Головна Новини Світ ЄС В Євросоюзі провалили бюджет: дві країни наклали вето
commentss НОВИНИ Всі новини

В Євросоюзі провалили бюджет: дві країни наклали вето

Документ відхилили через контроль за дотриманням верховенства права

20 листопада 2020, 09:31
Поділіться публікацією:

Основний фінансовий план Європейського союзу — бюджет, розрахований на сім років, безнапасно провалений. Прийняти документ не дозволили Польща та Угорщина — представники цих країн наклали вето, заблокувавши тим самим, його прийняття.

В Євросоюзі провалили бюджет: дві країни наклали вето

Відзначимо, що бюджет був розрахований на обсяг у два трильйони євро, складова його частина — програма виділення коштів на відновлення економіки країн співтовариства після пандемії.

Польські та угорські представники пояснили своє рішення тим, що крім фінансової частини в документі сказано про створення механізму контролю за дотриманням принципів верховенства права в державах-членах Євросоюзу.

Про те, що Будапешт і Варшава дали зрозуміти, що вони не будуть погоджуватися з механізмом пропонованих умов, заявила канцлер Німеччини:

"Для мене в даному контексті слово" загроза "не має ніякого сенсу. Ми повинні постаратися знайти вихід з глухого кута, важливість такого кроку очевидна для всіх. Це непроста проблема, і я не можу в цьому випадку спекулювати, які можуть бути запропоновані рішення. Підкреслю ще раз, що ми будемо працювати, щоб в результаті прийти до спільного консенсусу".

Нагадаємо, що бюджетування в ЄС проходить по семирічних циклах — спочатку країни-учасниці стверджують загальний план, після чого розглядають бюджет по роках.

Як повідомляв портал "Коментарі", Верховна Рада 5 листопада в першому читанні проголосувала за проект Державного бюджету на 2021 рік. Документ підтримали 275 нардепів. Документ передбачає виділення 156 млрд грн на медицину, що на 27,5 млрд грн більше, ніж у нинішньому році. Також збільшили фінансування сфери освіти — до 174 млрд грн (на 34 млрд грн більше, ніж роком раніше).

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини