Китай формує новий світовий порядок: чого прагне Пекін

Пекін хоче поширити у світі обмежену демократію

Китай намагається нав’язати світу обмежену демократію, оскільки йому комфортно працювати зі сталими режимами, вважає політичний консультант, військовослужбовець ЗСУ Олександр Антонюк.

"Китай намагається впливати на формування у світі політичної культури, яка передбачає встановлення у країнах сталої влади. Пекін дотримується антизахідної політики, оскільки не звик до зміни влади. Китаю набагато зручніше працювати зі сталими режимами, які не змінюються роками. Не можна сказати, що Пекін підтримує диктаторські режими. Втім, однозначно Китай намагається сформувати і нав’язати світу обмежену демократію", – наголосив Олександр Антонюк.

На думку політичного консультанта, зараз Китай не поспішає заявляти про себе у геополітичній площині, оскільки сподівається наростити у світі число прихильників обмеженої демократії, зокрема шляхом приведення до влади у європейських країнах популістів на кшталт Віктора Орбана.

За словами експерта, Пекін не поспішає, сподіваючись виснажити та послабити західні країни перед тим, як почне агресивніше нав’язувати світу свою модель.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що російські загарбники просуваються вперед на Покровському напрямку, пише офіцер ЗСУ Микола Мельник. "Відбувається те, що я й казав. Ми відходимо з "підкови" між Уманським і Новопрокопівським, оскільки воювати за дві не потрібні посадки немає ані сил, ані засобів. Остаточна втрата Соколу — це вже навіть не питання часу, а факт", — наголосив Микола Мельник. На думку військовослужбовця, противник продовжить нарощувати тиск на цих напрямках, а ЗСУ будуть відступати до великих фортифікаційних рубежів.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що через війну в Україні світ наближається до справжньої катастрофи, яка може статися вже у найближчі 3-4 місяці, заявив президент Сербії Александр Вучич. Сербський президент вважає, Захід не може дозволити собі, щоби програла Україна, оскільки для США і НАТО це буде означати погіршення геополітичної ситуації. Водночас, за його словами, якщо війну програє Путін, то він втратить усе.