Сі міг би зупинити війну, але йому начхати на трагедію України: чого домагається КНР

Мир для України і РФ писатимуть США і РФ і змушуватимуть йти на поступки

Україна та Росія є просто фігурами на шахівниці, за якою грають США та Китай, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький. При цьому, на його переконання, формування Китаєм міжнародної платформи "Друзі миру" на противагу коаліції "Рамштайн" стало контрастним маркером для суті глобальних процесів.

Голобуцький підкреслив, що в контексті російсько-української війни Сполучені Штати будуть тиснути на Україну задля прийняття необхідного їм рішення.

"В нас особливих варіантів, крім виконання настійливих рекомендацій союзників, нема. Ми повністю від них залежимо в питання оборони, перспектив повернення територій, правових міжнародних аспектів війни, санкційного тиску, прихистку наших біженців, супутникових розвідданих тощо", - відзначив експерт.

При цьому, на його думку, Китай вирішив віддзеркалити дії Америки – і виступити гравцем з боку Росії, який диктуватиме диктатору Володимиру Путіну, на що і коли погоджуватись в питанні припинення війни. Тим більше, в Пекіна є всі можливості контролювати Путіна.

"Тегеран та Пхеньян – союзники Китаю, а не Росії, на Росії вони тільки заробляють, причому з дозволу Китаю і натурою. Сі достатньо дати відмашку на замороження поставок зброї – і "СВО" захлинеться без засобів ведення війни, бо власне виробництво і так невелике і неякісне, плюс санкції перекрили більшість шляхів постачання складників", - говорить Голобуцький.

Втім, як каже експерт, Сі такої відмашки не дав, бо йому насправді плювати на Росію і Україну, які його цікавлять виключно, як аргументи в глобальному протистоянні зі США, способи збереження масштабів експорту.

"Отже, коли в рамках мирних переговорів йтиметься про якісь поступки – це будуть не поступки України Росії чи Росії Україні. Це будуть поступки Китаю Америці чи Америки Китаєві. І саме цього пробує домогтись Пекін формуванням власної коаліції", - заявив експерт.

При цьому, на думку Голобуцького, Білий дім не зацікавлений розмінювати свої глобальні інтереси і стратегічні задачі на дрібне питання перспектив України. Якщо вже йтиметься про якийсь компроміс з Китаєм, то це має зачіпати дійсно вагомі для США речі.

"Але загалом глобальна диспозиція напередодні виборів в США виглядає саме так: за нами – США і "Глобальний Захід" (з власними інтересами), за Росією – Китай і "Глобальний Південь" (так само з власними, а не російськими інтересами). Нас підштовхуватимуть до миру США, Росію – Китай. Шукаючи цим насправді власні глобальні компроміси", - заявив Голобуцький.

Втім, за його словами, варто пам’ятати про те, що зміни "на землі" (як-от Курщина) міняють набір карт в руках глобальних гравців, впливають на актуальність і масштаб певних поступок – територіальних, політичних чи економічних. Тобто, підсумовує він, виходить, що Україна, дійсно, в руках ЗСУ.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, що партнери України є надто слабкими, і, дійсно, виживання країни залежить саме від ЗСУ.