Росія планує до своєї "вісі зла" долучити ще одну країну

Армія РФ планує розширити свою військову присутність поблизу Європи.

Росія готується посилити свою військову присутність в ще одній африканській країні – Лівії. Саме там Москва може побудувати військово-морську базу, яка стане плацдармом для впливу на південь Європи. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Bloomberg.

Видання стверджує, що після зустрічі Володимира Путіна зі східним військовим командувачем Лівії Халіфом Хафтаром наприкінці вересня був розпочатий процес для створення нової оборонної угоди. У ній Росія може створити військово-морську базу у Лівії, чим посилить тиск на Європу.

В адміністрації президента США вважають це гострою небезпекою, а колишній спецпредставник США в Лівії Джонатан Вінер розповідає, що у такому випадку загрожує ЄС.

"Утримання Росії від Середземного моря було ключовою стратегічною метою - якщо Росія отримає там порти, це дасть їй можливість шпигувати за всім Європейським Союзом", - наголосив Вінер.

Наразі Лівія контролюється двома угрупуваннями, одне з яких очолює Халіф Хафтар.

Нагадаємо, що Росія постійно має підтримку у деяких країнах Африки. Зокрема це відбувається через групу найманців з ПВК "Вагнер", які виконують бойові завдання в кількох африканських країнах. Російські найманці розгорнули свою діяльність та активно працюють у Малі, Мозамбіку, ЦАР та Судані. Крім того, на різному рівні вагнерівці присутні в Лівії, ПАР, Камеруні, Буркіна-Фасо, Кенії, Екваторіальній Гвінеї та інших країнах.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Володимир Зеленський розповів про зміну стратегії у війні з Росією.

Також "Коментарі" писали, що представник адміністрації президента РФ Дмитрій Пєсков вкотре поширив російську пропаганду та розповів про "концептуальну правду" щодо війни в Україні.