Китай виступив із новою ініціативою, як завершити війну в Україні: що відомо

Китай створив платформу "Друзі миру" з війни в Україні

Китай із країнами Глобального Півдня хоче створити платформу "Друзі миру". Вона буде спрямована на так зване політичне врегулювання війни в Україні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ Китаю.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І у кулуарах ООН провів зустріч із головним спеціальним радником президента Бразилії Селсо Аморімом.

Ван І заявив, що Китай, Пакистан та інші країни Глобального Півдня збираються створити платформу "Друзів Миру" щодо "кризи" в Україні. Варто звернути увагу, що офіційний Пекін не припиняє використовувати маніпулятивне формулювання про "кризу" в Україні, всіляко уникаючи прямої заяви про війну.

Як пояснив китайський топ-дипломат, "Друзі Миру" - це не закрита група, а відкрита платформа, вона не прагне конкуренції та конфронтації, а веде діалог.

"Друзі Миру" мають на меті об'єктивний і раціональний голос і відіграватимуть конструктивну роль у політичному врегулюванні українського питання", - йдеться в заяві.

Спецпредставник Бразилії нагадав про "мирний план" Китаю та Бразилії щодо України та заявив, що він має велике значення.

"Обидві сторони можуть продовжувати працювати разом, щоб грати роль "друзів миру", досягати загального консенсусу та сприяти охолодженню ситуації", - сказав радник президента Бразилії.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Бразилія просуває спільний із Китаєм так званий "мирний план" щодо України в ООН. Його планують представити країнам Глобального Півдня. У свою чергу, міністр закордонних справ Китаю Ван І під час засідання Ради безпеки ООН заявив, що позиція Китаю щодо врегулювання війни РФ проти України полягає в тому, щоб негайно припинити вогонь і сісти за стіл переговорів, а також утриматися від санкцій. Чому саме зараз активізувалися Бразилія та Китай за своїм "мирним планом"? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.