Росіянка отримала тюремний строк у Білорусі за твіт про Лукашенка: що вона написала

Жінці призначили 1 рік і 6 місяців колонії

Жителька Російської Федерації Ірина Вікхольм відбуватиме покарання за опубліковане в соціальних мережах повідомлення про антидемократичну діяльність білоруського Президента. Московський суд міста Бреста за це призначив їй тюремне ув’язнення. Про це інформує правозахисний центр "Вясна".

За вироком цього білоруського органу правосуддя, громадянку сусідньої країни звинуватили за ч. 2 ст. 367 КК РБ (Наклеп на Президента Республіки Білорусь) і дали термін ув’язнення - 1 рік 6 місяців колонії загального режиму. Воно ще може бути оскаржене, адже не набрало законної сили.

За словами підозрюваної, порушений стосовно неї кримінал має політичний окрас.

Повідомлення, яке опублікувала пані Ірина в соцмережі в травні цього року та її стаття була передруком із матеріалу BBC про те, що сталось на летовищі в Мінську та ситуацію з опозиціонером Романом Протасевичем. Вона лише переписала свій варіант назви "Черговий злочин Лукашенка: акт державного авіапіратства", який теж запозичила в публікації журналістів BBC. Це вилилось у політичну розправу та кримінальну статтю про наклеп на очільника білоруської влади.

Громадянку Росії затримали в Білорусії вже в кінці травня. Місцеві правоохоронці побували в її квартирі, вилучили ноутбук, а саму підозрювану тримали в Брестському СІЗО до засідання судового органу. Також в столиці країни їй проводили експертизу психічного здоров’я.


Нагадаємо, що видання "Коментарі" інформували про те, що Лукашенко назвав Зімбабве прикладом політичної стабільності.Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив про видимий прогрес у співпраці з Зімбабве.