КНР має сценарій завершення війни: чиї інтереси врахував Пекін

Пекін зацікавлений у завершенні війни в Україні на умовах, які будуть вигідні Росії

Китай не хоче продовження війни в Україні, а натомість зацікавлений, щоби Україна та Захід визнали право Росії на окуповані території, заявив політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

"Китаю важливо створити кейс, який буде прийнятний для України та Заходу, при якому окуповані українські території будуть легалізовані за Росією", – заявив Максим Несвітайлов.

На думку експерта-міжнародника, зараз Китай вже не настільки зацікавлений у продовженні війни в Україні, як був раніше.

"Врегулювання російсько-української війни несе для Китаю прямий інтерес, якщо він буде модератором цього процесу. Якщо Пекіну вдасться зупинити війну на умовах, коли Росія зможе легалізувати окуповані території і на це погодяться Україна та Захід, для нього такий кейс однозначно буде виграшною історією. Реалізація такого задуму дозволить Китаю повторити український сценарій з Тайванем", – сказав він.

Водночас політолог висловив сумніви, що США дозволять Китаю втілити відповідні плани, оскільки у такому випадку геополітична вага Пекіна непомірно зросте.

"США не погодяться віддати Китаю ініціативу і просто спостерігати за всім зі сторони. Штати просто так не подарують Пекіну можливість настільки суб’єктивуватися на міжнародній арені", – додав експерт-міжнародник.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що уряд Китаю за підсумками зустрічей міністра закордонних справ КНР Ван І із керівниками зовнішньополітичних відомств України, США та Росії продовжить підтримувати політичне врегулювання "української кризи". Таку заяву під час брифінгу зробив представник МЗС КНР Лінь Цзянь.