Головна Статті Світ США Уйгурське питання в інтересах Дональда Трампа
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Уйгурське питання в інтересах Дональда Трампа

Між США і Китаєм розгортається черговий виток тривалого конфлікту, пов'язаний на цей раз з уйгурским питанням. Білий дім під виглядом захисту прав уйгурів і китайських мусульман вирішив знову насолити Пекіну. У всіх тонкощах конфлікту розбиралися "Коментарі"

13 липня 2020, 13:15 comments1894
Поділіться публікацією:

США ввели обмежувальні заходи проти чинних і колишніх чиновників з Синцзян-Уйгурського автономного району на заході Китаю. Причина – порушення прав уйгурів та інших місцевих мусульман. Під санкції потрапили секретар місцевого комітету Компартії Чень Цюаньго, заступник голови уряду Сіньцзян-Уйгурського автономного округу Ван Миншань, партійний секретар управління безпеки Хо Люцзюнь і колишній заступник партійного секретаря Чу Хайлунь. Санкції передбачають заморожування коштів зазначених китайських громадян на території Штатів і заборону американським резидентам вести з ними справи. Тепер їм заборонений в'їзд у США. Санкції запровадили на підставі "Акту Магнітського" і підписаного в червні президентом США Дональдом Трампом закону про політику у сфері забезпечення прав людини для уйгурів.

Уйгурське питання в інтересах Дональда Трампа

Офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Лицзянь звинуватив США у втручанні у внутрішні справи його країни та пригрозив відповідними діями. З одного боку, дії Вашингтона можуть спровокувати погіршення стосунків із Пекіном, спонукати китайців на знак протесту відмовитися дотримуватися досягнутих на початку року домовленостей у торговельній сфері. З іншого боку, в Білому домі недарма згадали про порушення прав китайських мусульман напередодні президентських виборів у листопаді.

Уйгурське питання: проблема сепаратизму

Синцзян-Уйгурський автономний округ або Східний Туркестан є одним із найбільш проблемних регіонів для китайських комуністів. Споконвіку там спостерігаються центробіжні настрої. Після того як Імперія Цин остаточно захопила державні утворення уйгурів у 1759 р., там не припиняється боротьба за відновлення незалежності. В 19-20 столітті в Синцзян (в перекладі з китайського "нова межа") відбулись повстання уйгурів. Їм навіть вдавалося на короткі періоди відновлювати державність в 1865-77, 1933-34, 1944-49 роках. Після приходу до влади в Китаї комуністів, вони стали заселяти Синцзян-Уйгурський автономний район представниками великого китайського етносу хань, щоб розбавити вплив уйгурів.

Перебувають у вигнанні, уйгури помірних поглядів у 1992 р. заснували Всесвітній Уйгурський Конгрес і виступили за надання Пекіном широкої автономії Синцзян-Уйгурскому автономного району, а також визнали мирні методи боротьби. Головним болем керівництва Китаю стали уйгурські радикальні ісламісти, які заснували в 1993 р. терористичну організацію "Ісламський Рух Східного Туркестану", яка виступає за створення теократичної держави на прикордонні Китаю і Казахстану. На думку Координатора Євразійського центру ім. Льва Гумільова в Киргизстані Валерія Синько, китайська влада сприймає уйгурських екстремістів як загрозу для реалізації своєї транспортно-інвестиційної ініціативи "Один пояс, один шлях" в країнах Центральної Азії. Існують побоювання щодо вторгнення бойовиків ІГІЛ у Східний Туркестан з території сусіднього Афганістану, де вони ворогують з Рухом Талібан, що уклало мирні домовленості з США. Підрозділи, що складаються з уйгурських бойовиків, існують в терористичній організації ІГІЛ. У 2017 році вони опублікували відеозвернення до китайської влади та пригрозили повернутися в Китай і помститися за гноблених одноплемінників.

У 2017-19 роках в мережі з'являлася інформація, що китайська влада уклала контракт з гонконзькою приватною військовою компанією Frontier Services Group на створення в Синцзян-Уйгурському автономному районі тренувального табору з підготовки китайських силовиків для боротьби з ісламськими екстремістами й охорони інфраструктурних об'єктів. До речі, Frontier Services Group створив колишній офіцер американського елітного спецпідрозділу "Морські котики" Ерік Прінс, відомий як засновник приватної військової компанії Blackwater.

Уйгурське питання: ГУЛАГ по-китайськи

У Пекіні побоюються поширення ісламського екстремізму серед 18 млн мусульман, що проживають в Китаї, і тому проводять політику їх насильницької асиміляції. Уйгури відрізняються від середньостатистичних громадян КНР і близькі в культурному і мовному плані до узбеків, казахів та інших народів колишніх радянських республік Середньої Азії. З 2014 р. уйгурів відправляють в  "табори перевиховання", котрі добре охороняються. Там їх насильно змушують вчити китайську мову, вивчати комуністичну ідеологію, примушують працювати. Китайська влада називає їх центрами професійно-технічного навчання. Тиск на уйгурів посилився після призначення у 2016 році на посаду секретаря Компартії Синцзян-Уйгурського автономного району Чень Цюаньго, який раніше обіймав аналогічну посаду в Тибеті, іншому центробіжному регіоні Китаю. Усюди в регіоні було встановлено камери відеоспостереження.

Сенатор-республіканець Марко Рубіо вважає очевидною відповідальність влади Китаю в порушенні прав людини та злочинів проти людства, оскільки вони тримають в ув'язненні, як мінімум, мільйон уйгурів, казахів і киргизів, які сповідують іслам. У таборах перевиховання практикуються побої в'язнів, позбавлення їжі, знущання. За інформацією аналітиків Наомі Конрад і Олександра Йолкіна, затриманих уйгурів змушують самостійно обрати злочин, за який їх засуджують. Мусульманам забороняють читати Коран і здійснювати обряди. Жінкам заборонено носити хіджаб. У таких таборах люди можуть провести від декількох місяців до декількох років. Єдиний спосіб знову опинитися на волі – це проявляти лояльність комуністичному режиму. Навіть після виходу з таборів, на роботі, за уйгурами продовжують пильно стежити представники китайських спецслужб.

Аналітики Айван Уотсон і Бен Уесткотт впевнені в тому, що китайські "табори перевиховання" є місцем культурного геноциду етнічних груп Китаю, які відрізняються від найчисленнішого етносу хань, оскільки їм забороняють дотримуватися своїх традицій і звичаїв. За даними експертів, бувають випадки, коли перебування в "таборах перевиховання" закінчуються летально – колишня ув'язнена уйгурка на ім'я Турсун так втратила свого сина.

Уйгурське питання: передвиборчий трюк Трампа

Персональні санкції – це вже не перший випадок тиску США на Китай за останній час. Раніше під американськими санкціями опинилось управління громадської безпеки Східного Туркестану. В кінці червня держсекретар США Майк Помпео оголосив про обмеження у видачі віз членам Компартії Китаю, причетних до прийняття закону про безпеку Гонконгу. Цей документ створює підстави для придушення акцій протесту місцевих лібералів і прихильників зміцнення автономії регіону напередодні виборів в місцеву Законодавчу раду. На початку липня США продемонстрували силу і направили два авіаносці для участі в навчаннях у Південно-Китайському морі, де військово-морський флот Китаю перешкоджає вільному міжнародному судноплавству і незаконно створює військові об'єкти.

У Білому домі вибрали слушний момент для того, щоб привернути увагу міжнародної громадськості до проблеми порушення прав уйгурів у Китаї. Після загибелі під час затримання поліцією афроамериканців Джорджа Флойда в Міннеаполісі та Рэйшарда Брукса в Атланті, американські міста охопили великі громадські заворушення, погроми за участю прихильників ультралівого крила Демократичної партії. Протестувальникам властиво звинувачувати американського президента в расизмі, ксенофобії, потуранні насильства поліцейських, нездатності об'єднати американське суспільство. Напередодні президентських виборів Трамп опинився не у кращому світлі. На тлі протестів зростає популярність його суперника, кандидата-демократа Джо Байдена.

За допомогою санкцій проти китайських чиновників, Трамп дає зрозуміти американцям і всьому світу, що звинувачення на його адресу безпідставні, і він готовий захищати права навіть уйгурів, які не мають ніякого відношення до США. Трамп нагнітає антикитайські настрої в надії об'єднати американське суспільство перед загрозою з боку держави, яка не поділяє демократичні цінності. Також Трамп дорікає Китаю у тому, що його керівництво не вжило належних заходів для запобігання поширення коронавіруса. Господар Овального кабінету хоче відволікти міжнародну спільноту від нестабільності та безладу в США.

Виняток з правил

Подекуди Штати не менш жорстоко, аніж у Піднебесній, поводяться з мусульманами. У в'язниці Гуантанамо, де США утримують терористів і ісламських екстремістів, практикується імітація утоплення, позбавлення сну, тортури гучною музикою, цькування собаками, побої, багатогодинне стояння на колінах, насильницьке годування через ніс через спеціальну трубку під час священного для мусульман місяця Рамадан, коли вони не вживають їжу від сходу сонця до заходу. У 2007 році співробітники приватної військової компанії Blackwater холоднокровно розстріляли 17 осіб в Багдаді. За даними Міжнародного кримінального суду, до катувань затриманих могли бути причетні американські військові та співробітники спецслужб в Афганістані.

Масові акції протесту є таким же головним болем для президента США Дональда Трампа, як і для голови КНР Сі Цзіньпіня. За час акцій протесту в Гонконзі у 2019-20 роках китайські правоохоронці заарештували понад 9 тис. осіб, у той час як з кінця травня до середини червня американська поліція заарештувала 10 тис. протестувальників. Порушення прав людини можуть мати місце в будь-якій країні в залежності від обставин.

Раніше "Коментарі" розбиралися в конфлікті Індії та Китаю. Наші журналісти з'ясовували, що сталося між країнами і які наслідки бійки в Гімалаях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини