Головна Новини Світ Європа Вибори у Білорусі: чи похитнуть Лукашенка протести і як на події реагувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Вибори у Білорусі: чи похитнуть Лукашенка протести і як на події реагувати Україні

Експерти розповіли, з якими труднощами напередодні виборів може зіткнутися Лукашенко і як на ситуацію в Білорусі треба реагувати Україні

16 липня 2020, 15:35 comments1832
Поділіться публікацією:

У Білорусі беззмінний президент Олександр Лукашенко зробив все, щоб намічені на 9 серпня вибори глави держави були "виборами без вибору". З якими труднощами він все-таки може зіткнутися? Як Україні реагувати на те, що відбувається в Білорусі?

Вибори у Білорусі: чи похитнуть Лукашенка протести і як на події реагувати Україні

"Білорусь втомилася від Лукашенка"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає: "Олександр Лукашенко, з одного боку, успішно душить і давить всіх і все, що може перешкодити його переобранню. Тож фактично переобрання відбулося. Але головне починається після виборів. І досвідчений Лукашенко це знає. Але він і ніхто в Білорусі не знає, що з цим головним робити".

По-перше, відзначає аналітик, складна економічна ситуація, поглиблена коронавірусом.

"Без зовнішньої допомоги не обійтися. Але завжди – і нині особливо – фінансову допомогу обкладають політичними умовами. А Лукашенко дуже не хоче потрапляти в залежність від кого завгодно", – підкреслює Олександр Кочетков.

По-друге, продовжує експерт, нависає російський фактор.

"Володимир Путін "обнулився", у нього розв'язані руки і є намір посилити свою присутність в пострадянських країнах, у Білорусі – одній з перших. Від Лукашенка чекають інтеграції, тобто, розчинення у російській військовій програмі. А це означає, що фактична влада переміститься з Мінська до Москви. Зрозуміло, що Лукашенко цього не бажає", – пояснює Олександр Кочетков.

По-третє – і найголовніше – Білорусь втомилася від Лукашенка, підкреслює аналітик.

"Він не просто перестав сприйматися як рятівник Вітчизни, він перестав бути цікавий, про нього навіть стали менше жартувати, – говорить Олександр Кочетков. – Більш того, Лукашенко перестав бути страшний, тому і висування жорстких опозиціонерів, яких Лукашенко змушений заарештовувати, популярності йому не додає. Тому після намальованої і нарахованої перемоги Лукашенко ризикує зіткнутися з реальними протестами з приводу як зовнішньої, так і внутрішньої політики. Причому, щодо найбільш несподіваного приводу".

Україні в цій ситуації експерт радить не поспішати.

"Слід чітко фіксувати все, що відбувається на виборах в Білорусі, але – як елемент загальної позиції демократичних держав. Загалом, оскільки у нас немає стратегічної зовнішньої політики, то краще зайвий раз промовчати, ніж виглядати неадекватно", – резюмує Олександр Кочетков.

"Лукашенку доведеться піти на певні поступки"

На думку директора Українського інституту політики (УІП) Руслана Бортніка, у Білорусі сьогодні проглядається елемент слабкості чинного президента і ризики стабільності для всієї політичної і соціальної системи.

"Це пов'язано з рядом факторів, – зазначає директор УІП. – Один з них – втрата прямої підтримки з боку РФ. Росія не працює на цих виборах на підтримку опонентів Лукашенка. Але і не підтримує його самого".

Політика Лукашенка останніх років (лавірування між Сходом і Заходом) дуже нагадує Руслану Бортнику політику пізнього Януковича.

"Янукович прийшов у владу на одних гаслах. Потім пішов на Захід, потім зробив розворот. І це в підсумку розбалансувало його прихильників і всю політичну систему в Україні, – нагадує експерт. – Ось так і подібні маневри Лукашенка якоюсь мірою розбалансували білоруську політичну систему. Створили в ній додаткові – і суттєві ризики".

Без серйозної зовнішньої підтримки, відзначає Руслан Бортнік, загострилося протистояння серед білоруських еліт.

"І Лукашенко вперше довелося зіткнутися з опонентами у вигляді представників свого ж істеблішменту, – пояснює директор УІП. – З банкірами, з людьми, які раніше були частиною політичної системи. З досить таки системними і розважливими людьми, а не радикалами правого або лівого спрямування, до яких він звик".

На думку Руслана Бортника, все це – на тлі втоми суспільства від невизначеності, на тлі коронавірусу та економічної стагнації, – призвело до посилення політконкуренції в білоруській системі, попри панівну роль чинного президента.

"Разом з тим, я не вважаю, що перед білоруської системою зараз стоїть якийсь категоричний виклик. Швидше за все, Лукашенко збереже свій пост. Але йому доведеться піти на певні поступки своєю номенклатурою, так і, можливо (якщо доведеться шукати підтримки тієї ж РФ), на поступки російським політелітам. Лукашенко збережеться в політичній системі. Але, можливо, вийде з цього протистояння значно ослабленим", – резюмує директор УІП.

"Перемога Лукашенка – не найгірший для України вихід"

Аналітик, фахівець з політичних і корпоративних комунікацій Андрій Попов згоден з тим, що Лукашенко зробив все, щоб вибори були без вибору. Вірніше – з єдиним можливим результатом.

"Проте, – зазначає експерт, – ці вибори для нього особливі. Адже вперше проти нього грає як Захід, так і Кремль – Путін хоче послабити позиції Лукашенка в рамках примусу до більшої інтеграції. Хоча перемога чинного президента практично забезпечена, криза, коронавірус і підступи одночасно з двох фронтів залишають можливість для будь-якого роду сюрпризів".

Із заяв Лукашенка видно, що він боїться, вважає Андрій Попов. І за результат, і за свою подальшу долю – вперше з 90-х.

"Що стосується України – це не наша битва, – упевнений аналітик. – Якщо там і переможе якийсь інший кандидат, то він точно буде проросійським. Більш проросійським, ніж Лукашенко. Прозахідні кандидати на цей момент шансів практично не мають. При всій суперечливості своєї персони, Лукашенко намагається дотримуватися нейтралітету в історії з Донбасом і Кримом, пручається інтеграції в рамках "союзної держави" (вважай "дезінтеграції" Білорусі). Тому його перемога – не найгірший для України результат".

Нагадаємо, в Білорусі проходять акції в підтримку незареєстрованих кандидатів: вже затримано понад 70 осіб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини