Дослідження: вакцина Pfizer захистить від госпіталізації під час хвилі нового штаму

Discovery попереджає, що результати дослідження слід вважати попередніми

Дві дози вакцини Pfizer-BioNTech від COVID-19, дали близько 70% захисту від госпіталізації в Південній Африці за останні тижні. Такі результати показало велике дослідження потенційного впливу Omicron у вівторок, 14 грудня, оскільки країна бореться зі сплеском інфекцій, пов’язаних із новим штамом. Про це повідомляє Reuters.

Дослідження, опубліковане найбільшим адміністратором приватного медичного страхування Південної Африки, Discovery Health, було засновано на більш ніж 211 000 позитивних результатах тестів на COVID-19 з 15 листопада по 7 грудня, близько 78 000 з яких були пов’язані з Omicron.

78 000 результатів не є підтвердженими випадками Omicron, що означає, що дослідження не в змозі зробити остаточні висновки щодо нового штаму.

Південна Африка попередила світ про Omicron наприкінці минулого місяця, викликаючи тривогу, що це може спричинити новий сплеск глобальних інфекцій і призвести до введення обмежень на поїздки до Південної Африки. Відтоді кількість заражених у Південній Африці за останні дні зросла приблизно до 20 000.

На основі аналізу, проведеного на основі клінічних досліджень, а також у співпраці з Радою медичних досліджень Південної Африки (SAMRC), дослідження показало, що дві дози Pfizer-BioNTech забезпечують 70% захист від госпіталізації в порівнянні з невакцинованими під час нещодавнього зростання кількості випадків і 33% захист від інфекції.

Але Гленда Грей, президент SAMRC, сказала, що важливо, щоб вакцина Pfizer-BioNTech запропонувала надійний захист від важких захворювань і госпіталізації, оскільки циркулює новий штам, який дуже передається.

"Ми надзвичайно задоволені результатами", - сказала Грей в заяві.

Аналіз також показує, що захист від госпіталізації зберігається в будь-якому віці, у людей від 18 до 79 років, з дещо нижчим рівнем захисту для літніх людей.

Захист від госпіталізації також зберігають у разі ряду хронічних захворювань, включаючи цукровий діабет, гіпертонію, гіперхолестеринемію та інші серцево-судинні захворювання.

Південна Африка використовує вакцини Pfizer-BioNTech і Johnson & Johnson (JNJ.N) у своїй кампанії імунізації проти COVID-19, наразі введено понад 20 мільйонів доз Pfizer.

Також виявилося, що під час четвертої хвилі коронавірусу у дітей був на 20% вищий ризик госпіталізації з ускладненнями, ніж під час першої, незважаючи на дуже низьку абсолютну захворюваність.

Як повідомляли раніше "Коментарі", зафіксовано першу смерть від штаму Omicron.