Путін тисне на Лукашенка: прикордонники сказали, чого домагається Кремль

Кремль хоче втягнути Білорусь у війну, тому Україна готується до будь-яких сценаріїв

Українські прикордонники наразі не спостерігають пересування білоруських військ поблизу українського кордону, проте цей напрямок залишається потенційно небезпечним, заявив в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його словами, ситуація на кордоні залишається стабільною, а Сили оборони України повністю контролюють ситуацію без будь-яких непередбачених інцидентів. Водночас українські розвідувальні підрозділи активно моніторять події всередині Білорусі, щоб бути готовими до можливих змін і дій з її боку.

"В безпосередній близькості до нашого кордону ми не відмічаємо і не спостерігаємо ні переміщення техніки, ні особового складу. Але загалом цей напрямок для нас, як і раніше, залишається загрозливим, бо Білорусь продовжує перебувати в орбіті впливу Росії", - наголосив Демченко.

Він також припустив, що Росія, ймовірно, чинить тиск на Білорусь з метою залучення її до повномасштабної участі у війні проти України.

"Ми маємо бути готові до розвитку будь-яких сценаріїв," – додав речник.

Демченко також наголосив, що Україна посилює прикордонну лінію та фортифікаційні споруди, щоб забезпечити військовим усі необхідні умови для відбиття можливих атак, включаючи ті, що можуть надійти з території Білорусі, незалежно від того, чи будуть це білоруські, чи російські підрозділи.

При цьому Демченко підкреслив, що на даний момент Росія не має достатньої кількості сил на території Білорусі, щоб здійснити вторгнення в Україну.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на фоні стягування Олександром Лукашенком військ до кордону Білорусі та України, МЗС видало заяву-звернення до офіційного Мінська. Там закликали Білорусь "не робити трагічних помилок під тиском Москви" та відвести від кордону свої війська.