Головна Новини Світ Африка Африка розділиться на частини і з'явиться новий океан – дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Африка розділиться на частини і з'явиться новий океан – дослідження

Вчені назвали причину, чому Африка повільно розпадається на частини

18 липня 2020, 18:27 comments7419
Поділіться публікацією:

Африканський континент дуже повільно розшаровується, тим часом, народжується новий океан. Про це пише NBC News.

Африка розділиться на частини і з'явиться новий океан – дослідження

Так, нові супутникові дані допомогли вченим краще розібратися в особливостях тектонічного розлому під глибиною землі в східноафриканському регіоні Афар. Пустинний простір розташований на стику трьох тектонічних плит, які дуже повільно відокремлюються один від одного. Складний геологічний процес через мільйони років, за словами вчених, може розколоти Африку на дві частини і створити новий океанічний басейн. На цей момент найбільш очевидний доказ цього – тріщина довжиною 56 км в Ефіопській пустелі, що з'явилася в 2005 році.

"Це єдине місце на Землі, де можна вивчати, як континентальний ріфт стає океанічним", — сказав один із дослідників Крістофер Мур.

Передбачається, що для формування нового океану в Африці буде потрібно не менше 5-10 мільйонів років. Цьому сприяє рух тектонічних плит. Так, кора Землі складається з десятків тектонічних утворень неправильної форми, які постійно стикаються, накладаються і розходяться. Останні 30 мільйонів років Арабська плита рухалася в бік від Африки, внаслідок чого виникли Червоне море та Аденська затока. А Сомалійська плита віддаляється від Нубійської, що створює лінію розлому вздовж Великої рифтової долини, яка пролягає через Ефіопію та Кенію. Додамо, що ще однією причиною континентального розлому в регіоні вчені називають те, що величезний шлейф перегрітих гірських порід піднімається із мантії Землі під Східною Африкою.

Раніше "Коментарі" розповіли про незвичайні куточки нашої планети, загадки яких досі не виявлено.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини