Головна Статті Світ Решта світу Вагнер в Білорусі: на чиєму боці російські найманці
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Вагнер в Білорусі: на чиєму боці російські найманці

Раптова поява бійців ПВК "Вагнер" в Білорусі з їх подальшим затриманням могла бути як безглуздим непорозумінням, так і спланованою акцією Москви та Мінська. З якою метою - розбиралися наші журналісти

3 серпня 2020, 19:45 comments2217
Поділіться публікацією:

З минулого тижня Білорусь знаходиться в епіцентрі уваги міжнародної громадськості після затримання 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер". Затримані перебувають під арештом і їх підозрюють в підготовці терактів і провокацій напередодні президентських виборів в Білорусі 9 серпня. Офіс генерального прокурора України запросив Генпрокуратуру Білорусі видати 28 найманців, з яких дев'ять — українські громадяни, для розслідування їхньої участі в збройному конфлікті на Донбасі.

Вагнер в Білорусі: на чиєму боці російські найманці

Затримання бійців ПВК "Вагнер" в Білорусі

Посол РФ в Білорусі Дмитро Мезенцев вважає затримання російських громадян, підозрюваних в участі в ПВК "Вагнер", надуманими й необґрунтованими, оскільки вони нібито не збиралися надовго затримуватися в країні й планували летіти до Стамбулу 25 липня. Однак, аргументи російського дипломата суперечать фактам. Є кілька версій, що забули "солдати удачі" з Росії на білоруській землі.

Передвиборчий піар-хід Лукашенко

Керівник проекту WarGonzo Семен Пєгов вважає, що російські найманці використовували територію Білорусі які перевальний пункт для перельоту в африканські країни. Російський експерт упевнений, що між Москвою і Мінськом існують домовленості про перекидання російських бійців через територію Білорусі в період пандемії коронавірусу, а президент Олександр Лукашенко і білоруські спецслужби були в курсі даних перельотів. За відомостями Пєгова, до пандемії коронавірусу сирійська авіакомпанія ChamWings доставляла найманців в Дамаск. Білоруська влада могла порушити ранні домовленості й затримати вагнерівців у своїх інтересах.

Віцепрезидент Академії геополітичних проблем Володимир Анохін переконаний, що президент Білорусі Олександр Лукашенко підносить затримання членів ПВК "Вагнер" як операцію з придушення російської загрози в зародку з метою політичного піару напередодні президентських виборів. За спостереженнями Анохіна білоруське суспільство неоднорідне, і серед електорату є люди, які критично ставляться до Росії, підтримують інтеграцію в Євросоюз, симпатизують Україні й тому Лукашенко, який втрачає популярність, вирішив подати себе в якості захисника Білорусі від внутрішніх загроз. Російський аналітик вважає, що на цих виборах серйозний виклик чинному президенту кидає кандидат від опозиції Світлана Тіхановска.

Провокація перед виборами

Підозру викликає той факт, що російські найманці затрималися в сусідній республіці на кілька днів, що нетипово для мандрівників, які використовують країну як транзитний маршрут, і суперечить аргументам російського посла. За інформацією голови слідчого комітету Білорусі Івана Носкевіча, вони прибули до Мінська 24 липня, на добу зупинилися в місцевому готелі, а потім перебралися в санаторій "Бєлорусочка" в населеному пункті Ждановичі, де їх і накрили спецпризначенці Комітету держбезпеки й ОМОНу 29 липня.

На допиті деякі затримані називали кінцевим пунктом призначення не тільки Стамбул, а й інші турецькі міста і навіть країни. Потрібно враховувати, що в умовах пандемії коронавірусу полетіти з Білорусі в країни Африки та Близького Сходу неможливо. Тим більше, членів ПВК "Вагнер" доставляють на транспорті Міноборони РФ або ж спеціальними чартерними рейсами з російських аеродромів, і до недавнього часу вони нікуди не відправлялися з території третіх країн. За інформацією аналітиків Михайла Маглова, Тимура Олевського та Дмитра Трещаніна, компанія "М Інвест", яка працює в інтересах ПВК "Вагнер", уклала контракти з 223-м авіаційним загоном Міноборони РФ.

Звідси висновок, що дії ПВК "Вагнер" в Білорусі нагадують цілеспрямовану підготовку до провокацій в день президентських виборів 9 серпня в стилі російських спецслужб. Кремль спрямовує ПВК "Вагнер" для надання допомоги лояльним урядам в придушенні акцій протесту і повстань, як це було у Венесуелі, Судані, Сирії. Також вагнерівців кидають в "гарячі точки" як підкріплення угодним Росії заколотникам, які бажають скинути міжнародно визнаний уряд. Участь ПВК "Вагнер" в збройному конфлікті на території Лівії на боці військ фельдмаршала Халіфи Хафтара тому приклад.

Варто зазначити, що у російських спецслужб був невдалий досвід організації провокацій в день парламентських виборів в Чорногорії у 2016 році. Тільки замість росіян там діяли сербські праворадикальні елементи, завданням яких було спровокувати протестувальників прихильників опозиції та противників вступу в НАТО захоплення урядових установ. Таким чином, Росія розраховувала зірвати євроатлантичну інтеграцію балканської країни з виходом до Адріатичного моря. Однак, чорногорські спецслужби відреагували тоді так само оперативно й ефективно, як зараз їх білоруські колеги.

У Білорусі перед РФ стояла інша задача. Останнім часом російсько-білоруські відносини знаходяться не в кращому стані. Існують розбіжності щодо цін на російське паливо, нафту та природний газ, які Мінськ звик купувати мало не за внутрішньоросійськими цінами. Лукашенко демонструє незговірливість і робить кроки зі скорочення залежності від Москви, не поспішає розвивати проект Союзної держави у сфері політичної та економічної інтеграції двох країн. Мабуть, як і в Чорногорії, Москва хотіла спровокувати антиурядове повстання в Мінську в день виборів. Серед вагнерівців був командир снайперської групи Андрій Бакуновіч. Снайпери на дахах використовуються для того, щоб розлютити натовп протестуючих, спровокувати зіткнення з правоохоронцями.

Таким чином, в Кремлі хотіли поставити на місце режим Лукашенка, змусити звернутися за військовою допомогою до Росії в придушенні заворушень. Як варіант, російський спецзагін міг відправитися в палаючу від громадянського протистояння Білорусь з метою відновлення конституційного ладу і повернення кермо влади Лукашенкові, в рамках зобов'язань в ОДКБ. Росія хоче посилити залежність режиму Лукашенка у сфері безпеки, стати гарантом його перебування при владі, нав'язати свої умови подальшого розвитку Білорусі — інтеграцію до складу РФ, згоду на розміщення російської військово-повітряної бази на території республіки.

Російсько-білоруський спектакль

Як не дивно, але деякі білоруси скептично ставляться до версії про те, що Лукашенко запобіг російським провокаціям, вважають недавнє затримання бійців ПВК "Вагнер" продуманою постановкою. Своєю думкою з цього приводу поділилася мінчанка М. на правах анонімності. Дівчина вважає, що подібні скандали влаштовують навмисне, щоб народ думав, що Білорусь не зможе існувати без Лукашенка. За її інформацією, звичайних людей сотнями затримують серед біло дня під час походу в магазин або прогулянки на вулиці, а потім штрафують або садять за ґрати. Через це у білорусів немає довіри до офіційної версії, а в білоруських ЗМІ залишилися самі лише продажні журналісти, оскільки інших або звільнили, або прибрали з екранів.

"Білоруси — мирний народ і не візьмуть в руки зброю. Заворушення влаштовують підставні особи, щоб в ОМОНу був привід заарештувати кого потрібно. Провокаторів привозять з інших місць. Зазвичай ОМОН використовує відеокамери для знімання своїх дій, але останнім часом вони їх з собою не беруть, щоб не було доказів протиправних арештів перехожих", — пояснила мешканка Мінська.

Хай там як, кадри затримання російських найманців, що поширюють у ЗМІ, злагодженість дій білоруських спецслужб вийшли в кращих традиціях гостросюжетних американських бойовиків. У Росії розуміють, що Лукашенко є для неї меншим злом, ніж опозиційні кандидати, які можуть більш радикально переглянути пріоритети зовнішньої політики Мінська, почати відносини з Заходом з чистого аркуша і проводити інтеграцію в євроатлантичні структури. Тому, що найманці ПВК "Вагнер", що відзначилися в Україні, Сирії та Лівії, могли відправитися в Білорусь з однією єдиною метою — розіграти разом з КДБ і ОМОН спектакль для відволікання уваги білоруського суспільства від арештів інакомислячих, переслідування опозиційних кандидатів. Деяким опозиціонерам шиють зв'язки із затриманими вагнерівцями. Слідчий комітет Білорусі прийшов до висновку, що блогери Сергій Тіхановський, Микола Статкевич і члени ПВК "Вагнер" проходять у справі, пов'язаній з підготовкою масових заворушень.

Серед затриманих є ті, хто брали участь у збройному конфлікті на сході України: кулеметник Володимир Лі, розвідник і охоронець Рустем Зайдуллін, колишній боєць батальйону "Спарта" Рінат Карімов, яким керував терорист Арсен Борисов ("Моторола") і ще 11 "солдатів удачі", які воювали на стороні Росії. Нібито навмисне, підібрали найодіозніших постатей. Найманці навіть прихопили в особистих речах шеврони й елементи екіпірування, які використовують в ПВК "Вагнер", що непрофесійно для фахівця, який не повинен залишати докази й привертати до себе увагу на шляху в "гарячу точку", але зате наочно для білоруських обивателів.

Лукашенко може використовувати чинник боротьби з російськими спецслужбами та найманцями для посилення контролю у сфері безпеки в день виборів. Демонстрації та акції протесту можуть заборонити під приводом загрози для особистої безпеки білорусів з боку засланих козачків з Росії. Олександр Лукашенко вважає, що РФ планувала перекинути в Білорусь до 200 бійців. Мовляв, група з 33 затриманих вагнерівців може бути не єдиною.

Раніше "Коментарі" з'ясовували, як президент Білорусі Олександр Лукашенко напередодні виборів бореться з опонентами й впливом Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини