Головна Новини Світ Беларусь Введення російських військ в Білорусь: наскільки велика ймовірність такого рішення з боку російської влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Введення російських військ в Білорусь: наскільки велика ймовірність такого рішення з боку російської влади

Експерти розповіли про те, чому Росія може ввести війська в Білорусь

26 жовтня 2020, 17:50
Поділіться публікацією:

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данилов вважає за можливе введення Росією військ в Білорусь після 1 листопада, коли відбудуться вибори в Молдові. "Коментарі" попросили експертів оцінити ймовірність такого повороту подій, а також можливі сценарії їх розвитку.

Введення російських військ в Білорусь: наскільки велика ймовірність такого рішення з боку російської влади

Введення російських військ до Білорусі не можна виключати

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко підкреслює, що ймовірність введення російських військ до Білорусі ніколи не можна виключати. Але він сумнівається, що це зараз потрібно російському президенту Володимиру Путіну.

"У Путіна зараз не настільки хороша ситуація (економічна, епідеміологічна, геополітична), щоб він був готовий відкривати ще один фронт, ввівши війська в Білорусь. З огляду на, що РФ під санкціями за агресію проти України, зазнає серйозних збитків і від них, і від коронакризи, відкривати ще один фронт з абсолютно прогнозованою різко негативною реакцією Заходу — собі дорожче. Криза в Білорусі триває вже майже три місяці. РФ промацували реакцію — і видно, що Захід категорично проти її втручання у внутрішні справи Білорусі ", — каже Павло Жовніренко.

На думку експерта, Путін поки тримає козирну карту — стати миротворцем у вирішенні білоруського конфлікту, якщо у Лукашенка не вийде придушити протести.

Павло Жовніренко підкреслює, що Лукашенко не влаштовує Росію, так як поламав плани Путіна щодо створення Союзної держави (РФ Білорусь) з Путіним на чолі цього утворення.

"Так що Лукашенко для Москви — НЕ лучшій̆ варіант. Швидше вона буде робити ставку на когось із лідерів опозиції. Тим більше, що там ні у кого немає антиросійських настроїв, — говорить голова правління Центру стратегічних досліджень. — Своєрідним сигналом ще в серпні стала заява Федерація незалежних профспілок Росії (хоч там нічого незалежного немає, все працює під контролем Кремля). Тоді вони виступили різко проти Лукашенка, закликаючи підтримати народ, який вийшов на протести ".

Павло Жовніренко вважає, що РФ може запросити представників опозиції і Лукашенко в Москву — для проведення переговорів. І у Лукашенка, швидше за все, не буде іншого варіанту — тільки погодитися.

"Погасивши цей білоруський" пожежа ", Росія знайде роль відбувся миротворця. Їй це вигідно. Потім буде ще більше намагатися стати таким миротворцем в Молдові, де протиборчі сили (проєвропейські і проросійські) приблизно рівні — і криза після виборів неминучий ", — прогнозує експерт.

Російські війська, Білорусь і Молдова

Політолог-міжнародник Вікторія Закревська вважає, що не варто пов'язувати вибори в Молдові з можливим введенням російської військ в Білорусь.

"Ще недавно Лукашенко був проти такого варіанту. Він сподівається своїми силами впоратися з протестувальниками, які, перш за все, вимагають перевиборів. І поки він, дійсно, справляє внутрішніми силами, — відзначає експерт. — Але не можна виключати, що ситуація вийде з-під контролю. І Лукашенко погодиться на підтримаю з боку РФ — в тому числі на введення військ. Тим більше, що Путін під час нещодавньої зустрічі з ним недвозначно дав зрозуміти, що готовий надати таку підтримку. Тому — все можливо ... Але ймовірність цього поки скоріше менше, ніж більше. Мій прогноз: найближчим часом це не станеться ".

При цьому Вікторія Закревська підкреслює, що питання впливу РФ на Білорусь і можливих наслідків цього впливу для України — завжди актуальний.

"І наші служби безпеки повинні прораховувати всі варіанти. В тому числі, вкидаючи їх у публічний простір. Це частина політики сучасної України. Особливо на тлі ускладнення відносини між Мінськом і Києвом. Так що глава РНБО, заявляючи про можливе введення військ РФ до Білорусі, просто робить свою роботу, — пояснює Вікторія Закревська. — А вона полягає в тому, щоб прораховувати ризики, що мають пряме відношення до нацбезпеки. З огляду на більш тисяч кілометрів спільного кордону з Білоруссю, будь-які потрясіння, що відбуваються там (так само як реакція на них з боку РФ) має пряме відношення і до нас ".

Введення російських військ в Білорусь: варіанти розвитку подій

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан впевнений: на пряме вторгнення в Білорусь, а тим більше в Молдову, з якою у Росії немає ні союзної держави, ні союзних відносин з ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку), Путін не піде.

"Він прекрасно розуміє, що тут" овчинка вичинки "точно не варто. Проте, виключати будь-якого гібридного варіанту, в разі Білорусі, теж не варто ", — попереджає Вадим Трюхан.

За його словами, відпустити білорусів для Путіна — смерті подібно.

"Тому можна очікувати повторення історій з" зеленими чоловічками ", або введення будь-якої правоохоронної місії під прапором ОДКБ. В якій буде 99% росіян і півтори каліки від азіатських членів цієї потішної організації Кремля ", — резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що в Білорусі жителі не припиняють протести . На вчорашній мітинг вийшло більше людей, ніж на будь-яку з недільних демонстрацій за останній місяць.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини