Китай проти США, а отже за РФ: про що говорить нова заява КНР – у чому загроза для України

Китай довгий час не робив різких заяв щодо російсько-української війни і тільки тепер уже позначив свою позицію

Речник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь заявив, що США винні у війні в Україні. За його словами, Китай займає "об'єктивну і справедливу" позицію щодо України і "стоїть на стороні миру та справедливості". Що можна сказати про "китайський фактор" у російсько-українському конфлікті? Чи є шанс, що позиція Пекіна переросте на позитивний для України бік? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

І РФ, і Китай публічно протиставляють себе США та НАТО

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков наголошує, що у США та Китаю – холодна економічна війна.

"Гаряча та кривава війна, розв'язана РФ в Україні, у них на другому плані, – пояснює він. – Китай цілком чітко дотримується своєї вихідної позиції, яка випливає з його стратегії: у практичному сенсі, тобто зброєю та грошима, він не підтримує жодної із сторін. Але у пропагандистському сенсі офіційний Китай майже повністю за Росії. Тому що і РФ, і Китай публічно протиставляють себе США та НАТО. Більше того, приблизно 70% інформації та відеосюжетів в офіційних китайських ЗМІ базуються на матеріалах із Росії".

Для нас, зазначає Олександр Кочетков, справи незмірно важливіші за слова, тому – нехай кажуть.

"Зміна позиції Китаю щодо України можлива лише у випадку, якщо ми не лише виженемо агресора зі своєї землі (що викличе у Китаю повагу), а й запропонуємо йому довготривалу взаємовигідну програму співпраці (що викликає у КНР інтерес), – упевнений аналітик. – Бо Китай – торговельна супердержава, і це головне, що про неї треба пам'ятати завжди".

Якщо санкції посилюватимуться і дотримуватимуться, КНР не надто активно допомагатиме РФ

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко вважає, що позиція Китаю стосовно російсько-української війни визначається декількома чинниками.

"По-перше, це протистояння із США. Зрозуміло, що "ворог мого ворога – мій друг". І це робить Китай ближчим до РФ з огляду на підтримку США України. По-друге – економічні чинники. Весь світ для Китаю – це величезний ринок збуту. І втрата частини цього ринку – удар для економіки, яка і без війни зазнавала зниження темпів приросту ВВП. До того ж, співпраця з країною-ізгоєм, якою стала Росія, може відвернути значну частину економічних партнерів. Тому чим вагоміші санкції накладатимуться на організації, що співпрацюють з РФ, тим менше у КНР буде бажання співпрацювати з Кремлем. І третє це можливість вигоди від співпраці з самою Росією. Тобто, якщо Москва зазнає різкого зниження експорту нафти і газу, Пекін буде готовий включитися, щоб придбати енергоносії за заниженою ціною", – пояснює експерт.

Залежно від того, який фактор буде домінуючим, Китай і проводитиме свою політику, упевнений Богдан Петренко.

"Якщо санкції посилюватимуться і дотримуватимуться, КНР не активно допомагатиме РФ, – упевнений він. – А заяви на кшталт того, що США роздмухали конфлікт в Україні – це спроба перевірити реакцію світу для того, щоб вибудовувати свою подальшу стратегію".

Читайте також на порталі "Коментарі" - більшість українців не хочуть повертатися до України: експерт назвав причини та шляхи їх вирішення.