У Китаї дітей почнуть садити за грати вже з 12 років

Проблема дитячої злочинності є однією з найболючіших для Китаю

Китай знизив вік настання кримінальної відповідальності з 14 до 12 років, що є очевидною реакцією на зростання частки злочинів, скоєних дітьми молодшого віку.

Згідно з поправкою до кримінального закону, прийнятій Постійним комітетом Всекитайських зборів народних представників (ВНК) в суботу, особи у віці від 12 до 14 років будуть нести кримінальну відповідальність, якщо вони "зроблять вбивство або умисне заподіють шкоду іншій людині".

Поправка набуде чинності 1 березня 2020 року, і Верховна народна прокуратура буде відповідати за прийняття рішення про те, чи варто порушувати кримінальну справу, йдеться в заяві ВЗНП.

За повідомленнями державних ЗМІ, в 2017 році на частку осіб молодших чотирнадцяти років припадало близько 20 відсотків усіх злочинів неповнолітніх у порівнянні з 12,3 відсотка в 2009 році.

У деяких випадках покарання, призначені особам, які не досягли віку кримінальної відповідальності, шокували громадськість. В одному випадку 13-річний хлопчик з Даляня, провінція Ляонін на північному сході Китаю, визнаний винним у вбивстві 10-річної дівчинки в жовтні 2019 року, отримав всього три роки виправного освіти.

За даними лондонської Міжнародної мережі з прав дитини, середній вік настання кримінальної відповідальності в усьому світі становить 14 років. У США в 33 з 50 штатів немає мінімального віку, хоча в більшості з них при оцінці проводиться перевірка на дієздатність.

Як повідомляло видання "Коментарі", китайські компанії виграють держтендери в ЄС за рахунок демпінгу.