Смерть Макея: які виклики чекають на Україну з Білорусі

На відміну від більшості білоруських чиновників, Макей був не лише відданим соратником Олександра Лукашенка, а й людиною з власною думкою

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей помер від інфаркту 26 листопада у себе вдома, невдовзі після відвідин саміту ОДКБ у Єревані. Білоруський дипломат був помітною фігурою в політичному істеблішменті Білорусі, мав репутацію найпатріотичнішого чиновника з оточення Олександра Лукашенка. На останньому засіданні ОДКБ, Макей заявив, що країни-учасниці організації мають достатньо претензій один до одного і про проблеми потрібно говорити відкрито. Певною мірою смерть Макея символічна.

Прихильник самодостатньої та незалежної Білорусі помер у період великих змін та нестабільності у його країні. Головування в ОДКБ перейшло Білорусі, яка виявилася втягнутою у війну з Україною на боці Росії. Кремль використовує територію нашого північного сусіда для нанесення авіаударів, запуску ракет та дронів-камікадзе українськими містами. У Білорусі знаходяться російські війська. Москва бажає більш активної підтримки з боку свого єдиного союзника в кровопролитній війні, що тривала. Коментарі розбиралися, як може позначитися смерть Макея на відносинах Білорусі та Росії та до яких викликів має бути готова Україна.

Що означає смерть Макея для Білорусі?

На відміну від більшості білоруських чиновників, Макей був не лише відданим соратником Олександра Лукашенка, а й людиною з власною думкою, яка не вписувалася планами РФ на Білорусь. Залишаючись гвинтиком у створеній Лукашенком політичній системі, він створив, сам того не підозрюючи, передумови для мирних акцій протесту прихильників білоруської опозиції у 2020 році. Білоруський політичний оглядач Юрій Дракохруст вважає, що у 2015-2019 роках Макей сприяв налагодженню відносин із Заходом та певній лібералізації в Білорусі.

У ті роки білоруським дипломатам вдалося домогтися від ЄС скасування більшої частини санкцій щодо Лукашенка та його оточення. Товарообіг Білорусі з країнами ЄС у 2016-2018 роках збільшився з 11,17 до 17,33 млрд доларів. Курс на зближення із Заходом у ті роки був вигідний передусім режиму Лукашенка, який перебував у суперечностях із Росією через ціни на природний газ і нафтопродукти і виступав посередником у врегулюванні збройного конфлікту на Донбасі.

Зміни у зовнішній політиці Білорусі з подачі Макея були охоче прийняті білоруськими лібералами. Не дивно, чому фальсифікація результатів президентських виборів у серпні 2020 року спровокувала соціальний вибух у білоруському суспільстві та масові акції протесту прихильників кандидата від опозиції Світлани Тихановської, яка здобула перемогу. Тоді працівники МЗС Білорусі звільнялися з роботи на знак солідарності із протестувальниками. Дипломатичні представництва підтвердили, що за кордоном більшість білоруських громадян проголосували за Тиханівську.

Лукашенко занапастила жага влади, заради якої він пішов на фактичний розрив відносин із Заходом, які майстерно використав для стримування російського впливу та збереження незалежності Білорусі. На думку Дракохруста, Макей не був прихильником ідеї російського світу та переважання російського вектора у зовнішній політиці Білорусі, але після його смерті в нинішніх умовах МЗС очолить затятий прихильник зближення з РФ.

З відходом у світ іншого дипломата Володимира Макея йде у небуття незалежність і суверенітет Білорусі, яку цілеспрямовано поглинає РФ. Минулого тижня Європарламент у своїй резолюції закликав визнати Білорусь окупованою територією, а російські війська – залишити країну. У ЄС уже не сприймають Білорусь на чолі з Лукашенком як правосуб'єктним учасником міжнародних відносин.

Чого досягає Путін від Лукашенка?

Смерть Макея дивним чином збіглася з переходом Білорусі головування в ОБСЄ та завершенням каденції генсека Станіслава Зася. На саміті ОДКБ у Єревані риторика Лукашенка полягала в тому, що НАТО та США нібито загрожують Росії та Білорусі, а країнам-учасницям потрібно врегулювати протиріччя для того, щоб протистояти спільним опонентам. Домовився опальний президент до того, що якщо впаде Росія, то під її уламками опиниться Білорусь та інші союзники ОДКБ і цього не можна допустити. Лукшенко закликав Україну розпочати переговори з Росією, щоб зупинити конфлікт, покласти край загибелі людей та запобігти власному знищенню.

