Головна Новини Світ Решта світу Пандемія зіштовхне в абсолютну бідність 150 млн людей
commentss НОВИНИ Всі новини

Пандемія зіштовхне в абсолютну бідність 150 млн людей

За розрахунками Світового банку, в більшості країн наслідки кризи позначатися на економіці ще 10 років - аж до 2030 року

9 жовтня 2020, 18:12
Поділіться публікацією:

Пандемія зіштовхне в абсолютну бідність 150 млн людей

aa.com.tr

"Вперше за 20 років у всьому світі зросте кількість людей, що живуть в злиднях. Постраждають насамперед два регіони, однак незвичайний підхід однієї з країн дає надію", — пише німецьке видання Die Welt.

Видання, спираючись на дослідження Світового банку, пише, що в результаті кризи протягом 2020-2021 років, 150 млн людей опиняться за межею бідності, і їхнє життя опиниться в небезпеці. За останні 22 роки кількість бідних у світі знову зросте, а успіхи, які досягалися роками, будуть зведені нанівець.

"Пандемія і глобальна рецесія можуть привести до того, що 1,4% світового населення виявляться в крайній убогості", — говорить глава Світового банку Девід Малпасс. При цьому, підкреслює Малпас, мінімумом, який необхідний людині для виживання, вважається сума в 1,9 долара в день.

Так, відомо, що з початку 1990-х років кількість людей, що живуть на межі абсолютної бідності, зменшилася в 4 рази — з 35% до приблизно 8,4%. Такі цифри стали результатом економічного підйому в Китаї, а також в результаті прогресу в багатьох інших країнах, що розвиваються, і країнах з порогової економікою, наприклад, в Індії або Індонезії.

Тепер же, згідно з прогнозами Світового банку, число тих, хто живе в екстремальній бідності зросте з 8,4% до 9,1% при падінні показників світової економіки на 5% у 2020 році. Якщо ж вони скоротяться на 8%, то частка бідного населення збільшиться до 9,4%.

Це означає, що до кінця 2020 року менш ніж на 1,9 долара в день у світі буде жити на 60-87 млн людей більше, ніж в минулому, 2019 році. В кінці 2021 року ця цифра збільшиться на 111-150 млн людей.

Особливо це позначиться на районах Африки на південь від Сахари та Південної Азії, адже саме там проживають майже 90% тих, хто опиниться за межею абсолютної бідності. Там розташовані 20 найбідніших країн світу, 40% населення яких живе менше ніж на 1,9 долара в день, 70% — менше ніж на 3,2 долара в день.

"Таким чином, поточна криза вдарить насамперед по тим, хто і так вже живе в бідності. У результаті прірва між багатими й бідними може стати ще ширше. Перші дані показують, що криза призведе до збільшення нерівності в багатьох регіонах світу", — говорить глава Світового банку Малпасс.

Втім, не будемо забувати про деякі позитивні моменти. Так, Кенія направила на боротьбу з пандемією весь бюджет уряду й адміністрації, виділений для покриття витрат на відрядження. Водночас гроші, отримані завдяки боротьбі з корупцією, цілеспрямовано використовуються для підтримки найбідніших верств населення. Афганський уряд представив програму допомоги бідним верствам населення — ці сім'ї отримають харчові продукти та засоби гігієни на суму 50-100 доларів. У Бангладеш уряд проявляє підтримку дрібних і середніх підприємств, на частку яких припадає 20% ВВП.

"(А) проте, найважливішим і найбільш ефективним інструментом скорочення бідності було б швидке закінчення глобальної рецесії та сильний кон'юнктурний підйом. Це пішло б на користь усім — і найбіднішим верствам населення в Африці та Азії, і економічно слабким групам в наших широтах", — резюмує Die Welt.

Раніше "Коментарі" писали про те, чи можна померти від кави.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини