Головна Статті Світ Близький Схід Іранський тупик Байдена: що заважає новій угоді США й Ірану
commentss Cтатті Всі новини

Іранський тупик Байдена: що заважає новій угоді США й Ірану

«Коментарі» розбиралися, як взаємини між США та Іраном можуть відбитися на Україні

17 лютого 2021, 21:16
Поділіться публікацією:

Минулого четверга, 11 лютого, кандидат на пост президента і колишній міністр оборони Ірану Хуссейн Деган заявив, що президент США Джо Байден продовжує політику свого попередника Дональда Трампа стосовно ісламській республіці, оскільки не скасував санкції. Він підкреслив, що Іран вимагатиме компенсувати збитки від санкцій, обмежить доступ інспекторів ООН до ядерних об'єктів, не зверне ядерну програму в обмін на надання позик від МВФ, так як гроші потрібні іранцям для боротьби з наслідками коронавируса і це їх право. На його думку, потрібно змусити США першими зробити крок на зустріч Ірану.

Іранський тупик Байдена: що заважає новій угоді США й Ірану

США, Іран. Фото із відкритих джерел

Деган є військовим радником верховного керівника Ірану аятолли Алі Хаменеї, тому його точка зору не просто слова на вітер. Раніше президент США Джо Байден заявив, що не зніме санкції проти Ірану до тих пір, поки його керівництво не припинить збагачувати уран. Парадокс в тому, що в нормалізації відносин зацікавлені як США, так і Іран, але керівництво обох країн не готове піти на зустрічний кроки по ряду причин. Напруженість у відносинах США і Ірану — виклик економічним інтересам України, але в той же час ми можемо отримати з цього певні політичні дивіденди.

Іранський торг

Хаменеї і Роухані намагаються подорожче продати повернення Ірану до дотримання умов ядерної угоди. Іранське суспільство сприйняло як приниження ліквідацію ракетним ударом з безпілотника командира іранського спецназу Ель-Кудс генерала Кассема Сулеймані в аеропорту Багдада в січні 2020 року. Іран зазнав збитків від зниження обсягів експорту нафти через санкції. З 2017 по 2020 рік Іран поставки нафти за кордон скоротилися з 2,6 млн до 355 тис. Барелів на добу. Один з радників Хаменеї голова Стратегічної ради з міжнародних відносин Камаль Харразі вважає, що адміністрація Байдена повинна виплатити Ірану компенсацію в розмірі 70 млрд дол. Перед тим як почати переговори про ядерну угоду.

Колишній міністр оборони Ірану Хуссейн Деган вважає, що оскільки США самі вийшли з Спільного всеосяжного плану дій 2015 року та ввели санкції, то вони першими повинні повернутися до дотримання його умов та гарантувати, що більше ніколи не порушать домовленості. Екс-президент Дональд Трамп вийшов з ядерної угоди в надії змусити Іран погодитися демонтувати ядерні об'єкти, відмовитися від балістичних ракет, припинити спонсорувати терористичні організації і втручатися в справи інших близькосхідних країн і заодно розхитати основи режиму аятолл. У підсумку політика максимального тиску на Іран ні до чого не привела. Акції протести і економічна криза не вплинули на політичний режим в Ірані, чиї поведінка стала більш агресивною і непередбачуваним. Інші учасники ядерної угоди (Великобританія, Китай, Росія, Франція, Німеччина) не підтримали підхід американців.

Іранці нічого не порушували по частини Спільного всеосяжного плану дій до демаршу Трампа. Вони скоротили відсоток збагачення урану до 3,67%, відправили в Росію наявні запаси, закрили деякі ядерні об'єкти. Нещодавно, держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що Ірану достатньо кілька тижнів для створення атомної бомби, а в МАГАТЕ висловили стурбованість щодо початку виробництва в республіці урану у вигляді металу, що суперечить умовам ядерної угоди.

За оцінками американського аналітика Адама Леммона, Іран в 12 разів збільшив запаси низькозбагаченого урану. Не варто згущувати фарби. Навіть в нинішньому стані ядерна програма Ірану не становить загрози для міжнародної спільноти, так як для виробництва ядерних зарядів відсоток збагачення урану має становити 90%, в той час як в січні він досяг 20%, що відповідає параметрам палива для атомних електростанцій.

Глухий кут Байдена

Політичний експерт Деніел Де Петріс впевнений, що адміністрації Байдена потрібно піти по шляху розрядки напруженості у відносинах з Іраном. Аналітик Адам Леммон зовсім допускає, що Іран ні при яких обставинах не змінить свою лінію поведінки, а спонсоровані їм напівпартизанські збройні формування продовжать влаштовувати провокації проти американців та їхніх союзників в інших країнах Близького Сходу. Проте, це являє меншу загрозу, в порівнянні з появою ядерної зброї в Ірані. На думку експерта, США варто зняти санкції з Ірану, повернутися до дотримання умов Спільного всеосяжного плану дій. Стримувати ісламську республіку можна за допомогою звичайних озброєнь, використовувати їх у відповідь на силові провокації.

Американському президенту було б набагато простіше звинуватити у всіх гріхах адміністрацію Трампа, скасувати санкції і піднести цей крок як жест примирення з Іраном. Тим більше, в санкціях не було сенсу і ніяких політичних дивідендів вони не принесли. Якщо не брати до уваги інтереси американських нафтових компаній, які позбулися серйозного конкурента на європейському ринку і збільшили обсяги експорту чорного золота до пандемії коронавируса. Байдену простіше домовитися з Роухані поки він при владі, так як вони вже працювали з питання ядерної угоди шість років тому.

