Китай вимагатиме у НАТО не приймати нових членів: про що домовився Путін з Сі Цзіньпін

Росія та Китай оприлюднили спільну заяву за підсумками переговорів під час візиту Володимира Путіна на відкриття Зимових Олімпійських ігор у Китаї

Китай підтримав Росію і засудив подальше розширення НАТО. Про це стало відомо сьогодні, 4 лютого, коли було оголошено результати переговорів лідерів двох країн у Пекіні. Нагадаємо, на церемонію відкриття Зимових Олімпійських ігор приїхав президент РФ Володимир Путін. Перед заходом, він провів переговори із Сі Цзіньпін. Далі вони пообідали, а потім пішли разом подивитися шоу. Про це повідомляє BBC, передає портал "Коментарі".

Хоча у розлогій спільній заяві не йшлося безпосередньо про Україну, обидві країни звинуватили НАТО у підтримці ідеології "холодної війни". Путін стверджував, що західні держави використовують оборонний альянс НАТО, щоб підірвати Росію.

"Для Китаю це тонкий баланс. Пекін має відносини з Україною – політичні та економічні. Будь-яке вторгнення Росії або військовий напад там може зашкодити позиції президента Сі", - пишуть у виданні.

На думку російської сторони, переговори були "дуже теплими", це була перша зустріч лідерів віч-на-віч з початку пандемії. У заяві також йдеться про те, що обидві країни "серйозно стурбовані" тристороннім безпековим пактом під назвою - "AUKUS", який уклали між собою США, Велика Британія та Австралія.

Росія заявила, що підтримує політику Пекіна - "Єдиний Китай", яка стверджує, що самокерований Тайвань є відколотою провінцією, яка врешті-решт знову стане частиною Китаю. Нагадаємо, Тайвань вважає себе незалежною країною зі своєю власною конституцією та демократично обраними лідерами.

Читайте також: Церемонія відкриття Олімпійських ігор у Пекіні не обійшлась без скандалу з українцями