Головна Новини Світ США Дебати Трампа і Байдена: які висновки потрібно зробити для себе Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Дебати Трампа і Байдена: які висновки потрібно зробити для себе Україні

Експерти вважають, що Києву слід ретельно проаналізувати хід всіх дебатів і зробити кілька важливих для себе висновків

1 жовтня 2020, 11:16 comments1502
Поділіться публікацією:

Перший раунд очних дебатів між кандидатами в президенти США Дональдом Трампом і Джо Байденом. "Коментарі" поцікавилися у експертів, які важливі висновки повинна зробити для себе Україна.

Дебати Трампа і Байдена: які висновки потрібно зробити для себе Україні

"Офіційний Київ повинен бути нейтральним"

За словами політичного експерта, дипломата Вадима Трюхана, попри те, що українська тема під час дебатів звучала тільки в контексті відомої та набридлої вже "справи Бурісми", Києву слід ретельно проаналізувати хід всіх дебатів і зробити кілька важливих для себе висновків.

Експерт вважає, що акцентувати увагу потрібно на наступному. Перше. Україна остаточно перетворилася на об'єкт внутрішньополітичної американського порядку денного.

"Для того, щоб знову домогтися права бути суб'єктом, потрібна копітка тонка робота. Після виборів, не залежно від того, хто їх виграє, адміністрації Зеленського і українській дипломатії потрібно докласти надзусиль, щоб перезавантажити докорінно українсько-американські відносини", — упевнений Вадим Трюхан.

Друге. У внутрішній політиці США Володимир Путін використовується як пугало.

"Це означає, що тиск Адміністрації наступного президента США (хто б ним не став) на путінську Росію буде тільки посилюватися, — прогнозує дипломат. — Це потрібно враховувати при плануванні своїх дій у врегулюванні конфлікту з Росією. Як мінімум, не варто поспішати з досягненням будь-яких домовленостей з Кремлем без активної участі США. А саме — до інавгурації наступного глави Білого Дому, яка повинна пройти в січні 2021 року".

І третє. За океаном ще нічого не вирішено. Явного переможця дебати не виявили. За місяць до виборів ситуація склалася зовсім не прогнозована.

"Тому для України принципово важливо не допустити, щоб хто б то не було втягнув її в "темні історії", які за цей час можуть бути інсценовано з метою дискредитації одного з кандидатів, — вважає Вадим Трюхан. — Офіційний Київ повинен бути нейтральним, щоб зберегти нормальні робочі відносини як з республіканцями, так і з демократами. Адже американська двопартійна підтримка зусиль України щодо відновлення своєї територіальної цілісності важлива, як ніколи раніше".

"Не варто вибирати між Трампом і Байденом найбільш проукраїнського кандидата"

Політтехнолог Олександр Кондратенко вважає, що не варто шукати глибоких смислів в емоційній перепалці між Трампом і Байденом. В обопільних образах конструктиву мало, зате шоу для своїх виборців у кандидатів вийшло, зазначає експерт.

"Коли немає конкретних фактів, а сенс дебатів звівся до "дурень — сам ти дурень", аналізувати і, більш того, давати прогнози щодо висловлювань — невдячна справа, — каже Олександр Кондратенко. — Перш ніж робити висновки, необхідно розуміти головне — в рамках геополітики Україна для США залишається важливим інструментом тиску на Російську Федерацію. А в сучасному світі гібридних воєн будь-яка держава, і США в цьому плані не виняток, за так званим "фасадом любові" приховує виключно власні економічні та геополітичні інтереси".

На думку політтехнолога, в україно-американських відносинах офіційний Київ нині займає позицію вичікування. З одного боку, вона абсолютно зрозуміла, враховуючи скандали, пов'язані з Україною в обох кандидатів на пост президента США. З іншого — якщо не зробити ставку на одного з двох, після оголошення результатів може бути вже пізно, вважає експерт. Головне питання: на кого?

"Трамп періодично намагається налагодити відносини з Путіним, щоб отримати союзника в торговельній війні між США і Китаєм, яка загострилася у 2018 році. Для України таке союзництво — об'єктивна загроза. Але водночас за президентства Трампа наша країна отримала оборонне озброєння. Зрозуміло, що поставка легендарних "Джавелін" була більш вигідна саме американським виробникам зброї. У виграші залишився весь американський оборонний комплекс, отримуючи можливість відчувати летальну зброю на території інших країн. Вигода ж для України була саме з політичної точки зору", — підкреслює Олександр Кондратенко.

Він пояснює: сам факт того, що на міжнародній арені у нас є такий партнер у військовій галузі, як США, здатний зміцнити позиції України. Ще один плюс — це те, що в бюджеті Штатів на наступний рік вже передбачена велика сума на підтримку обороноздатності нашої країни. Те, яким чином ці кошти після розчиняються в повітрі, вже інше питання. Але по факту — допомога. В інших аспектах міждержавних відносин Дональд Трамп не був таким вже дружнім, хоча і показав себе впевненим партнером України, вважає експерт.

"Що стосується політики Байдена щодо України, то вона більш передбачувана, — продовжує Олександр Кондратенко. — Його намір зробити нашу країну пріоритетом зовнішньої політики США говорить багато про що. Однак поки це лише розмови. Збільшення прямих західних інвестицій і підтримка енергетичної незалежності України від Росії — відмінний меседж від Байдена".

Але головне, підкреслює експерт, в разі своєї перемоги Байден налаштований на те, щоб РФ платила вищу ціну за  війну, що триває проти України. А значить — посилення санкцій. Крім того, його готовність увійти в "нормандський формат" може прискорити "українське питання" і рішення ситуації на Донбасі.

Олександр Кондратенко резюмує: "Яким би не був результат виборів, Україні необхідно зберегти хороші відносини з будь-яким наступним президентом США. Але не варто вибирати між Трампом і Байденом "найбільш проукраїнського кандидата" — його там немає. І головне: ні в якому разі не втручатися у виборчий процес. Ще одного дипломатичного скандалу відносини США та України можуть не витримати".

"Глобально ми США не особливо потрібні й не особливо цікаві"

Микита Трачук, політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ, звертає увагу на те, що Україна під час дебатів практично не фігурувала.

"Що і зрозуміло. Глобально ми США не особливо потрібні й не особливо цікаві, — говорить Микита Трачук. — Основний акцент був на внутрішніх проблемах. На питаннях коронавірусу (багато загиблих, критикується медична реформа), економіки і так далі... На мій погляд, ці дебати продемонстрували певну деградацію політичної культури США. Опоненти регулярно ображали, переривали один одного. Це явно були не дебати, коли в суперечці народжується істина".

Політолог вважає, що словесна дуель Трампа і Байдена продемонструвала серйозний розкол американського суспільства, базові розбіжності щодо ряду фундаментальних цінностей. Крім того, він упевнений, що ми спостерігаємо занепад політичної культури в США, а також бачимо кризу в американському політикумі. Адже Трампу — 74 роки, Байдену — 77. Дивно, що немає більш яскравих молодих персонажів.

"США поглинені власними проблемами. І Україні робити на них ставку як на глобального, основного партнера, — безглуздо. Очевидно, що Трампа вже "типу" від слова Україна. І він особливо підтримувати нас не буде. Байден же, якщо прийде до влади, може надати більше підтримки. Але все це — не заради блага України, а заради певних американських цілей. Реал-політик у всій красі", — пояснює Микита Трачук.

На його думку, основний висновок, який має зробити українська влада — нам пора (особливо зараз, коли Європа, США, весь світ в смуті через коронакризи та інших проблем) робити ставку на себе. Займатися суверенною політикою.

Микита Трачук впевнений: "Не потрібно шукати постійно старшого брата — чи в Росії, чи в Америці. Не буває великих друзів — є тільки інтереси. І інтереси США, на мій погляд, з українськими не збігаються. Україна не на порядку денному США. Більш того — ми для них токсична тема".

Політолог закликає українську владу не робити на когось ставку, як це сталося у 2016-му, коли Київ явно ставили на Клінтон, а прийшов до влади Трамп. Щоб уникнути повторення тієї ситуації, вибудовувати відносини з США потрібно максимально дипломатично і прагматично, зазначає Микита Трачук.

Нагадаємо, в США можуть змінити формат президентських дебатів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини