Стало відомо, чому Білорусь, на відміну від країн НАТО, збила російський безпілотник

Білорусь зробила те, що боялися зробити Румунія та Польща, а саме: збила російський шахед у своєму повітряному просторі

Сьогодні вночі в Білорусі ВПС РБ зробили те, що досі не зробили ВПС ні Румунії, ні Польщі, вони збили дрон-камікадзе Shahed-136, каже військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Тобто, наголошує він, російські дрони іранського виробництва, які регулярно залітали в повітряний простір Білорусі, вперше було збито ВПС РБ. За його словами, із цього випадку можна зробити кілька висновків.

Перший - якщо транзитний проліт через територію РБ було узгоджено, то збиття дрона-камікадзе могло бути викликане тим, що сам об'єкт втратив керування і після погодження з "кураторами" було прийнято взаємне рішення про знищення потенційно небезпечного некерованого об'єкта.

Другий, каже Коваленко, керівництво Білорусі не було повідомлено про те, що цієї ночі через повітряний простір пролітатиме дрон-камікадзе Shahed-136 і зробили самовільний крок у питанні нейтралізації об'єкта. При цьому, додає експерт, можливо, були й інші причини, чому Білорусь вирішила збити російський дрон.

"Цікаво, Мінськ викличе російського посла "на килим" у зв'язку з інцидентом? Швидше ні, ніж так, але білоруські пілоти виявилися куди продуктивнішими за НАТОвські колеги, яким то погодні умови заважають, то в кокпіті стегна заважають збивати дрони-камікадзе", - підсумував Коваленко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав , що моніторинговий ресурс "Білоруський Гаюн" заявив, що під час чергової російської атаки по Україні один із шахедів РФ залетів на територію Білорусі. Як наслідок ВПС РБ підняли в повітря винищувач, який намагався збити російського безпілотника.