Головна Новини Світ Росія Отруєння Навального хімічною зброєю: як евакуація опозиціонера вдарить по режиму Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Отруєння Навального хімічною зброєю: як евакуація опозиціонера вдарить по режиму Путіна

Експерти розповіли "Коментарям", чи може колективний Захід посилити антиросійські санкції через ситуацію з Навальним

25 серпня 2020, 13:00 comments1330
Поділіться публікацією:

Євросоюз закликав владу Росії розслідувати отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, не виключивши, що це був замах. Чи може колективний Захід посилити антиросійські санкції через ситуацію з Навальним, а також чи підірве це відносини, що потепліли, між Росією і Німеччиною — на ці та інші питання нам відповіли експерти.

Отруєння Навального хімічною зброєю: як евакуація опозиціонера вдарить по режиму Путіна

"Гра політичних еліт"

Ситуація з Навальним не призведе до стратегічних змін у відносинах Євросоюзу з РФ в цілому й у будівництві "Північного потоку-2" (СП-2) зокрема. Такої думки дотримується експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього (УІМ) Ілля Куса.

"Не думаю, що цей фактор розгорне на 180 градусів прагматичне партнерство, яке існує між Росією і низкою країн ЄС вже багато років — і не припинялося після 2014-го. У ситуації ж із СП-2 грають роль, швидше, американські санкції, але не ситуація з Навальним ", — відзначає експерт УІМ.

При цьому, у нього немає сумнівів, що на Заході припишуть можливе отруєння Навального саме РФ. І введуть якісь санкції. Але навряд чи вони будуть сильними, вважає Ілля Куса. Швидше — щось таке, що вводили в рамках "акту Магнітського".

"Що насправді сталося з Навальним (отруїли умисного або він просто десь отруївся) — нікого особливо цікавити не буде, — каже експерт. — Мені здається, вся ця історія для антиросійських еліт на Заході стане приводом зірвати будь-які можливості для Трампа зустрітися з Путіним до виборів в США (про що останнім часом йдуть посилені розмови). Моя головна теза — ми не знаємо, що насправді трапилося з Навальним. Немає доказів причетності тих чи інших осіб до отруєння. Не бачу сенсу робити це політичному керівництву Росії на чолі з Путіним. Але не виключаю, що це могла бути гра окремих політичних еліт, або криміналу, пов'язаного з політикою ".

Реакція Заходу

Політичний експерт Світлана Кушнір також вважає, що в справі з отруєнням Олексія Навального загадок і версій більше, ніж доведених фактів.

"Що сталося за годину до посадки та вже в літаку, коли Навальному різко стало погано — до кінця не ясно. Але його перебування в ФРН, куди його доставили в стані коми, його перебування під захистом німецького консульства — ще той момент, — говорить політексперт. — Російська влада може поставити резонне запитання: чому єдиний опозиціонер, громадянин РФ узятий під опіку іншою державою? "

Чи піде відповідь у вигляді санкцій — стане зрозуміло після встановлення остаточного діагнозу. Історія поки в розвитку. А тому повноцінної реакції від демократичних європейських інституцій поки не буде. Все обмежується заявами та глибоким занепокоєнням, — підкреслює Світлана Кушнір.

Вона не думає, що ситуація з Навальним вплине на будівництво "Північного потоку -2". Європейці самі, в першу чергу, зацікавлені в завершенні його будівництва і введення в експлуатацію.

Справа Скрипаля

Відзначимо, що, за словами керівника мережі регіональних штабів Навального  Леоніда Волкова, на життя опозиціонера здійснювали замах за допомогою отрути з тієї ж групи, що і речовина "Новачок". Саме з його допомогою у Великобританії намагалися вбити колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник з цього приводу нагадав, що Великобританія тоді лише задекларувала, що введе нові санкції проти РФ. Але нічим особливим це не закінчилося.

"За отруєння Скрипаля в Солсбері санкції ввели США, але не європейська спільнота. Виходячи з цього, я не вірю, що за отруєння Навального проти режиму Путіна будуть введені нові санкції, — каже Микола Мельник. — Тим більше не вірю, що навіть якщо їх гіпотетично введуть, вони позначаться на СП-2. Адже даний проект активно лобіюють лідери ЄС — Німеччина і Франція. Так що отруєння Навального нічим, окрім досить стриманих дипломатичних випадів на адресу РФ, не закінчиться ".

Нагадаємо, попутник Олексія Навального, який летів на літаку рейсом "Томськ-Москва", опублікував відео, на якому чутно, як опозиціонер кричав від болю. На записі чути гучні, несамовиті крики Олексія Навального, який до цього пив чай в аеропорту. Нібито після нього опозиціонеру і стало погано.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини