Головна Статті Світ США Каньє Уест йде в президенти США: як команда Трампа запозичує українські політичні технології
commentss Cтатті Всі новини

Каньє Уест йде в президенти США: як команда Трампа запозичує українські політичні технології

Каньє Уест може бути лише технічним кандидатом на президентських виборах у США. «Коментарі» розбиралися, чому існує така вірогідність

22 липня 2020, 19:06 comments1553
Поділіться публікацією:

Афроамериканський репер, актор і підприємець 43-річний Каньє Уест нещодавно заявив про плани балотуватися на посаду президента США. Він вже зареєструвався в якості незалежного кандидата і днями оголосив, що у випадку перемоги на виборах у листопаді зробить віце-президентом 50-річного репера Jay-Z (справжнє ім'я-Шон Корі Картер). Каньє Уест робив жартівливі заяви про бажання балотуватися на пост президента США ще на початку 2020 року. Неможливо спостерігати без іронії за президентською кампанією Уеста, який одягнув бронежилет на мітингу в Південній Каліфорнії.

Каньє Уест йде в президенти США: як команда Трампа запозичує українські політичні технології

Репер став одним зі 1144 сміливців, які вирішили позмагатися в президентській гонці з чинним президентом-республіканцем Дональдом Трампом і його головним суперником, кандидатом від Демократичної партії, колишнім віцепрезидентом Джо Байденом, ветеран американської політики зі стажем більше, ніж 30 років.

Сама по собі поява акули шоу-бізнесу Уеста в передвиборній гонці на тлі пандемії коронавірусу, акцій протесту проти поліцейського насильства, що виливаються в погроми та заворушення, не є випадковим.

Президентські вибори в США: чорношкірий приятель Трампа

Каньє Уест зізнався, що розчарований у Трампа і йому не сподобалося, що в травні він ховався у бункері від мітингувальників біля стін Білого Дому проти поліцейського насильства та порушення прав афроамериканців.

Зовсім недавно Уест дотримувався іншої позиції. На відміну від багатьох представників американського шоу-бізнесу, Каньє Уест був активним прихильником Трампа на виборах 2016 року. Він з'являвся на публіці в червоній бейсболці з написом "Зроби Америку знову великої", такий же, як одягав Трамп на мітингах. Своїм прикладом він хотів дати зрозуміти, що вже пора покласти край політичній сегрегації в США. Уест прагнув розвінчати стереотип про те, що всі чорні повинні голосувати за демократів, які обіцяють захищати їх права.

Між Дональдом Трампом і Каньє Вестом навіть сформувалися приятельські стосунки, які вони публічно демонстрували, в підтвердження того, що звинувачення американського президента в расизмі і ксенофобії безпідставні. У грудні 2016 року вони зустрілися в хмарочосі Trump Tower. У жовтні 2018 року Трамп прийняв Уеста в Овальному кабінеті Білого Дому, і вони обговорили історичні події, включаючи скасування рабства в США, проблеми поліцейського насильства, злочинності, психічно хворих людей, розвитку підприємницької діяльності. Такої честі не спромагаються багато американців. Трамп особисто говорив, що йому подобатися Уест як людина і він володіє реальним авторитетом.

Президентські вибори в США: роль Кім Кардаш'ян

У 2018 році дружина Каньє Уеста, співачка і фотомодель Кім Кардашьян обговорила в Білому Домі з Дональдом Трампом, його дочкою Іванкою, зятем і радником президента Джаредом Кушнером проблему захисту прав ув'язнених та перспективи проведення тюремної реформи. Трамп посприяв, на прохання Кардашьян, дострокового звільнення Еліс Марі Джонсон, яка відбувала довічне ув'язнення за торгівлю наркотиками. У червні 2019 року Кардашьян знову запросили в Білий Дім виступити на заході, присвяченому наданню допомоги у працевлаштуванні звільненим з місць позбавлення волі.

Якщо звернути увагу на риторику Уеста, то його позиція змінюється погода в океані, що не властиво самостійним політичним силам з оформленою програмою. На початку липня репер говорив, що буде балотуватися в тому випадку, якщо Трамп передумає брати участь у виборах. Також він говорив, що прилучився до Республіканської партії, якщо б Трамп не був основним кандидатом від політсили.

За інформацією політичного експерта Меггі Астор, так звана "Партія Дня народження" Веста не зареєстрована як політична партія. Астор акцентує увагу на тому, що Уест вступив у передвиборчу гонку пізно і зареєструвався в штаті Оклахома з невеликою кількістю виборчих голосів (8 голосів) за внесок у розмірі 35 тис. доларів, коли вже минув термін реєстрації в штатах з великою кількістю голосів як, наприклад, Флорида (29 голосів), де на праймеріз Республіканської партії переміг Трамп. У США при обранні президента враховуються не тільки голоси виборців, але і голоси колегії виборців від кожного штату. Участь репера в передвиборній гонці – це скоріше постановка в інтересах самого Трампа і Республіканської партії.

