Питання вступу РБ у війну можна вважати вирішеним: про що говорить несподівана заява Мінська

Україна має ставити питання про офіційне визнання Білорусі окупованою територією, а лукашенківського режиму – окупаційним

Білорусь звинуватила Україну у підготовці удару по країні. В українському МЗС назвали це провокацією. Про що говорить подібний крок Білорусі? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Небезпечним сигналом для нас буде концентрація білоруської армії на кордонах з Україною

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович розмірковує так:

"Офіційна заява Білорусі про те, що Україна готує на неї напад (як тут не згадати мемне лукашенківське "а я вам зараз покажу, звідки...") на вигляд має загрозливий характер. Але насправді це – словесна еквілібристика і маневри з боку Олександра Лукашенка. Зрозуміло, що Володимир Путін продовжує тиснути на нього, вимагаючи від нього діяльнішої участі у війні. У відповідь на це самопроголошений білоруський "президент" змушений підвищувати ставки хоча б в епістолярному жанрі".

Насправді, на думку експерта, Білорусь як не була готова до війни з Україною вчора, так і не готова до неї сьогодні.

"Більше того, продовжують надходити повідомлення про те, що Білорусь відвантажує на користь російської армії боєприпаси зі своїх складів. Країна, яка готується до війни, так не поводиться", – пояснює Денис Попович.

Проте, зазначає він, у майбутньому нічого виключати не можна.

"Небезпечним сигналом для нас буде концентрація білоруської армії на кордонах з Україною – перекидання, танків, артилерії, формування наступальних угруповань, формування шпиталів, складів з боєприпасами та паливом тощо. Одним словом – все те, що мало місце з російської сторони перед нападом 24 лютого. Але поки що нічого подібного на кордонах Білоруссю не відбувається", – констатує експерт.

Україна має зайняти більш чітку позицію щодо ролі Білорусі у війні

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт з комунікацій Дмитро Громаков пояснює:

"З одного боку, це логічний крок білоруської сторони – на фоні атаки Кримського мосту та російського аеродрому у Калузі, де, за попередніми даними, згоріло два літаки окупантів. Актуальність такого кроку з боку лукашенківського режиму підтверджується заявами секретаря РНБО України Данилова про готовність до превентивних ударів по території РБ у разі повторення ракетних ударів та накопичення військ, що загрожують нашому кордону".

Проте експерт пропонує подивитися на ноту, яку МЗС РБ увечері 8 жовтня вручило послу України в Мінську Ігорю Кізімі, з погляду російських інтересів у примусі нашої країни до переговорів після анексії українських територій.

За словами Дмитра Громакова, за логікою Кремля, з моменту входження окупованих територій у правове поле РФ війна змінює свій характер. По суті, росіяни змінюють весь пропагандистський наратив щодо "спеціальної військової операції".

1. З цього моменту Україна стає "агресором" та веде агресивну війну з РФ.

2. Згідно з Союзним договором та договором ОДКБ, у разі агресії проти однієї з країн учасниць, Білорусь зобов'язана включити протоколи створення "регіонального угруповання військ", що власне і випливає з останніх заяв Лукашенка, коли він говорив про готовність до її розгортання.

3. Усі експерти вже сказали, що російські центри підготовки не здатні впоратися із таким напливом мобілізації. Відтак білоруські полігони в рамках "розгортання" та "бойового злагодження" прийматимуть як російських, так і білоруських мобілізованих.

4. Як тільки цей процес буде запущено, Білорусь потрапляє до "зеленої зони" для превентивних ударів з території України.

4. Нота Лукашенка – це, за фактом, попередження, що у разі завдання превентивних ударів, Білорусь офіційно вступить у війну, а Україна буде оголошена "агресором".

5. З погляду міжнародного права, за фактом ударів по території РБ, Україна перейде від війни "оборонною" до війни "наступальною" – і стає "агресором", що, за логікою, має підірвати підтримку нашої країни західними країнами та створити привід для розколу антиросійської коаліції

"З огляду на те, що Лукашенко піде на будь-яку брехню задля збереження союзу з Путіним, питання вступу РБ у війну можна вважати вирішеним, – вважає Дмитро Громаков. – Нам необхідно максимально нівелювати усі негативні наслідки. Україна має зайняти більш чітку позицію щодо ролі Білорусі у війні, давати жорсткіші оцінки ролі режиму Лукашенка в агресії проти України. Вже зараз ми маємо готувати політичні позиції щодо десуб'єктивізації РБ на міжнародному полі, ставлячи питання на всіх міжнародних майданчиках про офіційне визнання Білорусі окупованою територією, а лукашенківського режиму – окупаційним. Так ми зможемо протидіяти розповзанню конфлікту, зберігши Росію у статусі агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент Володимир Зеленський відреагував на теракт росіян у Запоріжжі, де загинули 12 людей.