Білоруський автократ турбуватиметься не про життя українських громадян, які гинуть не без його участі, а про те, як зберегти владу. Політолог Юрій Романенко вважає, що якщо Україна і Росія незабаром домовляться про мир, то Лукашенко зможе утриматися при владі в Білорусі і заразом позбутися тавра підсобника РФ. Саме тому він так завзято закликає Київ припинити контрнаступ. Романенко вважає, що Путін підштовхує Лукашенка відкрити новий фронт на північних кордонах України, користуючись міжнародною ізоляцією Білорусі і економічною залежністю від РФ, що посилилася.

Економіка Білорусі перебуває у кризі та режиму Лукашенка потрібні російські кредити. Росія надала Білорусі відстрочку платежів із заборгованості у розмірі мільярда доларів і виділила нову позику у розмірі півтора мільярда доларів. Білоруси купують російський природний газ по 128,5 доларів за тисячу кубометрів, що набагато нижче за ринкові ціни. Влітку ціна за тисячу кубометрів блакитного палива сягала 2,8 тис. доларів в умовах енергетичної кризи.

Росія поступово нарощує свою присутність у Білорусі, щоб знову спробувати захопити Київ. Політолог Кирило Сазонов не відкидає ймовірність такого сценарію. На його думку, російські війська заходитимуть до України з території Білорусі, щоб узяти в оточення Київ. Після цього Путін виставить ультиматум Україні, наприклад, негайно розпочати мирні переговори на його умовах. Експерт упевнений, що Путін не може захопити всю Україну та навіть Лівобережжя. Навіть якби йому це вдалося, він би не зумів утримати ці території тому, що там розпочнеться партизанська війна та опір українців окупації у кращих традиціях УПА.

Інша версія – Путіну потрібно, щоб Лукашенко відтягнув на північ значну кількість українських військових із Донбасу, де зараз відбуваються запеклі бої. За даними Інституту безпеки Роберта Лансінга, Путін готовий навіть здійснити замах на Лукашенка, якщо він продовжить упиратися і відмовлятися від прямої участі у війні з Україною. За даними організації, у Кремлі хочуть взяти білоруську армію під свій контроль. Як альтернативу чинному диктатору розглядається колишній генсек ОДКБ Станіслав Зась.

Чому участь Білорусі у війні з Україною приречена на провал?

Лукашенко розуміє, що вступ білоруської армії до збройного конфлікту з Україною загрожує катастрофічними наслідками для Білорусі та його режиму. За інформацією українського політолога Кирила Сазонова, українські військові готові до вторгнення з боку Білорусі та дислокуються на постійній основі біля північних кордонів. В армійському середовищі їх жартівливо називають "лісові котики". Якщо хоч один білоруський військовий перейде державний кордон, Україна має повне право атакувати у відповідь Білорусь, перенести бойові дії на її територію, аби позбавити росіян плацдарму для обстрілів наших міст та скинути ворожий політичний режим.

Юрій Романенко вважає, що ВСУ варто було давно завдати превентивного удару у напрямку Бреста та розгромити білоруську армію, не чекаючи поки росіяни сконцентрують там свої війська та використовують територію північного сусіда для відкриття нового фронту в Україні. Зміна режиму у Білорусі відповідає інтересам України у сфері безпеки. На думку Романенка, доти, доки Лукашенко перебуває при владі, існує загроза нападу Росії з півночі.

Хоча участь білоруської армії навряд чи змінить ситуацію на фронті на користь російських окупантів. За оцінками позаштатного співробітника Європейської ради з міжнародних відносин Павла Слункіна, до участі в бойових діях готові не більше 15 тис. білоруських військових, що кардинально не змінить ситуацію на фронті на користь РФ. За даними експерта, ЗСУ готові до удару з півночі, вже замінували дороги та поля біля кордонів із Білоруссю, розібрали деякі мости. До того ж 90% населення Білорусі не підтримують участь у цій війні, згідно з опитуванням Chatham House. Тихановська закликає білоруських військових не виконувати накази та переходити на бік ЗСУ.

Білоруси повинні розуміти, що не варто випробовувати долю та надавати військову допомогу Росії у війні з Україною. Імовірність того, що територія Білорусі перетворитися на арену бойових дій українських та російських військових є надто високою.

Георгій Кухалейшвілі

політолог-міжнародник