Головна Статті Світ Європа Протести в Болгарії: хто каламутить воду в корупційному болоті Євросоюзу
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Протести в Болгарії: хто каламутить воду в корупційному болоті Євросоюзу

"Коментарі" розбиралися в підводних каменях масових протестів у столиці Болгарії: чого саме вимагають учасники акцій та в інтересах яких країн ці акції можуть проводити

27 липня 2020, 16:45 comments1612
Поділіться публікацією:

Вже більше двох тижнів поспіль у Софії прихильники опозиційної "Болгарської соціалістичної партії" влаштовують масові антиурядові акції протесту. Соціалісти вимагають відставки уряду прем'єр-міністра Бойко Борисова з правоцентристської партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ) і генпрокурора Івана Гешева, звинувачують їх у корупції. Демонстрації закінчилися сутичками з правоохоронцями 15 липня, але це не зупиняє "Болгарську соціалістичну партію", яка продовжує виводити на вулицю мешканців столиці. Корупція і внутрішньополітичні проблеми Болгарії, що загострилися в період пандемії коронавірусу – не єдина причина протестів, враховуючи інтереси третіх країн.

Протести в Болгарії: хто каламутить воду в корупційному болоті Євросоюзу

Корупційне болото Євросоюзу

Протестувальників підтримує президент і колишній військовий льотчик Румен Радєв, якого висунула в якості кандидата на виборах 2016 року "Болгарська соціалістична партія" та "Альтернатива для болгарського Відродження". Радєв закликав влаштувати чистку уряду та антикорупційних органів від мафії. Лідер "Болгарської соціалістичної партії" Корнелія Нінова вважає, що уряд Борисова розікрав країну за роки перебування при владі. Економіст і член "Болгарської соціалістичної партії" Румен Гечев переконаний, що болгарська економіка неконкурентна через повальну корупцію, а судова система неефективна. За спостереженнями Гечева, в країні зростає розрив між багатими і бідними. Дані Transparency International свідчать про те, що в 2019 році Болгарія, разом з Румунією та Угорщиною, увійшла в трійку країн, найбільш схильних до корупції в Євросоюзі. Болгарія знаходиться на 74-му місці в світі за рівнем сприйнятливості корупції.

За оцінками Світового Банку, в якійсь мірі займатися бізнесом простіше в пострадянських країнах, таких як Білорусь, Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Росія, ніж у Болгарії. Експерти Південно-Західного університету "Неофіт Рильски" Владислав Крастєв, Ірина Атанасова і Благовісту Коюджинська-Давидкова вважають, що бізнес несе істотні втрати в Болгарії через проблеми корупції, нестабільного економічного циклу. За їх інформацією, в Болгарії складно вести справи через високі податкові ставки, занадто часті зміни у законодавстві, складні адміністративні процедури, порядок отримання позикових коштів, непотизм, огидний стан інфраструктури.

За спостереженнями експертів, найбільш поширеними видами корупції в балканській країні, виходячи з досвіду представників бізнесу, є відкати, податкові махінації, ухилення від сплати податку на додану вартість (ПДВ), надання подарунків та путівок держслужбовцям в обмін на послуги. У Болгарії поширене фінансування бізнесом політичних партій взамін на надання державних замовлень або можливість впливати на прийняті в країні політичні рішення.

Антикорупційна діяльність уряду Борисова залишає бажати кращого, враховуючи те, що серед тих, хто крав, виявилися члени його команди і однопартійці. У червні 2019 року у відставку пішов голова антикорупційної комісії Пламен Георгієв після того, як стало відомо про те, що він придбав розкішну квартиру площею 186 квадратних метрів за заниженою ціною і не відобразив це в податковій декларації. У березні того ж року з парламенту Болгарії виключили депутата від партії ГЕРБ Цвєтана Цвєтанова, який скоїв аналогічний злочин. У травні минулого року у відставку пішов міністр сільського господарства Румен Порожанов, якого підозрювали в придбанні нерухомості за заниженою вартістю за гроші, виділені Євросоюзом в якості фінансової допомоги.

Стан справ в Болгарії посилюють негативні економічні наслідки пандемії коронавіруса. За інформацією голови аналітичного центру The Bridge Tank Джоель Рует, до кінця 2020 року в Болгарії очікується економічний спад на рівні 7,2%. На думку аналітика, Болгарія – найбідніша країна ЄС за рівнем ВВП на душу населення з показником менше 9 тис. євро, що на 20% менше, ніж в економічно нестабільної Греції. Рует вважає, що поліпшенню економічної ситуації в країні може сприяти залучення іноземних інвестицій. Однак, проблема корупції в Болгарії відштовхує іноземних інвесторів. З 2007 по 2018 роки приплив іноземних інвестицій в Болгарії знизився з 31 млрд до 2 млрд доларів.

До речі, в Україні ситуація ще гірша, оскільки за рівнем сприйнятливості корупції ми знаходимося на 126-му місці, за даними Transparency International, а рівень ВВП на душу населення становить 5374 доларів.

Протести в Болгарії: непотизм президента

Втім, не варто сприймати болгарських соціалістів в якості борців за справедливість, готових подібно Робін Гудові покарати злодійкуватих чиновників і поліпшити рівень життя простих болгар. Акції протесту відбулися  незабаром після проведення болгарськими правоохоронцями обшуків в адміністрації президента Румена Радєва і арешту для допиту радника президента з питань безпеки Іллі Милушева, секретаря з антикорупційної діяльності Пламена Узунова в рамках розслідувань, пов'язаних з корупцією і розголошення секретної інформації.

У січні 2020 року президент опинився в епіцентрі політичного скандалу. За інформацією генпрокурора Івана Гешева, існує запис телефонної розмови Радєва з генерал-майором Військово-повітряних сил (ВПС) Болгарії Цанко Стойковим, в ході якого вони обговорювали запит антикорупційного органу надати документи про призначення в 2014 році цивільного особи, дружини президента Дессислави Радєвої в службу зв'язків з громадськістю ВПС. У 2014-2016 роки Радєв обіймав посаду командувача ВПС Болгарії.

Гешев вважає, що розслідування було заблоковано за ініціативою президента, оскільки ВПС Болгарії не надали документи. Критикуючи Борисова через неефективність боротьби з корупції й потурання інтересам бізнесу, Радєв намагається приховати факт непотизму зі свого боку. У 2017 році він ветував законопроект про боротьбу з корупцією. Виходячи з цього недивно, що соціалісти вимагають відставки генпрокурора.

"Болгарська соціалістична партія" намагається за допомогою протестів відволікти увагу суспільства від розслідування прокуратури стосовно своєї людини в кріслі президента. Також соціалісти готуються до майбутніх парламентських виборів в Болгарії в 2021 році і намагаються подати себе в якості єдиної політичної сили, здатної подолати в країні корупцію. Програма-максимум – домогтися дострокового проведення виборів. Радєв закликає Борисова виконати вимоги протестувальників і піти разом з урядом у відставку.

Протести в Болгарії: рука Кремля

В інтересах Москви відставка уряду Борисова, який гальмує будівництво сухопутної гілки російського газопроводу "Турецький потік". Запуск поставок по болгарській ділянці відкладався вже три рази. У червні Борисов оголосив про те, що трубопровід буде добудований до кінця 2020 року. Незважаючи на неефективність у сфері боротьби з корупцією, Борисов є прихильником зниження енергетичної залежності Євросоюзу від Росії і перетворення Болгарії в транзитний хаб для постачань природного газу з інших країн. В цьому плані енергетична політика болгарського прем'єра відповідає інтересам керівництва Євросоюзу та США. У минулому році в Болгарії, паралельно з будівництвом ділянки "Турецького потоку", йшла прокладка газопроводу на кордоні з Грецією з метою забезпечити вихід азербайджанського газу на європейський ринок по Трансанатолійскому газопроводу.

Російські спецслужби активно працюють в Болгарії. У 2019 році був засуджений до 15 років позбавлення волі керівник "Національного руху русофілів" Микола Малинов за шпигунство на користь Росії. Кремлю вигідна перемога на парламентських виборах "Болгарської соціалістичної партії". Лідер соціалістів Корнелія Нінова критикує політичний курс Євросоюзу, включаючи антиросійські санкції. На думку політика, санкції принесли збиток для економіки Болгарії та в разі приходу до влади вона має намір їх блокувати. Румен Радєв виступає за налагодження відносин з Москвою, незважаючи на політику санкцій, подолання кризи у відносинах Росії і НАТО.

Протести соціалістів у Болгарії відповідають інтересам Росії, якій властиво втручатися у внутрішньополітичні процеси інших країн, як це було у випадку з президентськими виборами в США, парламентськими виборами в Чорногорії.

Раніше "Коментарі" розбиралися, в чиїх інтересах нові військові дії між Вірменією й Азербайджаном.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини