Китай не вважає Україну суб’єктною: навіщо просуває свій план миру

Китай намагається просунути свій мирний план врегулювання війни в Україні

Ініціатива "Друзі миру" створена з метою підтримки російської позиції та передбачає територіальні поступки, відзначила в ефірі Freedom експерта з питань Східної Азії Наталія Плаксієнко-Бутирська.

За її словами, під виглядом "мирних ініціатив" і дипломатичних зусиль Китай намагається просувати цю платформу, заявляючи, що до неї можуть долучитися багато країн. Такими діями Пекін підриває зусилля України у досягненні справедливого миру та намагається нівелювати український підхід.

Експерт нагадала, що коли Україна разом із західними партнерами закликала Китай взяти участь у Саміті миру в Швейцарії, Пекін представив власний план, який став "альтернативою" українським ініціативам. Після цього представник Китаю вирушив у країни Глобального Півдня, щоб знайти підтримку для своєї "мирної ініціативи".

При цьому Плаксієнко-Бутирська підкреслила, що держави, що виступають за мир і декларують мирні ініціативи, повинні підтримувати рішення, засновані на міжнародному праві та Статуті ООН. Проте Китай відмовляється долучитися до української формули миру або Саміту, пропонуючи натомість альтернативу на полях Генасамблеї ООН. Це значно підриває зусилля України зробити Саміт більш представницьким та ефективним, додала експерт.

За її словами, Китай фактично пропонує заморожування конфлікту, намагаючись впливати на миротворчі процеси. Пекін, каже вона, розуміє, що закінчення війни Росії проти України впливатиме на світову безпекову архітектуру. Особливо, якщо західні партнери України будуть більш рішучими у своєму бажанні відновити міжнародне право та протидіяти Росії.

"Китаю хочеться впливати на ці глобальні процеси та диктувати порядок денний у глобальних питаннях. Пекін, просуваючи свій план, намагається зібрати навколо ще країни, у яких свої інтереси і їм за великим рахунком байдуже на ситуацію в Україні. Китай не бачить суб’єктності України та вважає, що це війна Заходу і Росії — нібито це США диктують Києву, коли закінчити війну", - відзначила експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Китай створив платформу для завершення війни в Україні .