Які інтереси у Європі переслідує Китай: чи варто очікувати протистояння між ними

Пекін посилює співпрацю з Парижем і Берліном

Співпрацю Китаю з країнами Європи варто розглядати крізь призму транспортних коридорів, переконаний політолог Віталій Кулик.

"Активність Китаю впродовж останніх 1,5 роки спрямована на будівництво додаткових транспортних мереж, кінцевою точкою яких є Євросоюз. Пекін нарощує потенціал торгівлі, ринок споживання якого знаходиться у ЄС. В обмін на це китайці хочуть отримати європейські технології", - заявив Віталій Кулик.

За словами політолога, для Китаю важливі такі точки опори, як Франція і Німеччина.

"Пекін намагається робити європейські країни більш договороздатними з точки зору геополітичного уявлення про світовий порядок. Звісно, це не означає, що Китай відриває Європу від США. Але, тим не менше, китайці нарощують співпрацю з країнами Європи. ЄС, розуміючи потенційні небезпеки зближення з Китаєм, намагається диверсифікувати ризики за рахунок співпраці з Індією, однак альтернативні транспортні коридори з нею зараз виглядають дуже ілюзорними", - відзначив політолог.

На думку експерта, з огляду на поглиблення співпраці з Європою виникають сумніви, що Китай робить ставку на конфлікт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що однією з його стратегічних задач є трансформацію українського війська у високотехнологічну армію, в якій бійці будуть максимально забезпечені технологіями, що допоможе мати не лише перевагу над ворогом, але й головне — зберегти життя наших воїнів.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що президент України Володимир Зеленський двічі за останній тиждень розкритикував президента США Джо Байдена та натомість повідомив, що просив колишнього прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона поспілкуватися з Дональдом Трампом перед голосуванням Конгресу за виділення допомоги ЗСУ. Відповідні заяви Володимира Зеленського можуть свідчити про те, що Київ очікує перемоги Трампа на майбутніх президентських виборах у США.