Лукашенко здивував свій генералітет, розхваливши ЗСУ: що сталося з диктатором – чому змінив риторику

Олександр Лукашенко раптом вирішив поділитися думкою про дії українських військових під час відбиття російської агресії

Самопроголошений білоруський диктатор Олександр Лукашенко здивував свій генералітет, розхваливши Збройні сили України. Що це означає? Куди у штормі російсько-української війни у результаті качне білоруський човен? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Лукашенку залишають можливість реабілітуватися та зайняти своє місце за переговорним столом в умовному "Стамбулі"

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій") Дмитро Громаков не вважає, що з вуст Лукашенка прозвучав саме комплімент українській армії. Швидше – констатація факту, що радянська стратегія війни виявилася слабкою проти сучасних мобільних підрозділів.

"Питання в тому, на що піде Лукашенко для "обстрілу" своєї армії у боях та здобуття білоруськими офіцерам досвіду сучасної війни. Чи це повномасштабне вторгнення білоруських частин та удар у напрямку Луцьк-Львів, з метою відрізати польський логістичний вузол від постачання західних озброєнь в Україну. Або це буде обмежена участь контингенту білоруських офіцерів у змішаних із росіянами підрозділах для здобуття бойового досвіду та вивчення тактики сучасної війни", – міркує експерт.

За його словами, важливим моментом є зміцнення південних рубежів Білорусі та прагнення лукашенківського режиму увійти до переговорного процесу рівноправним учасником (отже – і стороною конфлікту).

"Однак вхідним квитком за цей стіл Кремль чітко окреслив пряму участь збройних сил РБ у війні проти України, – наголошує Дмитро Громаков. – З огляду на нерішучість Лукашенка, яка межує в очах Путіна з боягузтвом, після відведення військ із північного напрямку від Києва, Кремль припинив нав'язувати участь Мінська у переговорному процесі. Але з огляду на потреби в живій силі та техніці, Лукашенко залишають можливість реабілітуватися та зайняти своє місце за переговорним столом в умовному "Стамбулі". Саме тому ми спостерігаємо сьогодні всі ці військові активності на білорусько-українському кордоні. Які за своїм характером нагадують поведінку підлітка як у відомій приказці "і хочеться, і колеться".

Лукашенка починає турбувати, що Путін не має глобального плану виходу з ситуації

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих не виключає, що Лукашенко починає політичні маневри, сподіваючись вискочити з-під санкцій та відповідальності.

"Активний посібник агресії росії та невизнаний президент Білорусі – Лукашенко починає розуміти, що "спецоперація" затягнулася і явно переходить у не той формат, який малювала собі кремлівська верхівка. І зараз, він, Лукашенко, стає співучасником агресії з усіма наслідками для себе і своєї країни. Ніхто не забуде, що саме з території РБ йшли війська на Київ, що саме звідти летіли та й досі летять ракети, вбиваючи мирних жителів України та руйнуючи інфраструктуру. Продовжуючи загрожувати своїм сусідам і постійно проводячи маневри поблизу українського кордону, Лукашенко продовжує відтягувати наші сили та допомагає агресору в його спробах досягти хоч якогось значного результату. Але його всім відома хитрість і здатність вчасно зраджувати підказують йому, що настав час рухатися у бік переможця", – пояснює експерт.

На його думку, зачистивши протестне поле у своїй країні, Лукашенко розуміє, що, покинувши війська в Україну, він отримає набагато більший сплеск протестних настроїв і може не утримати владу перед людьми зі зброєю та матеріми, які поховали своїх синів.

"Парад 9-го травня показав, що Путін не має глобального плану виходу з ситуації, в яку він завів свою країну і весь світ. Безглузда війна продовжуватиметься й надалі. Але результат її вже буде явно не той, що планувався решітливим керівництвом, – зазначає Олег Вострих. – І це починає непокоїти Лукашенка. Він продовжуватиме й надалі лякати своїми військами найближчих сусідів (Польщу, Литву) та відтягувати наші ресурси на контроль білоруського напрямку. Але поступово він вкидатиме в інформаційний простір меседжі, які натякають на можливість переговорів із ним. Лукашенко шукає гарантії для себе – і за першої нагоди здасть свого шефа з білокам'яної, якщо на фронті ситуація не змінюватиметься на користь агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Зеленський заявив про нові деокуповані населені пункти.