Євросоюз критикує, Китай допомагає, а США втрачають важелі впливу: Афганістан стає розмінною монетою

Китай замість США тепер хоче мати беззастережний вплив на Афганістан. Перші кроки вже зроблені

Євросоюз різко розкритикував склад нового уряду Афганістану, сформованого радикальним ісламістським рухом "Талібан". Китай в свою чергу має намір надати Афганістану продовольство, вакцини, медикаменти і зимові товари в якості екстреної допомоги на суму близько 30 млн доларів. А США, схоже, втрачають важелі впливу на ситуацію. Про що говорить ситуація, що склалася? Кого вона підсилює, кого послаблює?

В інтерв'ю виданню "Коментарі" експерти допомогли розібратися, кому ця ситуація найбільше вигідна, а, хто просто втрачає гроші і вплив.

В Афганістані вирішується питання світового правопорядку. І Китай, схоже, підхоплює цей прапор, який випав з рук США, демонструє себе країною, готовою забезпечити системну і рамкову стабільність

Політолог Андрій Окара зізнався, що у нього складається враження, ніби зараз Афганістан став місцем, де проявляється - хто готовий стати світовим жандармом або шерифом. Хто готовий очолити світовий порядок замість США, які відійшли в бік.

"Саме Афганістан став маркером того, що США з цією роллю не справляються. Чи то не можуть, чи то не хочуть, чи то їм це не потрібно, - зазначає експерт. - Саме тому в Афганістані вирішується питання світового правопорядку. І Китай, схоже, підхоплює цей прапор, який випав з рук США, демонструє себе країною, готовою забезпечити системну і рамкову стабільність. У тому числі - вкладаючи в Афганістан певні кошти. І бажаючи визначати майбутнє найбільш нестабільної на даний момент точки в світовому політичному розкладі".

Андрій Окара не думає, що США повністю зникнуть з афганського кейса. Але впевнений, що роль Штатів буде значно знижена.

"Росія буде намагатися нарощувати свою присутність в Афганістані. І тому, що є досвід перебування там. І тому, що усвідомлюється небезпека того, що звідти може перекинутися в Середню Азію, а потім і власне в РФ фактор нестабільності (мусульманський радикалізм, фундаменталізм). Плюс - це можливість проявити свої амбіції. Так що Афганістан буде тим місцем, де Китай, РФ і в меншій мірі США з'ясовуватимуть принципи нового світопорядку ", - прогнозує Андрій Окара.

Режим талібів в Афганістані буде поряуч з Пакистаном виконувати функцію опори Китаю в регіонах Центральної і Південної Азії, Середнього Сходу

Політологу-міжнароднику, бізнес-аналітику Георгію Кухалейшвілі події, що розвиваються в Афганістані і навколо нього говорять про те, що США і ЄС взагалі не контролюють ситуацію в цій країні. І не здатні якимось чином впливати на талібів.

"У той же час, ситуація дозволяє зробити висновки, що режим талібів в Афганістані буде поруч з Пакистаном виконувати функцію опори Китаю в регіонах Центральної і Південної Азії, Середнього Сходу", - пояснює експерт.

Він додає, Пекін не скупиться на допомогу талібам, оскільки розраховує реалізувати проекти залізних і автомобільних доріг в Афганістані, які перетворять його в міжрегіональний транзитний вузол в рамках інфраструктурної та інвестиційної ініціативи "Один пояс, один шлях". Крім того, Китай і Росія мають намір будувати через територію Афганістану газопроводи для поставок природного газу з російських і туркменських родовищ в Пакистан, Індію та Китай.

На його думку, вимальовується наступна картина: через недалекоглядність адміністрації Байдена відбудеться посилення опонента США - Китаю - відразу в трьох регіонах.

"А у Росії з'явиться можливість створити умови для того, щоб перехопити об'єми туркменського газу, які планувалося поставляти в Європу, в разі будівництва Транскаспійського газопроводу, - зазначає Георгій Кухалейшвілі. - Туркменський газ - конкурент блакитному паливу, що поставляється Газпромом на європейський ринок".

Але все це, акцентує експерт, можливо лише в тому випадку, якщо талібам вдасться якнайшвидше стабілізувати ситуацію в своїй країні. Це відповідає їм їхнім інтересам тому, що їх лідери зможуть озолотитися на транзит природного газу і китайських товарів", - упевнений політолог-міжнародник.

Читайте також на порталі "Коментарі" - виведення військ США завершено: чим це обернеться для Афганістану.