Головна Новини Світ Європа Вибори президента у Польщі: в кого більше шансів на перемогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори президента у Польщі: в кого більше шансів на перемогу

Експерти пояснили, хто найімовірніше займе президентське крісло в Польщі - Анджей Дуда або Рафал Тшасковський, а також вказали на більш вдалий підсумок виборів для України

30 червня 2020, 13:37 comments1313
Поділіться публікацією:

У другий тур президентських виборів у Польщі вийшли чинний президент Анджей Дуда і лідер опозиції Рафал Тшасковський. Експерти розповіли виданню "Коментарі", у кого більше шансів стати наступним главою держави, а також – який розклад був би найбільш сприятливий для України.

Вибори президента у Польщі: в кого більше шансів на перемогу

Фото: polskieradio.pl

Кандидата від правлячої націонал-консервативної партії "Закон і справедливість" (PiS) Анджея Дуду підтримали 43,50% виборців, його основного суперника – мера Варшави, представника опозиційної "Громадянської коаліції" Рафала Тшасковського – більш 30,46%. Другий тур голосування, в якому переможця визначать простою більшістю голосів, запланований на 12 липня.

"Києву потрібно буде вибудовувати співпрацю з будь-яким із переможців"

Політолог Петро Охотін припускає, що більше шансів на перемогу в Анджея Дуди.

"Його політсила знайшла підтримку в масах. Також ми спостерігаємо потужну кампанію з мобілізації виборців Дуди, – зазначає експерт. – Наприклад, гміни (самоврядна одиниця в Польщі) обіцяють забезпечення пожежними автомобілями за умови гарних результатів. На мою думку, PiS зробила ставку на вертикальну мережу прихильників. Також політику Дуді підтримують ті, хто отримав допомогу в рамках фінансової підтримки сімей".

Тшасковський же, наголошує Петро Охотін, спирається на освічений середній клас, якого просто менше у соціально-демографічній структурі Польщі.

"Однак у нього теж є шанс – його виборцеві треба загітувати близьких прийти і проголосувати. І така хвиля мобілізації йде", – вважає політолог.

Характеризуючи кандидатів, експерт зазначив, що Рафал Тшасковський – це представник Польщі часів, коли Варшава була адвокатом Києва в міжнародній політиці.

"За цінностям він, на мою думку, прихильник тієї європейської політики, яка діяла орієнтовно до 2015-2016 років – захист прав людини, демократизація і соціально-ринкова економіка", – говорить Петро Охотін.

Дуда – це інший підхід, зазначає експерт. Підозрювати його в прихильності до України як такої – важко.

"Швидше, він мислить категоріями реальної політики, де Україна буде партнером Польщі до тих пір, поки це буде відповідати її інтересам, – пояснює політолог. – Особисто я більш прихильно ставлюся до Тшасковського, однак Києву потрібно буде вибудовувати співпрацю з будь-яким із переможців. І мислити своїми інтересами. Світ стає жорсткішим, і нам потрібні союзники, незважаючи на прізвища тих, хто очолює країну-партнера".

"Що Дуда, що Тшасковський підтримують нашу країну і виступають проти РФ"

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що в Дуди більше шансів на перемогу.

"Розрив досить великий – майже 15%. І не зрозуміло, за рахунок чого буде скорочуватися, – пояснює експерт. – Чималу роль зіграють явка у першому турі (вона склала 64,51%), а також те, за кого будуть агітувати кандидати, які посіли 3 і 4 місце – незалежний кандидат, журналіст Шимон Холовня, (за якого проголосували 13,87% виборців) і представник партії "Конфедерація" Кшиштоф Босак (6,7%). Що стосується залучення адмінресурсу, в Польщі це не настільки розвинене, як у нас".

У той же час, відзначає аналітик, за Тшасковського, який є ще й мером Варшави, виступили (і продовжать) багато градоначальників, представників місцевого самоврядування.

"І все ж – складно сказати, за рахунок чого буде рости рейтинг цього кандидата-ліберала в досить консервативній Польщі, – каже Анатолій Октисюк. – Те, що сприймається у великих містах, не особливо розуміється на рівні решти країни".

Для України, впевнений експерт, мало що змінитися при будь-якому результаті польських виборів.

"Що Дуда, що Тшасковський підтримують нашу країну і виступають проти РФ. Кожен з них зацікавлений у тому, щоб Україна не потрапила під російський вплив, щоб у нас ситуація стабілізувалася, – пояснює Анатолій Октисюк. – Можливо, якщо переможе ліберал-Тшасковський, не будуть педалювати хворі для наших країн історичні питання, як це трапляється при Дуді. Але, підкреслюю, для України будь-який президент Польщі союзник і стратегічний партнер".

"Якщо ще навесні Дуда був беззаперечним фаворитом, то спад економіки і зростання цін через карантин розчарували населення"

Незалежний фахівець з політичного PR Андрій Попов вважає, що Тшасковський і Дуда мають практично рівні шанси на перемогу. Якщо, звичайно, нічого різко не зміниться до другого туру виборів.

"Якщо ще навесні Дуда був беззаперечним фаворитом, то спад економіки і зростання цін через карантин розчарували населення, – пояснює експерт. – Зіграв свою роль і "чорний майдан" в США і найбільших країнах ЄС. Він зробив ліберальну ідеологію ще популярнішою в середовищі молоді ЄС. Дуда ж, нагадаю, виступив категорично проти ЛГБТ і мігрантів, назвавши це "необольшивізмом". У той час як Тшасковський, навпаки, позиціонує себе як реформатор і політик нової ліберальної хвилі, що для консервативної Польщі є новинкою".

Шанси Дуди поки ще трохи вище, вважає Андрій Попов. Але можлива друга хвиля епідемії і кризи може підкосити його рейтинг.

"Настільки непередбачуваних виборів у Польщі не було давно, – підкреслює експерт. – Але з точки зору українсько-польських відносин мало що зміниться при будь-якому розкладі. Обидва кандидати – дуже критично ставляться до героїзації Степана Бандери та УПА, не хочуть бачити саме українських мігрантів, хоча без них польська економіка відчуває гострий дефіцит кадрів. І при цьому все ще намагаються позиціонувати Варшаву як "адвоката України" в ЄС, вбачаючи в цьому посилення власного політичного впливу в регіоні. Можливо, Зеленському було б простіше знаходити спільну мову з Тшасковським. Але для цього опозиціонеру ще треба якось перемогти на виборах – з лівою програмою традиційно правої Польщі".

Нагадаємо, в Польщі вперше виборчий процес проводять за змішаною системою— громадяни, які не хочуть відвідувати виборчі дільниці, можуть проголосувати поштою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини