 1962-му. Для Китаю дана солончакова пустеля має стратегічне значення, оскільки там проходить дорога, що з'єднує проблемні регіони Тибет і Синцзян-Уйгурський автономний район (Східний Туркестан), де існують відцентрові настрої", – каже політолог.

Територіальний спір не врегульовано донині. Індія вважає "лінію Макмагона" справжнім кордоном з Китаєм. Піднебесна наполягає на проведенні кордону на стику анексованого Аксайчина і Ладакха (так звана "актуальна лінія"). Приводом для недавньої бійки стало будівництво Індією доріг військового значення в Галванскій долині, розташованій в безпосередній близькості до "актуальною лінії". За інформацією аналітиків Рахула Сінгха і Сунетри Чондхарі, одна зі споруджуваних доріг повинна була покращити транспортне сполучення з аванпостом Даулат Біг Олді. Інша повинна була з'єднати населений пункт Сасома з гірськими переходами Сасер Ла, Каракорам з виходом на Даулат Біг Олді. Останній знаходиться в безпосередній близькості до зони збройного конфлікту. Індійські військові планували побудувати 61 дорогу вздовж кордонів з Китаєм до 2022 року. При цьому протяжність індійсько-китайського кордону становить 2 тис. км.

Георгій Кухалейшвілі вважає, що китайці побоювалися наступу індійців на Аксайчин з території Ладакха і тому вжили заходів, щоб перешкодити будівництву доріг, в черговий раз порушивши суверенітет Індії.

"Міністр закордонних справ Китаю Ван І засудив діяльність Індії в прикордонній зоні і звинуватив індійських військових в тому, що вони першими влаштували провокацію. Ймовірно, індійські патрульні спробували самостійно вигнати китайських військових, які зайшли на їх територію. Індійський генерал у відставці Зед Пракаш Малік, ветеран Каргильскої війни 1999 року з Пакистаном вважає, що недавня бійка – це спланована китайською армією операція, в результаті якої вона перетнула лінію розмежування і захопила спірну територію", – пояснює експерт.

Конфлікт Індії і Китаю: загроза ескалації конфлікту

Бійка у Галванській долині підвищує ймовірність ескалації збройного конфлікту між Індією і Китаєм. Аналітики Рахул Сінгх і Сунетра Чондхарі стверджують, що останнім часом Китай і Індія зміцнили військову присутність по обидві сторони лінії розмежування в районі Ладакха. За їх інформацією, Китай стягнув туди 5 тис. військових, танки і артилерію. Після збройного конфлікту в Аксайчині в 1962 р., який забрав життя тисяч індійських військових і 800 китайських солдатів, неодноразово мали місце різні інциденти. У 1967 році індійським військовим вдалося відвоювати частину території Аксайчина, знищити фортифікаційні укріплення китайців місцевості Нату Ла. У 1987-му індійська і китайська армія проводили військові маневри в безпосередній близькості до "актуальної лінії", розраховані на залякування. Порушення лінії розмежування мали місце у 2013 і 2017 роках.

Генерал Малік вважає, що в світлі останніх подій індійській армії варто міняти тактику і більш жорстко реагувати на провокації Китаю. Колишній військовий впевнений, що індійська армія краще підготовлена до військових дій у гористій місцевості за роки протистояння з Пакистаном. На думку Маліка, голова КНР Сі Цзіньпін намагається встановити контроль над територіями сусідніх країн, які колись мали відношення до Китаю. До періоду незалежності, Тибет входив до складу китайських державних утворень в 13-20 столітті. Крім Аксайчина, Пекін висловлює претензії на індійський штат Аруначал-Прадеш, частину Південного Тибету, яка увійшла до складу Британської Індії в 1914 р.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі впевнений, що зіткнення індійських і китайських військових у Галванській долині в черговий раз підтверджують недостатню ефективність ядерної зброї, яка є в арсеналі Індії і Китаю, як фактору стримування.

"Наявність ракет з ядерними боєголовками не зупиняє держави від використання звичайних озброєнь і навіть кулаків, як у випадку Індії і Китаю, у з'ясуванні територіальних суперечок. У минулому році відбулися збройні сутички з використанням авіації між Індією та іншої ядерною державою Пакистаном на території спірного регіону Кашмір. Висока ймовірність того, що ядерні держави все частіше будуть покладатися на військову силу на ґрунті територіальних суперечок. При цьому, застосовувати ядерну зброю ніхто не буде", – міркує Кухалейшвілі.

Конфлікт Індії і Китаю: геополітичні наслідки

За словами політолога, інцидент в Гімалаях вплине на зміцнення військово-політичного співробітництва США з Індією та країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону в стримуванні зростаючого впливу Китаю в світі. З моменту здобуття незалежності в 1947 році Індія дотримується політики міжнародного нейтралітету і дотримується балансу у відносинах з різними центрами сили. Всупереч існуючим територіальним суперечкам, Китай є ключовим торговельно-економічним партнером Індії (товарообіг складає 84 млрд дол.). У той же час найважливішим партнером Індії в галузі військово-технічного співробітництва та ядерної енергетики є Росія. Потенціал же відносин Індії та США не повністю розкритий. Товарообіг становить 600 млн дол., що мізерно мало. З часів правління президента Джорджа Буша-молодшого, США розвивають співпрацю з Індією в галузі ядерних та військових технологій та у сфері безпеки. Індійським військовим цікаве придбання американських вертольотів, зенітно-ракетних комплексів, радарів, стрілецької зброї. Однак, індійці не горіли бажанням кидатися в обійми американців, враховуючи їх міцні відносини з Пакистаном у військово-політичній сфері.

Нинішні обставини змінюють суть справи. Ескалація давнього конфлікту з Китаєм в умовах непростих відносин з Пакистаном створюють сприятливі перспективи для більшого зближення США та Індії. На думку Кухалейшвілі, з приходом до влади в США Дональда Трампа, Пакистан перестав бути "яблуком розбрату" в американо-індійських відносинах. Вашингтон звинувачує Ісламабад в неефективній боротьбі з ісламським екстремізмом, у спонсоруванні міжнародного тероризму. Індійський аналітик Амріта Джаш вважає, що Індія є серйозною противагою Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та Південній Азії.

Зараз вдалий час для американців будувати регіональну антикитайську коаліцію. Американський аналітик Джеймс Гріффітс прогнозує, що за основу може бути взятий неформальний консультативний блок "Квадритераль" (США, Австралія, Японія, Індія). Дані країни проводять консультації з питань міжнародної безпеки з 2007 року і зараз у кожної з них є свої претензії до Китаю. США хочуть змусити Китай прийняти їхні правила гри в сфері торгівлі. Керівництво Австралії виступає за вільне судноплавство, якому перешкоджає Піднебесна в Південно-Китайському морі. У відносинах Японії та Китаю існують територіальні суперечки, в тому числі навколо архіпелагу Сенкаку. До блоку "Квадритераль" можуть долучитися Нова Зеландія і Південна Корея, які також обережно ставляться до зростаючого впливу КНР.

Конфлікт Індії і Китаю: альтернативи Китаю і Росії

Експерт допускає, що Китай буде робити ставку на Пакистан в якості противаги Індії в Південній Азії. З 2008 по 2017 роки Китай продав Пакистану озброєнь на 6 млрд дол. Пекін інвестував в інфраструктурні проекти в рамках Китайсько-Пакистанського економічного коридору, який є частиною глобальної транспортно-інвестиційної ініціативи "Один пояс, один шлях", з допомогою якої Китай прагне встановити контроль над міжнародними транспортними маршрутами, викупити стратегічні підприємства і посилити свій вплив у світі.

Надмірно наступальна зовнішня політика Китаю негативно вплинула на відносини з сусідніми країнами. У Пекіна немає впливових союзників серед країн ближнього зарубіжжя, якщо не вважати малі держави на кшталт Непалу.

"Черговий виток протистояння Індії та Китаю говорить про те, що спроби Росії побудувати контрамериканский альянс зазнали краху. У всіх об'єднаннях, будь то неформальний стратегічний трикутник Москва-Делі-Пекін, форум БРІКС або Шанхайська організація співробітництва сусідять протиборчі Індія і Китай. Можливо, Пекін і Москва будуть опрацьовувати стратегічний альянс з Ісламабадом в якості противаги впливу Вашингтона і Нью-Делі. Пакистан і Росія опрацьовують варіанти активізації торговельно-економічного, військово-технічного співробітництва. Однак, в Кремлі, напевно, розуміють, що будь-яке зближення з Пакистаном буде сприйнято в багнети давнім партнером в особі Індії. Успіх такого військово-політичного союзу сумнівний", – резюмував Георгій Кухалейшвілі.

Раніше "Коментарі" детально розбиралися в протестах в Бразилії і з'ясовували, як народний улюбленець Болсонару став вигнанцем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини