Китай знову "кинув" Росію: що сталося

Киргизстан, Узбекистан і Китай побудують залізницю в Європу в обхід Росії

Киргизстан та Узбекистан домовилися з Китаєм про будівництво залізниці в Європу, яка простягатиметься в обхід Росії.

Як повідомляє видання The Moscow Times, угоду, яку Пекін, Бішкек і Ташкент обговорювали 27 років, сторони підписали 6 червня, а будівництво має розпочатися в жовтні цього року. Залізнична магістраль протяжністю 450-500 км стане частиною глобальної ініціативи Китаю "Один пояс - один шлях".

"Річний обсяг вантажоперевезень залізницею досягне 15 млн тонн, а термін доставки товарів кінцевим споживачам скоротиться на 7 днів. Крім того, буде створено сучасну транзитно-логістичну інфраструктуру, склади і термінали", - заявив президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв.

Зазначається, що залізниця проходитиме від Кашгара в Сіньцзян-Уйгурському автономному окрузі Китаю через Торугарт, Макмал і Джалал-Абад у Киргизстані до Андижана в Узбекистані. Далі магістраль з'єднається з дорогами інших країн Центральної Азії, звідки вантажі підуть до Каспійського моря, Туреччини і Європи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що російська влада буде забирати у власників підприємства військово-промислового комплексу за зрив державного замовлення. "Уся виробнича база має графіками комплектування, що сходяться в план-графіки поставок. Їх реалізація перебуває під чітким контролем з боку колегії ВПК. В разі серйозних відхилень щодо підприємств, які проштрафилися, застосовують відповідні заходи, аж до зміни власника", — заявив Антон Аліханов.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що російський диктатор Володимир Путін та диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин, підписавши договір про стратегічне військове партнерство, анулювали міжнародні резолюції та рішення щодо КНДР, заявив радник Офісу президента України Михайло Подоляк. За його словами, тепер ООН та інші організації, які відповідальні за ефективний контроль за виконанням санкцій, виглядають "вкрай красномовно".