Названо умови, за яких Україна готова продовжити співпрацю із Китаєм

Китай не є другом України, проте Київ може продовжити з ним співпрацю заради миру, проте за певних умов, відзначив в ефірі Freedom політолог Володимир Фесенко

Пекіну слід визначитися та чітко сформулювати свою позицію щодо війни Росії проти України. У випадку, якщо Китай спільно з Бразилією запропонує альтернативний захід до Глобального саміту миру, Україні варто відмовитися від участі, вважає політолог Володимир Фесенко.

При цьому експерт нагадав, що Китай не підтримує низку принципових ідей України. Тобто, за його словами, якщо Пекін просуватиме альтернативний мирний процес, що не враховуватиме інтереси України і буде спрямований проти Глобального саміту миру, то немає підстав для того, щоб Київ брав у цьому участь.

Втім, Фесенко вважає, що існує поле для взаємодії між Україною та Китаєм. Відмова від участі в мирних ініціативах України підтверджує прихильність до позиції Росії.

Політолог відзначив, що частина положень китайської мирної позиції врахована в документі, ухваленому в Швейцарії, саме тому є поле для співпраці. Окрім того, на його думку, Китай хоче залишатися претендентом на роль посередника в мирному процесі. В такому випадку, йому слід приєднуватися до того мирного процесу, який ініціює Україна. Якщо ж Китай діятиме, не враховуючи інтереси України, це означатиме, що він підтримує інтереси Росії, додав Фесенко.

Він зазначив, що Китай не є ворогом України. Але якщо Пекін хоче брати участь у мирному процесі, йому необхідно враховувати позицію України, яку підтримує велика кількість країн світу, відзначив політолог.

"Ми не розглядаємо Китай як ворога, але Китай не є нашим другом, він не допомагає Україні у військовий та економічний спосіб. Але ми готові співпрацювати з Китаєм для припинення війни в Україні. Але якщо Китай готовий відігравати активну роль, він повинен брати хоча б частково до уваги інтереси України, як це зробило дуже багато учасників Саміту миру в Швейцарії", - підсумував Фесенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у ВР пояснили, чому Китай не допоможе завершити війну в Україні.