Грата у великі переговори: Сі Цзіньпін таки може натиснути на Путіна

Китай готовий до невеликих компромісів, що може призвести до деякого дискомфорту для економіки і ВПК РФ.

Керівник Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розповів, що може повпливати на Китай, щоб він почав зі своєї сторони тиснути на РФ.

Як стверджує експерт, тепер Сі Цзіньпін готовий до певних компромісів, що може привести до певного дискомфорту для економіки та ВПК країни-агресора РФ.

"Коли санкції зачіпають, китайцям доводиться реагувати - або підвищувати ставки, або, навпаки, йти на компроміси. Якщо вони бачать, що Захід готовий до підвищення ставок, тоді вони йдуть на компроміс. Якщо ж бачать, що компроміси не досягли результату, вони підуть на ескалацію. На даний момент вони готові до невеликих компромісів, і це означає, що надмірного тиску на Росію зараз не буде, але це буде створювати дискомфорт для путінських економіки і ВПК", - висловивсь Кулик, відповідаючи на запитання Главреда.

Експерт пояснив, що тепер в соціальних мережах росіяни говорять про зрадництво Китаю - мовляв, Сі Цзіньпін за спиною Росії щось пообіцяв Заходу і продавсь європейцям.

"Це означає, що вже створено певний дискомфорт для Росії, і в чомусь вона відчуватиме дефіцит. А з огляду на те, що техніка йде на фронт буквально з цехів, то будь-яке провисання в часі поставок позначатиметься на ефективності російських військ, які зараз намагаються захопити максимум територій і отримати вигідну переговорну позицію перед новим, як їм здається, переговорним треком", - припускає він.

Кулик переконаний, що "Китай буде грати у великі переговори".

"Я очікую, що після переговорів у Швейцарії буде ще один переговорний трек, де Китай може бути основним гравцем та не буде підтримувати всі російські "хотілки", - завершив експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що може змінитись після візиту Путіна до Китаю.