Ердоган анонсував важливе послання для всього світу: що мав на увазі турецький президент

За словами Ердогана, відвідування Північного Кіпру, де буде озвучене послання, заплановано на 20 липня

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган має намір виступити з "посланням щодо Північного Кіпру", яке торкнеться весь світ. Він зробить це в ході візиту до самопроголошеної "Турецької республіки Північного Кіпру" (ТРПК).

Чого саме може стосуватися послання? Що має на увазі Ердоган під словами "торкнеться всього світу"? Чи зачепить це Україну? На ці питання виданню "Коментарі" відповів професор в МАУП (Міжрегіональна Академія Управлінням Персоналу), директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин.

"Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, швидше за все, запропонує майбутній розвиток острова на основі двох держав. Що відразу ж викличе протест Нікосії, Франції, Італії, Греції, інших європейських держав і всього Євросоюзу. Ердоган для них - непередбачуваний партнер, який зазіхає на енергоресурси , розташовані в Східному Середземномор'ї. Тобто перспектив вирішення конфлікту на основі послання світу Ердогана в середньостроковій перспективі немає. Однак у Туреччині є негласні домовленості з Великобританією. Лондон володіє двома потужними базами на Кіпрі - Дікель і Акротірі", - відзначає Андрій Мішин.

На думку політолога, мова зараз йде про збільшені інтереси на основі силового й економічного посилення Великобританії, Туреччини та її протекторату - Північного Кіпру в Східному Середземномор'ї вперше за майже сорок років після військової окупації Турецькою Республікою північній частині острова Кіпр в 1974 році.

"Послання світу турецького лідера, за великим рахунком, політичний жест. Це створення ще одного, а саме п'ятого фронту. Чотири турецьких фронти створив Ердаган: Сирія, Лівія, Ірак, Південний Кавказ (Карабах). І тепер ще до цього можемо додати новий фронт - як силову, військово-політичну і дипломатичну потенцію турецької держави. Ну як хижак мітить територію. Ердоган за підтримки Англії створює прецедент. Тепер тут буде постійна дипломатична і військово-політична напруженість", - прогнозує експерт.

Андрій Мішин вважає, що для України це неприємний факт через аналогію з військовою окупацією Росією Криму та частини Донбасу.

"Росія буде використовувати прецедент максимально, Ердоган ще більш буде пов'язаний з Путіним. У цілому ситуація в світі, навколо України зокрема, загострюється", - резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, про що говорить реакція Туреччини на кризу в Ізраїлі.