Головна Новини Світ США Президентські вибори в США: чи зможе Трамп перенести голосування на наступний рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Президентські вибори в США: чи зможе Трамп перенести голосування на наступний рік

Експерти впевнені, що вибори відбудуться третього листопада

31 липня 2020, 11:53
Поділіться публікацією:

Президент США Дональд Трамп висловив ідею про те, щоб відкласти президентські вибори, які повинні відбутися в листопаді поточного року.Однак представники Конгресу США не підтримали ідею. "Коментарі" дізналися в експертів, чи ризикне нинішній глава Білого дому піти на такий крок, і чим це все може обернутися для нього.

Президентські вибори в США: чи зможе Трамп перенести голосування на наступний рік

"Для Трампа краще, щоб електорат обговорював штучно створені теми"

Твіт президента Трампа, в якому він натякає на можливість перенесення виборів, не варто сприймати надто серйозно. Так вважає експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула.

"З його боку це не декларація реальних намірів, а, швидше, ще один елемент передвиборчої боротьби, – пояснює експерт. – Гучні, несподівані і радикальні заяви – характерна риса його кампанії. Ймовірно, їх основна мета – відволікти увагу від реальних проблем країни (важке економічне становище і пандемія), які ставлять питання про ефективність його управління. Для Трампа краще, щоб електорат обговорював штучно створені теми – а не ті, які загрожують його іміджу успішного лідера та вправного управлінця".

На думку Миколи Замікули, з практичної точки зору будь-які ініціативи щодо перенесення виборів не мають жодних перспектив, і нічим хорошим для Трампа не закінчаться.

"По-перше, для ініціювання такого рішення потрібна згода обох палат Конгресу. В умовах більшості демократів в Палаті Представників – таку згоду отримати неможливо, – зазначає експерт. – По-друге, американське законодавство дає чіткі часові рамки для повноважень президента – при цьому вони ніяк не прив'язані до виборів. Пройдуть вибори вчасно, або будуть відкладені, повноваження Трампа та його команди закінчуються 20 січня 2021 року. На наступний день – якщо до того моменту вибори не відбудуться – вони перейдуть до тимчасового президента".

Заглиблюватися в американське законодавство і вираховувати, як же буде вибудовуватися лінія претендентів на цю посаду в січні 2021 року – завдання безперспективне, впевнений Микола Замікула.

"Адже такий розвиток подій – неймовірний сценарій, – говорить він. – Вибори президента США ніколи досі не переносилися, навіть в умовах воєн (у тому числі Громадянської) і економічних депресій. І сьогодні явно не той випадок, щоб відмовлятися від такої чудової традиції. Це розуміють всі зацікавлені сторони. Проти такого кроку вже виступили і ключові фігури Республіканської партії – наприклад, лідер більшості в Сенаті М. Макконнелл і лідер меншості в Палаті Представників К. Маккарті, впливовий сенатор Л. Греєм".

Експерт звертає увагу, що і сам Трамп, вже пояснює, що нічого не має проти виборів за планом – однак хоче, щоб вони пройшли "правильно".

"Тому, що він вважає "неправильним" в актуальному виборчому процесі, присвячена перша частина його повідомлення, – продовжує Микола Замікула. – Мова йде про проведення виключно "поштового голосування", яке влада штатів ініціюють як захисні заходи в  умовах пандемії".

Такий підхід уже затверджений у деяких штатах (в тому числі – у Каліфорнії, Юта, Колорадо), і розглядається в інших. Однак Трамп вважає, що така практика створює широкий простір для фальсифікацій.

"На його критику даних заходів варто звернути особливу увагу, – упевнений експерт. – По суті, Трамп ставить під сумнів прозорість процесу голосування і легітимність його результатів – які, судячи з рейтингів кандидатів, досить імовірно будуть невдалими для нього".

Для чого це потрібно – питання дискусійне, вважає Микола Замікула.

"З одного боку, він може готуватися (і готувати свій електорат) до невизнання результатів виборів і продовження боротьби за крісло президента вже в суді, після подачі апеляцій, – пояснює експерт. – З іншого боку, не можна виключати, що він таким чином вже зараз готує плацдарм для відступу в разі поразки. Тобто, все ж таки відмовиться від подальшої боротьби після голосування, однак буде активно просувати в інформаційному просторі версію про те, що програв виключно через махінації опонентів. Це може розглядатися як можливість зберегти репутацію сильного гравця, не знає поразок (принаймні – в чесній боротьбі)".

"США такі ж маніпулятивні всередині, як і наша країна"

"Перенесення виборів? Залиште наші мірки при собі – це Америка, – каже політичний консультант Олександр Вербицький. – Наша країна заполітизована до краю. З цим можна не погоджуватися, але ми так живемо. Для нас вибори – щось звичайне і буденне. Дійство, що відбувається часто і нічого особливого не приносить, за винятком випадків, коли всім все набридло і пора міняти знакову фігуру (президентські-2019 рік, третій тур 2004 рік) або "народне невдоволення" з непередбачуваними наслідками (Майдани-2004, 2014 р.р.)".

У США ж, зазначає Олександр Вербицький, все "прозаїчніше". Демократія там має "системний" характер – з точки зору хоча б перебування у владі президента країни (по два терміни), за рідкісним винятком.

"Це – перше, – зазначає експерт. – Друге – стрілянина американських громадян у своїх співвітчизників (згадати хоча б 17 червня 2015 року, коли 21-річний білошкірий Ділан Руф в африканській методистській єпископальній церкві Емануель розстріляв парафіян) не є чимось незвичайним, як і насильство поліцейських над підозрюваними. У той раз (2015 рік) піднялася Америка? Ні! Була заява президента Барака Обами і співчуття генсека ООН Пан Гі Муна".

Що сьогодні не так, при тому, що все майно в США (особливо в торгових центрах, модних брендових бутіках) застраховано? А "не так", наголошує Олександр Вербицький – все. І це розуміють дуже багато людей.

"Наприклад, виявилося, що США не такі монолітні зсередини, як це могло б здатися. І так само маніпулятивні всередині, як і наша країна, – зазначає експерт. – І Трамп, при тому, що сьогодні складно говорити про уподобання виборців, досить жорстко наводить порядок з допомогою розширення держпрограми "Операція Ледженд". Це своєрідна, але ефективна "допомога" місцевому самоврядуванню – по наведенню порядку на вулицях міст Чикаго та Альбукерке. У програмі беруть участь агенти ФБР, Служби судових приставів ("маршалів") і інших правоохоронних відомств".

Крім того, нагадує Олександр Вербицький, президент США звернувся і до опонентів з Демократичної партії, і до всієї країни з попередженням, що він як гарант Конституції (найвищого досягнення США), готовий розглянути питання про зміну усталеної традиційної цінності – перенесення виборів.

"Такого роду звернення непопулярне ще й тим, що показує нездатність медицини в наймогутнішій країні світу впоратися з пандемією, – підкреслює експерт. – Чи боязнь її поширення після виборів, що може негативно позначитися на іміджі адміністрації президента".

На думку Олександра Вербицького, заява Трампа, що пролунала в країні, котра володіє е-технологіями на рівні №1 у світі і може організувати голосування в технічному режимі (поштою, електронною поштою, через електронні пристрої тощо) говорить про те, що і демократія має властивість трансформуватися.

"Але найвища цінність США – традиціоналізм демократії – повинна зберігатися. Це розуміють всі. На відміну від нас, охочих змінювати все і швидко", – резюмує політконсультант.

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Адміністрації Трампа висловилися про збільшення літальної допомоги Україні.

 





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини