Путін безкарний у Монголії: Київ звинувачує Улан-Батор у пособництві злочинам

МЗС України розкритикувало владу Монголії за те, що вона не стала заарештовувати Володимира Путіна

Міністерство закордонних справ України висловило різке невдоволення на адресу влади Монголії, яка відмовилася заарештувати президента Росії Володимира Путіна. Про це пише видання BILD.

Російський лідер прибув до Улан-Батора для участі в урочистостях з нагоди 85-ї річниці перемоги радянських та монгольських збройних сил над Японією, незважаючи на чинний ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) на його арешт.

Володимир Путін приземлився у столиці Монголії, Улан-Баторі, вперше з 2023 року. Монголія як країна, яка підписала Римський статут і визнала юрисдикцію МКС, була зобов'язана затримати Путіна відповідно до міжнародного права. Нагадаємо, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за підозрою у депортації українських дітей із окупованих територій. Однак замість виконання цього зобов'язання, монгольська влада зустріла Путіна з почесною варти та державними почестями.

Україна негайно відреагувала на цей вчинок Монголії. Прес-секретар Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий висловив глибоке розчарування позицією Улан-Батора, наголосивши, що Монголія, по суті, допомагає російському президентові уникнути міжнародного правосуддя.

"Невиконання урядом Монголії обов'язкового ордера МКС на арешт Путіна є важким ударом по Міжнародному кримінальному суду та міжнародній системі кримінального права. Монголія дозволила обвинуваченому злочинцю уникнути правосуддя, цим розділивши відповідальність за його військові злочини. Ми працюватимемо з партнерами над тим, щоб це мало наслідки для Улан-Батора", — йдеться у заяві МЗС України.