Каньє Уест, як технічний кандидат республіканців

Каньє Уест виконує функцію технічного кандидата ДональдаТрампа. Після вбивства поліцейськими при затриманні афроамериканців Джорджа Флойда в Міннеаполісі, Рейшарда Брукса в Атланті, демократи насаджують протестувальникам ідею, що подбати про права афроамериканців і вирішити проблему поліцейського насильства можуть вони.

На хвилі заворушень, які пронеслися американським містам, Байден обійшов Трампа в передвиборній гонці. За даними опитування Retfield & Wilton Strategies, за Байдена готові проголосувати 48% респондентів, а за Трампа – 39%. Тому, в гру вирішили ввести Уеста, який популярний як серед білих, так і серед чорних і позиціонує як третя сила, яка спробує забрати у Байдена голоси тих афроамериканців, які ненавидять Трампа і збираються голосувати за білого демократа в знак протесту і за відсутністю іншої альтернативи.

Команда Трампа використовує політичні технології, які успішно працювали в Україні в минулому році. В якійсь мірі, Каньє Уеста можна порівняти з президентом України Володимиром Зеленським, оскільки він теж є людиною з шоу-бізнесу, точно також позиціонує як третя сила і нове обличчя в політиці.

Уест протиставляє себе не тільки Трампу, але і Байдену. Репер стверджує, що Байден і Демократична партія має право експлуатувати афроамериканців у своїх політичних інтересах. Так уже повелося, що в своїй масі афроамериканці підтримують Демократичну партію за соціальні програми і збільшення витрат для потреб незахищених верств населення, в тому числі жителів не зовсім благополучних негритянських кварталів американських мегаполісів. Уест називає себе слугою Бога і готовий служити тільки йому на благо американському суспільству.

Аналітик Едвард Сагден вважає, що Уест втілює в собі два суперечать один одному початку, оскільки є мільйонером, звикли до розкішного життя в Лос-Анджелесі, в інтересах якого вільна ринкова економіка, податкові преференції для багатих, захист клімату, але в теж час є представником афроамериканської громади, чиї права століттями утискалися.

Каньє Уест народився в родині учасника ліворадикальної партії "Чорні пантери", що боролася за права афроамериканців. Репер став наочним прикладом американської мрії для багатьох афроамериканців, оскільки став багатим і успішним завдяки своєму таланту. Однозначно, Уест сильно виділяється серед інших незалежних кандидатів і його підтримують від 2% до 8% американців (решти в сукупності близько 4%).

Президентські вибори в США: позиція Каньє Уеста

У своїй політичній програмі Уест виступає за пошук рішення проблеми поліцейського насильства, захист афроамериканців від судового свавілля, проведення тюремної реформи для пом'якшення умов перебування на волі колишніх ув'язнених.

Уест пожертвував 2 млн доларів на відшкодування шкоди потерпілим від погромів протестувальників, оплатив навчання в коледжі дочки Джорджа Флойда. Деякі пріоритети близькі прихильників Демократичної партії, включаючи легалізацію коноплі, заборона смертної кари, вирішення проблеми заборгованості студентів, застосування нешкідливих технологій для навколишнього середовища, посилення боротьби з незаконним обігом зброї, скорочення військових витрат. По ряду питань Уест міркує як справжній республіканець: заборона абортів, відданість християнським цінностям. Він не відмовляється від пріоритетів Трампа щодо збільшення експорту нафти і природного газу, але вважає за доцільне відійти від протистояння з Китаєм.

Негласний альянс Трампа і Уеста проти Байдена в передвиборній гонці підтверджує присутність серед його наближених радників американського президента. Серед них власник високотехнологічної компанії SpaceX Ілон Маск, який виручив Трампа з відновленням США самостійних запусків ракет у космос. Компанія SpaceX розробила космічний корабель Dragon за замовленням NASA, який успішно відправився з астронавтами на борту Міжнародну космічну станцію в кінці травня з мису Канаверал, а не з космодрому Байконур. На початку травня Трамп дозволив Маску відновити його роботу автомобільних заводів Tesla незважаючи на триваючий карантин і діяв заборону влади округу Аламеда в штаті Каліфорнія.

За інформацією аналітика Нардін Саад, у разі потреби Уест буде консультуватися з питань, пов'язаних з виборами з Джаредом Кушнером – зятем і радником Трампа. Не такий вже самостійний кандидат у президенти Каньє Уест, яким намагається здаватися.

Раніше "Коментарі" писали, що Верховний суд США зобов'язав президента Дональд Трампа розкрити фінансові звіти за останні дев'ять років, щоб передати їх прокурору округу Манхеттен Сайрусу Венсу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини