Головна Новини Світ Європа Стали відомо, звідки в Альпах з'являється рожевий лід
commentss НОВИНИ Всі новини

Стали відомо, звідки в Альпах з'являється рожевий лід

Рожеве забарвлення може остаточно знищити льодовики в італійських Альпах

7 липня 2020, 10:17
Поділіться публікацією:

Вчені розкрили секрет незвичайного природного явища в Альпах в Італії. Лід, який отримав рожевий відтінок, насправді атакували водорості. Вони можуть підсилити ефект від глобального потепління й остаточно знищити льодовики, пише The Guardian.

Стали відомо, звідки в Альпах з'являється рожевий лід

Фото: Miguel Medina/AFP/Getty Images

Під загрозою зникнення опинився льодовик Презена. Саме там вчені почали помічати брили льоду рожевого відтінку. Після лабораторних тестів вдалося з'ясувати, що на поверхні оселилися колонії водоростей Ancylonema nordenskioeldii. І крім незвичайного видовища, приємного в цьому явищі мало. Водорості можуть прискорити танення льодовиків, які й так чимало страждають від глобального потепління.

"Поява і розмноження таких мікроорганізмів в льодовиках — це нормально. Так може бути у літній період. Але настільки інтенсивне фарбування в рожевий колір через водорості приховує справжню загрозу для вічної мерзлоти", — говорить представник Національної дослідницької ради Італії Б'яджо Ді Мауро.

Чисті льодовики здатні відбивати до 80 відсотків сонячного світла і відправляти його назад в атмосферу. Однак водорості роблять поверхню більш темною, тому вічна мерзлота починає інтенсивно поглинати тепло і, відповідно, танути. Далі замкнене коло — що більше тане лід, то більше водоростей. Що більше водоростей, то швидше тане лід.

Раніше подібного явища в італійських Альпах не спостерігали. А ось в Гренландії рожеві льодовики траплялося бачити й раніше. Тепер вчені з'ясовують, як мікроорганізми могли опинитися в горах Італії.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, як в Італії намагаються врятувати льодовики з допомогою брезенту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини