Головна Новини Світ Беларусь Обстановка в Білорусі: чи може Росія піти на анексію та які загрози для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Обстановка в Білорусі: чи може Росія піти на анексію та які загрози для України

Експерти назвали загрози, які можуть спричинити для України та Європи дії російських сил в Білорусі

28 серпня 2020, 13:41 comments1903
Поділіться публікацією:

Росія заявила, що створила для Білорусі спеціальні (резервні) війська, а також просуває версію про українсько-американську операцію з "вагнерівцями". Лукашенко, схоже, дуже навіть "за". Чи говорять події про те, що РФ (за згодою Лукашенка, який заради збереження влади на все погоджується) почала фактичну анексію Білорусі? Які загрози це створює для України та Європи? І чи можемо ми якось цьому протистояти? Експерти відповіли на ці питання ексклюзивно для "Коментарів".

Обстановка в Білорусі: чи може Росія піти на анексію та які загрози для України

"Росія може взяти під контроль якісь ключові сектори білоруської економіки"

Аналітика українського Національного інституту стратегічних досліджень Миколу Бєлєскова російські заяви в ракурсі Білорусі насторожують.

"І мова не тільки про створення резерву з російських силовиків для придушення протестів у Білорусі (за словами Путіна, "якщо ситуація буде виходити з-під контролю"). Також РФ готова викупити білоруський держборг, посилити військово-технічне співробітництво з Мінськом, — зазначає аналітик. — Схоже, Росія вирішила зробити ставку на підтримку Лукашенка — з одного боку. І на посилення своїх позицій в Білорусі, враховуючи ослаблення там режиму, — з іншого".

При цьому Микола Бєлєсков вважає малоймовірною формальну анексію Білорусі Росією.

"Але враховуючи, що з 2018 року постійно велися розмови та переговори про посилення інтеграції РФ і Білорусі, це — цілком можливо, — зазначає експерт. — Росія може взяти під контроль якісь ключові сектори білоруської економіки, домогтися поглиблення військового співробітництва".

У разі, якщо Кремль доб'ється можливості розмістити на території Білорусі свої війська, Україні доведеться вживати додаткових заходів з національної безпеки. Зокрема — збільшувати фінансування, а можливо і кількісний склад ВСУ, розміщувати певні частини на кордоні з Білоруссю.

"Нам важко буде вести одночасно операцію в зоні ООС на Донбасі, контролювати кордон з Росією, адмінкордон з Кримом, а також — стежити ще й за україно-білоруським кордоном. Тож важливо буде посилити співпрацю з Польщею, з США. Якщо буде видно, що РФ посилила свій вплив у Білорусі, слід ставити питання перед нашими закордонними партнерами про збільшення допомоги Україні у лінії безпеки й оборони. Думаю, вони й самі будуть зацікавлені у зрівнянні позицій — в разі посилення РФ в Білорусі".

"У Білорусі зараз фактично така ж картина, як на окупованій частині Донбасу"

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов відзначає, що Путін дав зрозуміти: у нього є угруповання військ, яке він може ввести в Білорусь. Але, за словами експерта, немає сенсу вводити російські війська — вони й так вже там.

"У 2014 під Могилевом з'явилася авіаційно-технічна група РФ чисельністю близько 4-6 тис. осіб. Вона аналогічна групі авіації, яка знаходиться в Сирії, — пояснює Олег Жданов. — У 2015-2016 роках було активне лобіювання РФ споруди офіційної військової бази на території Білорусі. Щоб узаконити "іхтамнєтов". Але Лукашенко тоді не дав добро. А у 2017-му в рамках навчань Росія завела на білоруську територію мотострілецькі дивізії чисельністю в 10 тисяч осіб. Командно-штабні навчання тоді проходили на всіх семи полігонах, що є в Білорусі. І немає даних, що ці дивізії повернулися в РФ".

За словами військового експерта, в Білорусі зараз, фактично, така ж картина, як на окупованій частині Донбасу. Офіційно росіян там немає, а неофіційно — з мовчазної згоди Лукашенка — дуже навіть є.

"А та група, про яку говорив Путін, дійсно, знаходиться на кордоні з Білоруссю. Але вона сформована в основному з підрозділів Росгвардіі. Вони призначені для війни з внутрішньою контрреволюцією — або сепаратизмом, як зараз модно говорити", — пояснює Олег Жданов.

Він також нагадує, що в цьому місяці, відразу після початку протестів щодо "переобрання" Лукашенка, з аеропорту в Мінську військово-транспортний літак здійснив п'ять рейсів в міста РФ, де дислокуються частини повітряно-десантних військ РФ.

"Думаєте, порожняком літав? Тож вважайте, 5 бортів десантників прибуло до Мінська, — каже військовий експерт. — Слід пам'ятати, що РФ і Білорусь — дві країни, які мають договір про стратегічну співпрацю. Вони союзники, за договором повинні воювати один за одного. І всі сфери, в тому числі військово-технічна, працюють в рамках цього договору".

На думку Олега Жданова, аншлюс Білорусі Росією зараз неможливий. Тому що деякий час тому в грі з'явилася третя сторона — Китай.

"Лукашенко встиг набратися кредитів в Китаї. І це — гарантія, що РФ не поглине Білорусь. Адже Китай не просто хоче повернуть свої гроші. Йому Білорусь потрібна як форпост для входу на європейський ринок. Були невдалі спроби зайти туди через Україну — все пам'ятаємо історію з Мотор-Січчю. Але у нас американці показали Китаю червоне світло. Залишилася Білорусь. Там роблять спільне озброєння. Досить успішно. Так, Путін дуже б хотів підім'яти Білорусь під себе. Але в цей момент це неможливо", — підкреслює військовий експерт.

Олег Жданов упевнений: чим гірша ситуація в Білорусі, тим більше уваги Україні потрібно буде приділяти північному кордоні протяжністю більше тисяч км.

"Збереження хоча б видимої незалежності Білорусі та відсутність там офіційної присутності військ РФ як збройного контингенту — найменше з усіх зол сьогодні", — резюмує військовий експерт.

"Будь-яка дружба з Росією — це дружба з імперіалістом, який може тебе захопити"

Будь-які політичні хвилі, розгойдування ситуації — в будь-якій країні — не можуть бути незапланованими. Це стосується і Білорусі, впевнена політтехнолог, експерт в питаннях національної безпеки та оборони Катерина Коваль.

"Все завжди має чіткий план і зацікавлених осіб. Як планувалася анексія Криму, розгойдування ситуації на Донбасі, так планувалася і зміцнення російських позицій в Білорусі у зв'язку з недавніми виборами", — зазначає Катерина Коваль.

Вона нагадує, що РФ є правонаступницею СРСР. А Радянський Союз якоюсь мірою — правонаступник Російської імперії.

"Путін не приховує, що підтримує імперіалізм. А імперія — це завоювання територій. Цим і займається путінська Росія, — пояснює Катерина Коваль. — Розмови про дружбу не завадили РФ окупувати частину України, Грузії, Молдови. Давно пора зрозуміти, що будь-яка дружба з Росією — це дружба з імперіалістом, який може тебе захопити, коли захоче. Не варто тішити себе ілюзіями з цього приводу і Білорусі".

При цьому, підкреслює експерт, у випадку з Білоруссю мову слід вести скоріше не про приховане військове втручання РФ у внутрішню політику інших держав (як було з Україною, Грузією, Молдовою), а про ослаблення білоруської влади всілякими способами. І про штучне управління Білоруссю, яка саме в такому стані на цей момент найбільш зручна для Кремля.

Нагадаємо, за день в Білорусі були затримали півтори сотні людей в ході акцій протесту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини