Дружба з РФ не рятує: яка проблема може накрити Китай

Друга за величиною економіка світу показує далеко не ті результати, як очікувалося раніше

Темпи зростання економіки Китаю виявилися не такими великими, як це очікувалося раніше. Друга за величиною економіка світу у квітні-червні зросла на 4,7% порівняно з роком раніше, але цей результат нижчий за 5,3% зростання у попередньому кварталі. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише видання "The Guardian".

ЗМІ зазначає, що економісти прогнозували на цей квартал зростання в 5,1%, але прогнози не виправдалися. Сектор нерухомості продовжує відступати, а загальний обсяг продажу нових комерційних будівель знизився на 25% у першій половині 2024 року. Роздрібний продаж у червні знизився на 0,12% порівняно з травнем, що свідчить про слабкі споживчі настрої, які можуть ускладнити досягнення Китаєм цільового показника зростання ВВП за весь рік на рівні близько 5%.

Відносно слабкий квартальний результат був підкріплений рекордним профіцитом торгового балансу у розмірі майже 100 мільярдів доларів лише у червні, оскільки надлишки промислових товарів було відправлено за кордон. Загроза підвищення торговельних бар'єрів посилює тиск на китайських лідерів, вимагаючи відновлення зростання у країні.

На думку аналітиків, Пекін має вжити рішучих заходів щодо реформування сектора нерухомості, послабити обмеження на внутрішню міграцію, збільшити кількість висококваліфікованих робочих місць для випускників та змінити податкову систему, щоб полегшити борг місцевих органів влади.

Але "швидше за все" масштабних реформ не буде. Натомість варто очікувати "скромну політику, яка розширить високотехнологічне виробництво і підтримає житлове будівництво".

Економічна невизначеність підживлює порочне коло, внаслідок чого споживання залишається на низькому рівні. Серед найбільш гострих проблем, що стоять перед економікою, - обложений сектор нерухомості, який довгий час служив ключовим двигуном зростання, але тепер у боргах, а кільком провідним компаніям загрожує ліквідація.

В останні місяці влада зробила кроки, щоб послабити тиск на забудовників та відновити довіру, зокрема заохочуючи місцеві органи влади до викупу непроданих будинків.

Читайте також на порталі "Коментарі" - як Китай поплатиться за допомогу Росії: Байден розкрив деталі.