Філіппіни звинуватили одну з найбільших країн світу у піратстві

Філіппіни вважають, що Китай займається піратством, а Пекін звинуватив Манілу у спробі захоплення його територій.

Філіппінські військові звинуватили китайську берегову охорону в пограбуванні їх екіпажу, а також знищенні човнів. Філіппіни назвали такі дії Китаю піратством, а Пекін звинувачує Манілу в контрабанді.

Філіппіни заявили, що хочуть отримати компенсацію за дії Китаю в Південнокитайському морі, де стався інцидент між човнами обох країн.

"Вони не мають ні права, ні законних повноважень перехоплювати наші операції та знищувати філіппінські судна, що діють у нашій виключній економічній зоні. Вони поводяться як пірати", - сказав філіппінський головнокомандувач Ромео Браунер-молодший.

Інший генерал Альфонсо Торрес-молодший розповів, що Китай напав на гумові човни Філіппін, які здійснювали поповнення запасів в Другій мілині Томаса. За його словами китайські військові забрали зброю у філіппінських солдатів, а коли відходили, то навмисно пошкодили човни. Такі дії з боку Китаю змусили Філіппіни вимагати компенсації.

"Ми вимагаємо, щоб китайці повернули наші гвинтівки, наше обладнання та заплатили за збитки, які вони завдали. Це - піратство, тому що вони незаконно проникли на наші човни та заволоділи нашим обладнанням", – додав Браунер-молодший.

У Китаї відкинули коментарі Філіппін та заявили, що їх берегова охорона вжила "правомірні заходи" та зупинила "філіппінські судна від незаконного транспортування". Крім того, Китай звинуватив Манілу в "контрабанді" зброї та будівельних матеріалів, а також у спробі зайняти Другу мілину Томаса, яку Пекін вважає своєю територією.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що постійні провокації Китаю у Південнокитайському морі можуть спричинити нову війну в регіоні.

Також "Коментарі" писали про випадок, коли російських туристів вигнали з українського ресторану на Філіппінах.