Головна Статті Світ Росія Свободу Навальному: чому російський блогер став фігурою міжнародного масштабу
commentss Cтатті Всі новини

Свободу Навальному: чому російський блогер став фігурою міжнародного масштабу

Вирок Навальному опублікують не раніше середини лютого

29 січня 2021, 18:19
Поділіться публікацією:

Російський громадський і політичний діяч, блогер Олексій Навальний 17 січня повернувся в Москву після лікування в берлінській клініці "Шаріте". Уже в аеропорту Шереметьєво його затримали силовики, після чого відправили до слідчого ізолятора (СІЗО) "Матроська тиша". Прихильники Навального по всій Росії зайняли активну позицію з вимогою звільнити лідера опозиції, оголошують флешмоби, проводять поодинокі пікети та великі мітинги.

Свободу Навальному: чому російський блогер став фігурою міжнародного масштабу

Олексій Навальний

Однак на захист політика тепер виступають не тільки пересічні росіяни, а й лідери провідних західних держав. Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вже на наступну добу після взяття Навального під варту зажадала від Москви терміново його звільнити. До неї приєдналися міністерства Італії, Франції, країн Балтії, а депутати Європарламенту підписали резолюцію про введення персональних санкцій проти найближчого оточення президента РФ, включно з олігархами та власників пропагандистських федеральних телеканалів.

Крім того, тут же призвали "заморозити" будівництво газової магістралі "Північний потік-2", поки російський опозиціонер не опиниться на свободі.

Варто додати, що персонаж Олексія Навального для України залишається досить одіозним, адже у 2014 році, виступаючи на радіо "Ехо Москви", він довів до відома слухачів, що Крим — не бутерброд з ковбасою, а значить, повернути його Україні не представляється можливим для Росії в доступному для огляду майбутньому.

Хто такий Навальний

Російський юрист і відеоблогер Олексій Навальний почав з'являтися в інформаційному просторі, коли разом з однодумцями створив Фонд по боротьбі з корупцією і почав випускати на YouTube ролики, які викривають злочинні схеми російських топ-чиновників. Під час фатальних подій у 2014 році Навальний зайняв нейтральну позицію і не так категорично критикував Кремль, як його соратник Борис Нємцов, відомий жорсткими висловлюваннями на адресу анексії українського Криму і збройної агресії на Донбасі, за що, ймовірно, і був убитий в лютому 2015 року.

Саме смерть Бориса Нємцова формально висунула Олексія Навального на першу позицію російського ліберального суспільства, як одиницю, здатну стати конкурентом президенту РФ на найближчих виборах. Опозиціонер продовжив випускати розслідування одне за іншим, перманентно закликаючи людей виходити на вулиці і вимагати відповіді у злодійської влади. "Шахраї та злодії, п'ять хвилин на збори" стало популярною "кричалкою" на мітингах, які збирала команда Навального в Москві та інших великих містах.

Офіційні представники Кремля, в свою чергу, які навідріз відмовляються сприймати російського опозиціонера серйозно, ухильно відповідають журналістам за фактом його антикорупційної діяльності, а на федеральних каналах заборонено озвучувати прізвище, обходячись визначеннями "відомий громадянин", "згаданий персонаж", "різний активіст" і "блогер Олексій".

Судові справи

Правда, вважати, що офіційна Москва зовсім ігнорує "блогера Льошу" не можна. Проти Навального, який насмілився кинути виклик 20-річному режиму, Генпрокуратура РФ регулярно порушує кримінальні справи, найбільш гучними з яких стали процеси "Ів Роше" і "Кировлеса". В обох випадках Навальний був визнаний винним в розкраданні великих грошових коштів. Детально про ці справи можна дізнатися з відкритих джерел в інтернеті. У той же час вироки були оскаржені Навальний і членами його сім'ї в Європейському суді з прав людини, де було встановлено, що підстави для процесів були політичними і розглядалися російським судом з порушенням фундаментальних норм.

При цьому саме наявність судимості стало причиною відмови в реєстрації Олексія Навального у 2018 році кандидатом в президенти Росії. Після цього він оголосив президентські вибори недемократичними та закликав своїх прихильників їх бойкотувати, не беручи участі в голосуванні. Регіональні поїздки з акціями нерідко завершувалися для нього адміністративними арештами — в цілому майже 60 діб всієї передвиборчої кампанії Навальний провів в ув'язненні в спецприймальнику.

Найгучніша замах 2020 року

Отруєння російського опозиціонера військовим хімічним отрутою "Новачок" фактично стало новою віхою в політичній еволюції Олексія Навального. Незважаючи на те, що прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков наполегливо продовжував знеособлювати опонента, називаючи його тепер не інакше, як "берлінський пацієнт", західний світ уже визнав Олексія Навального як політика, який зумів, якщо не налякати, то хоча б змусити серйозно понервувати людину, що панує над ядерною державою.

Президент Франції Еммануель Макрон особисто в телефонних розмовах з Володимиром Путіним кілька разів висловлював свою стурбованість фізичним станом Навального і станом демократії в Росії. Канцлер Німеччини Ангела Меркель персонально відвідала російського пацієнта в палаті берлінської лікарні.

Повернення після реабілітації

Повернення Олексія з дружиною з Юлією з Німеччини після кількох місяців реабілітації було анонсовано заздалегідь і висвітлювалося навіть бульварної пресою в Ньюпорті. Важливо зауважити, що таке значення цієї події надав сам Кремль, який під час закордонного лікування опозиціонера, оголосив про нову кримінальну справу і обов'язковому переслідуванні "згідно із законом" в разі повернення на батьківщину.

По правді кажучи, подібний сценарій вже був відпрацьований понад 15-ти років тому з російським мільярдером-Нафтовиком Михайлом Ходорковським. До арешту і судових процесів Ходорковський залишався маловідомим російському суспільству бізнесменом, зрідка мелькала на телеекранах країни, а після — перетворився в самого впізнаваного в Європі і США в'язня совісті, назавжди врізалися в свідомість світової публіки як сакральна жертва путінської влади. Схоже, Кремль готовий знову піти по протоптаною стежкою і розпіарити свого опонента на весь світ, — тим більше, що різношерста преса вже рясніє заголовками про нібито задумах догідливих роспрокурорів "накрутити" Навальному не менш "десятки". Як то кажуть, була б людина.

Як би там не було, механізм уже запущено і назад його не провернути.

Популярність Навального і вектор впливу зробили колосальний стрибок. Про це свідчить також і останній випуск розслідування від ФБК "Палац Путіна". Двогодинне оповідання про незліченні багатства "Владимира Владімирича" в Геленджику за п'ять днів переглянуло понад 80 млн осіб — безпрецедентний результат для YouTube-каналу "блогера Льохи".

І зараз, навіть перебуваючи в СІЗО мінімум до середини лютого, Олексій Навальний продовжує задавати політичний порядок, як по всій Росії, так і в цивілізації Заходу. Навіть Джо Байден, ледь встиг приступити до управління держави-гіганта, через океан почав розглядати ситуацію, що склалася з отруєнням і подальшим укладенням російського опозиціонера.

Це пояснюється лише одним: незважаючи на загравання з громадською думкою росіян по Криму, прослизають авторитарність в словах і жестах, ймовірне співробітництво з однією з веж Кремля по "сливу" інформації для розслідувань, Навальний — поки єдина перспектива на примирення Росії з демократичними альянсами. В іншому випадку разом з ним в ув'язнення піде будь-яка надія на діалог наддержав не з позиції суперництва, а здорового партнерства.

Нагадаємо, "Коментарі" дізналися експертну думку про те, наскільки Олексій Навальний успішний серед електорату і чи може він представляти ризик для влади Російської Федерації.

Затримання Навального вироблялося відповідно до того, що він перебував у розшуку за багаторазові порушення випробувального терміну. Тепер опозиціонеру може загрожувати два з половиною роки позбавлення волі, про що заявила його правозахисник Ольга Михайлова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини