Головна Статті Світ США Заворушення в США: як расові комплекси американців грають проти Трампа
commentss Cтатті Всі новини

Заворушення в США: як расові комплекси американців грають проти Трампа

США у прямому сенсі слова знаходяться у вогні, знемагають від заворушень, мародерства, продовжуючи при цьому вимирати від коронавіруса. "Коментарі" детально розібрали складне становище американців і з'ясували, як те, шо відбувається, позначиться на політичних перспективах Дональда Трампа

3 червня 2020, 15:35 comments2554
Поділіться публікацією:

Ненавмисне вбивство 25 травня офіцером поліції Міннеаполіса Дереком Шовіном 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда під час арешту спровокувало хвилю насильства і безладів в США. Афроамериканці і поборники прав чорношкірих вийшли "відстоювати справедливість" на вулиці. У 40 американських містах, включаючи столицю Вашингтон, ввели комендантську годину. Міннеаполіс виглядає як після війни: палаючі будинки, розбиті вітрини магазинів, запеклі зіткнення цивільних і поліції. Вже тиждень вулицями міста снують мародери.

Заворушення в США: як расові комплекси американців грають проти Трампа

В місті Сент-Луїсі учасники заворушень підстрелили чотирьох поліцейських, а в Нью-Йорку невідомий на машині збив копа. На Манхеттені протестувальники грабують магазини. Поліція не в змозі впоратися з народним гнівом в 15 штатах. Шістнадцять тисяч службовців Національної гвардії спрямовані їм на допомогу. З моменту початку заворушень, затримано понад 1,3 тис. осіб. Заворушення в США ґрунтуються на расових комплексах американського суспільства, а їх наслідки будуть коштувати репутації господаря Овального кабінету напередодні виборів.

Заворушення в США: злочин і покарання

Протестувальники і ряд ЗМІ стверджують, що Флойда вбили свідомо, на ґрунті расової нетерпимості. Той нібито задихнувся, лежачи на асфальті від того, що поліцейський Дерек Шовін притиснув його шию коліном. Якщо звернути увагу на деталі інциденту і записи відеокамер, то в цьому випадку важко робити однозначні висновки. Наряд поліції викликав господар магазину, де афроамериканець купив сигарети і розплатився фальшивою двадцятидоларовою купюрою. Флойд вкрай неохоче залишив свій автомобіль, незважаючи на вимоги правоохоронця. Кадри, що передують тому, як чоловік опинився на асфальті з поліцейськими, який навалився на нього, чомусь вирізали.

Місцеві ЗМІ, зі слів очевидців, повідомляють, що афроамериканця повалили на землю поліцейські. Правоохоронці говорять про те, що Флойд чинив їм опір, коли його садили в поліцейську машину. Варто відзначити, що Шовін однозначно перевищив службові повноваження і не відреагував на благання відпустити затриманого, оскільки він задихався. Поліцейських з того наряду звільнили, Шовін перебуває за ґратами, а розслідуванням злочину займається ФБР. Однак, все перераховане вище не дає жодного права громадянам порушувати правопорядок і влаштовувати погроми по всій країні і грабувати магазини.

Заворушення в США: расові комплекси американців

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що інцидент зі смертю Флойда розворушив стару рану на тілі американського суспільства – проблему расової дискримінації.

"Представники американської громадськості проводять аналогії з протестами 60-х, коли чорношкірі боролися за скасування сегрегації і зрівняння у правах усіх громадян США. Однією з трагічних сторінок історії США і символом расової дискримінації стала "Кривава неділя" 7 березня 1965 р., коли за розпорядженням губернатора штату Алабама Джорджа Воллеса, співробітники поліції кийками і сльозогінним газом розігнали марш від Сельми до Монтгомері прихильників надання афроамериканцям рівних виборчих прав із білими. З 500 учасників акції 50 осіб отримали поранення. Два дні потому група місцевих жителів вбила білого священика з Бостона, який приїхав підтримати афроамериканців", — нагадав експерт.

На думку Кухалейшвілі, з тих пір застосування сили з боку білих поліцейських по відношенню до чорних громадян викликає у поборників прав людини асоціації з проявом расизму. Інциденти, подібні до подій в Міннеаполісі, неодноразово мали місце в США. У квітні 2015 погроми охопили Балтімор після загибелі 25-річного афроамериканця Фредді Грея, у якого були проблеми з наркотиками і за яким числилися правопорушення. Шестеро поліцейських затримали його з холодною зброєю в одному з неблагополучних районів міста при спробі втекти. Хлопця побили палицями і везли в наручниках в мікроавтобусі не пристебнутим. Від агресивної їзди шофера, затриманий отримав численні ушкодження хребців, впав у кому і помер. Тоді протести охопили не тільки Балтімор, але Нью-Йорк, Бостон, Денвер, Сіетл, округ Колумбія, Цинциннаті, Міннеаполіс, Філадельфію. В результаті поліція затримала сотні протестувальників.

У листопаді 2014 року в Клівленді 26-річний поліцейський Тімоті Ломанн застрелив 12-річного афроамериканського хлопчика Таміра Райса, який тримав у руках муляж автомата. У 2008-му поліцейський застрелив 22-річного Оскара Ґранта в Північній Каліфорнії. Під час затримання йому також, як і Флойду, здавлювали шию коліном.

За спостереженнями аналітика Тодда Біра, серед людей, убитих поліцією з 2015 по 2019 рік, афроамериканці складають 26,4%, перебуваючи на другому місці після білих (50,3%). Експерт каже: якщо враховувати, що чорні становлять 12% населення США, то їх вбивають частіше, ніж представників інших рас. Інше питання, що афроамериканці здійснюють більше вбивств, пограбувань, поножовщин, аніж інші групи населення Штатів, за даними ФБР.

Перевищення повноважень з боку поліції є в будь-якій державі, навіть у тих країнах, де ніколи не було розділень за расовою ознакою, в тому числі в Україні. Недавнє згвалтування і побої 26-річної дівчини, заподіяння тілесних ушкоджень її чоловікові співробітниками української поліції в місті Кагарлик просто незрівнянне за своєю витонченістю і жорстокістю з інцидентом в Міннеаполісі. Тим не менш, масових заворушень в нашій країні не було. Американське суспільство болісно реагує на вбивства однієї раси представниками іншої раси, оскільки комплекси на ґрунті утисків і дискримінації досі живі серед афроамериканців.

Заворушення в США: відбиток коронавіруса

Смерть Флойда стала каталізатором невдоволення американців, які пішли зганяти свій гнів на вітринах магазинів і поліцейських. Безсумнівно, певний вплив на масовість заворушень та їх розмах надала пандемія коронавіруса. Експерт з питань інтернет культури і пропаганди Емма Грей Елліс вважає, що в американському суспільстві зріс градус протестних настроїв в умовах карантину.

"Багато американців занепокоєні негативними економічними наслідками для країни через соціальне дистанціювання. У квітні в різних американських штатах проходили акції, демонстрації та флешмоби, учасники яких доносили думку про відсутність сенсу в карантині, про те, що почуття страху небезпечніше коронавіруса, вимагали від місцевої влади скасувати обмеження, дозволити відвідувати громадські місця", — говорить експерт.

У США пом'якшили карантин, дозволили громадянам відвідувати храми, спортзали, ходити в кіно, за умови соціального дистанціювання, але легше від цього американцям не стало. За інформацією аналітика Домініка Руше, кількість безробітних американців зросла до 39 млн.

"В основному це працівники громадського харчування, магазинів та інші сині комірці, які залишилися не при справах через загрозу розповсюдження вірусу, — відзначає аналітик. — Зараз США займає перше місце в світі за кількістю заражених (понад 1,8 млн осіб). Всі ці люди стурбовані своїм соціально-економічним становищем, відчувають невпевненість у завтрашньому дні. Економічний бум у США різко змінився кризою, яку американці не бачили з часів Великої депресії".

Незважаючи на заходи Білого Дому, менше заражених в країні не стає. Тільки за 1 червня в США зареєстровано 2151 випадок зараження COVID-19 (померли за добу 65 осіб).

Ну а поки населення країни переживає непрості часи, адміністрація Трампа витрачає гроші на проекти, які не мають економічної доцільності. В кінці травня з космодрому на мисі Канаверал NASA здійснила запуск ракети з космічним кораблем Crew Dragon, розроблені мільярдером Ілоном Маском, на Міжнародну космічну станцію. Політ в космос астронавтів Дага Херлі і Боба Бенкена ознаменував повернення США до космічних перегонів, продемонстрував незалежність від Росії у сфері освоєння космосу, але обійшовся у величезні суми грошей, які могли бути витрачені на більш корисні цілі в умовах карантину.

Заворушення в США: пляма на репутації Трампа

Інцидент в Міннеаполісі може залишити пляму на репутації президента США Дональда Трампа напередодні президентських виборів. На думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, гнів населення на адресу поліції, жертвами якої стають афроамериканці, ретранслюється на президента Трампа. Американські поліцейські в своїй масі голосують на виборах за республіканців. Вбивство Флойда створює сприятливі умови Демократичної партії для дискредитації Трампа та напрацювання рейтингів за п'ять місяців до президентських виборів.

"Противники Трампа нерідко звинувачують його в расизмі і співчутті ультраправим. Під час передвиборної кампанії 2016 року Трамп зробив одним з ключових елементів програми боротьбу з нелегалами та обмеження міграції для того, щоб знайти підтримку серед жителів південних штатів, в тому числі праворадикалів. До президентства Трамп жив у південному штаті Флорида, який у роки Громадянської війни 1861-65 років був у складі сепаратистського утворення Конфедерації Південних Штатів, де білі плантатори використовували працю чорношкірих рабів", — нагадав Кухалейшвілі.

Хоч у США вже немає політики сегрегації і практикується расова рівність, в країні діють понад півтори тисячі нечисленних екстремістських угруповань нащадків плантаторів Півдня. Найбільш відома з них — організація Ку-Клукс-Клан, членами якої є близько восьми тисяч осіб. Американського президента звинувачували в расизмі і шовінізмі через достатньо пасивну реакцію на інцидент в місті Шарлотсвілл в серпні 2017 року, де сталися зіткнення між ультраправими та мітингувальниками на підтримку знесення пам'ятника генерала Роберта Лі, одного з видних південців в роки Громадянської війни.

Трамп закликає місцеві влади взяти ситуацію під контроль і розглядає можливість застосування збройних сил для відновлення влади закону. Якщо йому доведеться застосувати силу для наведення порядку і будуть нові жертви від рук правоохоронців і військових, то це поховає його передвиборчі рейтинги. За даними соціологічного дослідження сайту 270towin.com кандидат на пост президента Джо Байден на 10% випереджає Трампа і розраховує на підтримку 272 вибірників. У штаті Міннесота, де знаходиться Міннеаполіс, більшість населення тяжіє підтримати Байдена на президентських виборах у листопаді. Смерть Флойда разом з негативними наслідками коронавіруса для США може поставити під сумнів шанси Трампа на беззастережне переобрання на другий термін. За президентське крісло доведеться поборотися і відвернути увагу американського суспільства від трагедії в Міннеаполісі новими соціальними пільгами і преференціями, перемогами на міжнародній арені.

Як раніше писали "Коментарі", в ході сьогоднішніх протестів на місці стрілянини в США знайшли ще кілька трупів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини