Головна Статті Світ Пiвденна Америка Протести в Бразилії: як народний улюбленець Болсонару став вигнанцем
commentss Cтатті Всі новини

Протести в Бразилії: як народний улюбленець Болсонару став вигнанцем

У неділю в Бразилії відбулися масові демонстрації проти президента Жаїра Болсонару, який всього за півтора року перетворився з улюбленця нації у вигнанця. Все, що потрібно знати про події в Бразилії – в нашому матеріалі

9 червня 2020, 00:09 comments2742
Поділіться публікацією:

Пройшло півтора року з моменту вступу колишнього військового Жаїра Болсонару на пост глави держави і за цей час його популярність у суспільстві знизилася з 49% після інавгурації в січні 2019 року до 26% у травні 2020-го. Протестувальники в найбільших містах Бразиліа і Сан-Паулу вимагають від Болсонару піти, називають його "фашистом" і "расистом", а його політичний курс "тероризмом". Паралельно проходять демонстрації прихильників президента, але їх набагато менше.

Протести в Бразилії: як народний улюбленець Болсонару став вигнанцем

Бразильцям є за що висловлювати невдоволення на адресу свого лідера. Ексцентричний політик правого спрямування Болсонару, якого називали "Тропічним Трампом", обіцяв скрутити шию корупціонерами, вивести країну з соціально-економічної кризи після тривалого правління президентів-соціалістів Лулу да Сілви і Ділми Русеф, але виявився зовсім непідготовленим до викликів, подібним пандемії коронавіруса. "Коментарі" детально розібрали ситуацію.

Протести в Бразилії: недбалість "Тропічного Трампа"

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі впевнений, що ставлення більшості бразильців до Болсонару змінилося через його недбалу і непрофесійну позицію по коронавірусу. Бразильський президент разом з лідером Мексики Лопесом Обрадором і главою Білорусії Олександром Лукашенком, публічно применшує загрозу пандемії та її наслідків для здоров'я громадян, відкрито закликає ходити на роботу, в учбові та інші громадські заклади, противитися введення карантину. Болсонару вважає, що коронавірус – це звичайний грип. Він навіть спеціально збирає мітинги своїх прихильників, незважаючи на ризик заразитися.

"Бразильський президент виступає проти введення карантину, усвідомлюючи негативні наслідки для економіки країни. В останні роки бразильська економіка зростає повільно. У минулому році ВВП Бразилії збільшився всього на 1,1%, а приплив інвестицій скоротився більш ніж на 3%. Зростає безробіття і рівень бідності. Погіршення соціально-економічної ситуації в країні буде стимулювати соціальну напруженість у суспільстві, – міркує експерт. – Крім того, Бразилія займає шосте місце в світі за рівнем злочинності. Негативний вплив на бразильську економіку справили імпортні мита США щодо зарубіжних виробників сталі та алюмінію, а також зниження попиту на залізну руду в Китаї на початку року, які експортує Бразилія".

За словами Кухалейшвілі, Болсонару побоювався, що через карантинні заходи і обмеження, які охоплять життя простого населення, знизиться популярності його "Соціал-Ліберальної партії" напередодні місцевих виборів у жовтні 2020-го.

"Президент побоювався реваншу лівих на місцях і тому робив все, щоб бразильці вели звичний спосіб життя в умовах і без того не надто сприятливої соціально-економічної ситуації. У бразильському суспільстві виник розкол з приводу коронавіруса. Губернатори 27 штатів, мери міст наполягають на введенні карантину в країні і прийняли ряд заходів, спрямованих на соціальне дистанціювання для запобігання поширенню хвороби. В той же час досить багато бразильців, в тому числі серед мешканців таких ділових центрів як Сан-Паулу, ігнорують застереження, не носять маски", – підкреслює політолог-міжнародник.

Політика Болсонару призвела до катастрофічних наслідків – у країні немає єдиного скоординованого підходу у протидії пандемії. Бразилія виявилася безсилою перед пандемією і з кінця березня до початку червня кількість заражених бразильців збільшилася з 4 тис. до майже 692 тис. За весь час пандемії від коронавіруса померли понад 37 тис. жителів Бразилії. В країні не вистачає місць на кладовищах, при цьому темпи зараження вірусом в Бразилії одні з найвищих у світі. На сьогоднішній день південноамериканська республіка знаходиться на другому місці після США за кількістю заражених.

Протести в Бразилії: слабка система охорони здоров'я

Уразливість Бразилії до коронавірусу розкрила цілий оберемок проблем, рішенням яких не займалися цілі покоління можновладців. Система охорони здоров'я республіки не підготовлена до масових епідемій. Так, лікарні бразильських міст заповнені на 90%. За даними політичного експерта Ганни Іонової, особливо гостро ситуація з ліжками є в штаті Амапа, де ще в квітні умовно приходилося 0,33 ліжка на 10 тис. чол.

"У лікарнях не вистачає систем штучної вентиляції легенів, а влади діють надто повільно у вирішенні цієї проблеми. У квітні уряд Бразилії замовив у місцевих виробників 6,5 тис. таких апаратів – черезшість тижнів після першого випадку зараження коронавірусом. Не вистачає тестів на визначення COVID-19, не кажучи вже про кваліфікованих медиків. Як не згадати, що в 2013 році організація Mais Medicos направляла кубинських лікарів в окремі бразильські регіони", — розповіла Іонова.

Масла у вогонь додало рішення Болсонару урізати державні витрати в соціальній сфері. На думку економічного експерта Даніеля Бранта, бразильські влади закладали в бюджет на 2020-й 8,6 млн дол. на санітарний нагляд, забезпечення зайнятості та боротьбу з рабською працею, що на 49% менше, ніж роком раніше.

Бразильський лікар Флавіо Енгела Андуана підкреслює, що система охорони здоров'я Бразилії недоотримує у багатьох штатах і населених пунктів з-за постійної нестачі грошей. Отримати якісне лікування в приватних клініках можуть дозволити собі меншість. Медичні послуги не по кишені значного числа громадян, які зводять кінці з кінцями у фавелах або живуть у важкодоступній місцевості. Високі темпи зараження спостерігаються в бразильському штаті Амазонас, де проживають індіанці. Туди проблематично дістатися, доставити ліки, своєчасно госпіталізувати, надати медичну допомогу особам з симптомами коронавіруса.

В перший рік свого президентства Болсонару займався вирішенням інших проблем, а не подоланням кризи системи охорони здоров'я, який тягнеться вже багато років. Виконавчий директор дослідницької групи Global Strategy Олександр Казан акцентує увагу на тому, що в пріоритеті бразильського президента було скоротити витрати пенсійної системи на 33 млрд дол. у найближчі десять років, переглянути ставку податку на додану вартість, лібералізувати торгівлю з Євросоюзом.

Протести в Бразилії: фактор міграції

Поширенню коронавіруса в Бразилії сприяв і фактор міграції, що від Болсонару не залежить. Значна кількість бразильців, як і громадян інших латиноамериканських країн часто їздять у Південну Європу. У лютому в Сан-Паулу був зафіксований перший в Бразилії і Південній Америці випадок зараження коронавірусом. Захворів літній чоловік, який напередодні побував в Італії. Інше питання, що влади не надали цьому жодного значення. Бразилія є великим ринком праці в Латинській Америці.

Туди приїжджають на заробітки жителі Парагваю, Аргентини, Перу, де також вирує коронавірус. У Бразилію прилітають у справах громадяни Китаю, де з'явився коронавірус. За останні десятиліття Китай створив 2 млн робочих місць у країнах Латинської Америки, китайці інвестують в гірничодобувну промисловість, інфраструктурні проекти, машинобудування Бразилії.

Протести в Бразилії: вірус протестів

Певний вплив на масові антиурядові протести вплинули події в американському місті Міннеаполіс, де поліцейський з необережності вбив афроамериканця Джорджа Флойда. Інші міста США, а також країни Європи, Австралію інші держави охопили акції протесту проти расизму і ксенофобії. У Бразилії також проживають нащадки рабів з Африки, індіанці, як і нащадки білих колонізаторів. В країні існує проблема незаконного використання рабської праці.

Протести в Бразилії грають на руку місцевим соціалістам, які спробують взяти політичний реванш на місцевих виборах або ж розгойдувати президентське крісло під Болсонару. Принаймні, так діють представники Демократичної партії США, співчуваючи протестувальникам, критикуючи адміністрацію президента Дональда Трампа, звинувачуючи Господаря Овального кабінету в порушеннях демократичних прав і свобод.

Раніше "Коментарі" писали про заворушення в США і розбиралися, як расові комплекси американців грають проти Трампа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини