Яку роль обрала Індія у війні РФ проти України: чого хоче досягнути Моді

Індія хоче втримати «нейтралітет» і всидіти на двох стільцях не приймаючи ні сторону України, ні Росії

Візити прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді до Москви і Києва засвідчили намір Індії залишатися на позиції неоднозначного нейтралітету стосовно російського вторгнення в Україну. Це рішення має вагомі економічні та стратегічні підстави, повідомляє Business Insider.

Зокрема, аналітик Eurasia Group Рахул Бхатія відзначає, що Індія прагне уникати відкритої підтримки будь-якої зі сторін конфлікту, проте тривала війна в Україні становить серйозну загрозу для Нью-Делі.

"Індія намагається зберігати збалансовану позицію щодо війни в Україні. Нью-Делі хоче підтримувати відносини з Росією, попри її дипломатичну ізоляцію", — підкреслив Бхатія.

Неприйняття Індією однозначної позиції може розчарувати західних спостерігачів, проте аналітики вважають, що за такою стратегією стоять ключові економічні та стратегічні інтереси країни. З часу Холодної війни Індія підтримує тісні зв’язки з Москвою, особливо через конкуренцію з Пакистаном, який має підтримку США. Сьогодні Індія є головним імпортером російської нафти і на 60% оснащує свої збройні сили російською технікою, хоч ця залежність поступово зменшується.

Індія також занепокоєна агресивною поведінкою Китаю в регіоні. З 2020 року між індійськими та китайськими військовими тривають протистояння у спірному регіоні Ладакх, що вже призвело до людських жертв. Співробітник Ради зі стратегічних і оборонних досліджень Дінакар Пері зазначає, що Індія розраховує на підтримку Кремля, щоб пом’якшити загрозу з боку Китаю.

"Протистояння з Китаєм створює нові виклики для Індії, і це важливо враховувати при формуванні її позиції щодо війни в Україні", — каже Пері. Аналогічну думку висловлює і Рахул Бхатія, вважаючи, що збереження хороших відносин із Росією допоможе Нью-Делі забезпечити її нейтральність у разі загострення конфлікту з Китаєм.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Моді міг покласти початок озвучуванню переговорних позицій сторін у війні.