Однак, Байден наполягає на тому, щоб Іран першим повернувся до дотримання умов ядерної угоди через побоювання виявитися в позиції того, хто програв в очах партнерів на Близькому Сході. Керівництво Ізраїлю, Саудівської Аравії виступає проти скасування санкцій до того, як Іран припинить збагачувати уран і не сприймає ядерну угоду як гарантію своєї безпеки.

Аналітики Амос Ядлін і Ебтесам аль-Кебі вважають, що США допустять серйозну помилку якщо просто повернутися до дотримання Спільного всеосяжного плану дій 2015 року. На їхню думку, такий крок доречний як проміжна міра, якщо Іран погодитися продовжити переговори про нові умови, які завадять збагачувати уран і тим більше займатися розробкою ядерної зброї в довгостроковій перспективі. У разі незговірливості Ірану, вони пропонують Ізраїлю і країнам Перської затоки поглибити співпрацю у військово-технічній сфері, в тому числі в галузі протиракетної оборони.

Криза триває

Якщо Байден і іранське керівництво не зможуть ні про що домовитися, то конфліктний потенціал на Близькому Сході буде тільки рости. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху та міністр оборони Бені Ганц допускають сценарій нанесення авіаударів по ядерних об'єктах Ірану.

ВПС Ізраїлю знищили ядерні реактори в Іраку в 1981 році, в Сирії — в 2007 році. У випадку з Іраном не все так просто. Ядерні об'єкти розкидані по території країни, а деякі з них неприступні. Наприклад, завод зі збагачення урану Фордо розташований прямо в горі на глибині 80 метрів. На думку наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень Марка Фіцпатріка, його не візьмуть навіть протибункерні авіабомби.

Аналітик Адам Леммон вважає, що авіаудари не зупинять ядерну програму. Режим аятолл створюватиме нові ядерні об'єкти в важкодоступній місцевості. Перешкодою є те, що в останні роки Іран зміцнив свою протиракетну і протиповітряну оборону, поставив на озброєння зенітно-ракетні комплекси Bavar-373, здатні збивати літаки на висоті 300 метрів. До того ж, ізраїльським льотчикам не вистачить палива, щоб дістатися до цілей в Ірані без дозаправки.

В якості противаги іранську ядерну програму арабські країни можуть почати розвивати власні ядерні технології. На думку аналітиків Андреа Стікер і Бенам Бена Талеблу, Саудівська Аравія будує в пустелі два таємних ядерні об'єкти для збагачення урану за підтримки Китаю. Експерти вважають, що якщо аравійців почнуть розвивати власну ядерну програму, то з них можуть взяти приклад інші країни регіону, а Іран ні за яких обставин не відмовиться від збагачення урану. Іран і Саудівська Аравія давні конкуренти в боротьбі за регіональне лідерство на Близькому Сході.

Наслідки для України

Американо-іранська криза по-різному впливає на Україну. Нам не вигідно продовження політики максимального тиску на Іран з економічних причин. Ісламська республіка привабливий ринок збуту української аграрної продукції.

В Ірані затребувана кукурудза. У минулому році Іран імпортував 3 млн тонн ячменю, майже стільки ж, скільки було вироблено всередині країни (3,6 млн тонн), 2,3 млн тонн сої (внутрішнє виробництво — 1,6 млн тонн). Іранці імпортують до 90% соняшнику для виробництва рослинного масла. Незважаючи на те, що Іран є великим виробником пшениці на Близькому і Середньому Сході, він щорічно імпортує до 3 млн тонн зерна, щоб повністю задовольнити попит. Всі перераховані культури представляють понад 70% сільськогосподарського експорту України.

Вести бізнес з компаніями з країни, обкладеного санкціями — не найкраща ідея. Санкції ООН проти Ірану призвели до зриву контрактів на поставку транспортних засобів з України в середині нульових. Внаслідок скасування США санкцій відновитися експорт іранської нафти в європейські країни. Поява на світовому ринку додаткових обсягів нафти буде сприяти її здешевлення. Дешева нафта потягне вниз ціни на інші сировинні товари, включаючи метал і сільгосппродукцію, на продажу яких тримається українська економіка.

Україна може скористатися кризою у відносинах Ірану і США, щоб домогтися неупередженого розслідування обставин аварії пасажирського рейсу PS 752 МАУ під Тегераном на початку січня 2020 року. У відповідь на небажання Ірану припинити збагачення урану США можуть посилити свою позицію висунути нові вимоги як умову для скасування санкцій. Як варіант — розкрити особистості відповідальних у знищенні українського літака і притягнути їх до кримінальної відповідальності. Трагедія рейсу PS 752 наочно демонструє якусь загрозу представляє провокаційну поведінку Ірану для громадян інших країн.

Днями президент Ірану Хасан Роухані заявив, що літак був збитий помилково і родичам загиблих 157 пасажирів і 9 членів екіпажу будуть виплачені компенсації в розмірі 150 тис. доларів.

Важливо не тільки надання компенсації сім'ям загиблих, а й правосуддя над тими, хто збив літак. Іран не повідомляє інформацію про підозрюваних військових. Спеціальний радник прем'єр-міністра Канади у справі про рейс PS 752 Ральф Гудейл повідомив, що в їх розпорядження є аудіозапис, на якій міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Заріф стверджував, що правда про трагедію ніколи не буде розкрита, щоб зберегти в секреті специфіку системи оборони ісламської республіки. Військові секрети Тегерана не повинні використовуватися як привід, щоб закрити очі на загибель невинних іранців, канадців, українців і громадян інших країн.

Нагадаємо, Розвідка Канади отримала секретні записи розмови іранського міністра про катастрофу літака МАУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини