Австрія змінює свою політику щодо Росії

Австрія узгодила новий план та готова відмовитись від російського газу.

Росія веде війну проти України два з половиною роки, але лише зараз уряд Австрії визначився з новою стратегією безпеки та класифікував Росію, як країну, що становить "загрозу безпеці".

Нинішня стратегія Австрії датується 2013 роком, коли не було російської агресії в Україні, австрійські компанії вели бізнес у Росії та купували її енергоресурси. Перше вторгнення Росії в Україну у 2014 році не змінило цього ситуацію, а після другого - у 2024 році, Австрія за деякий час вирішила змінити свою стратегію.

Як вказує видання Welt, ймовірно це сталось через політичні події, а дії австрійського уряду можуть стати далекосяжним кроком через загрозу приходу до влади проросійських сил в країні. Вибори в Австрії відбудуться 29 вересня 2024 року.

Прогнозуєтеся, що головна коаліційна партія Австрійська народна партія отримає приблизно 23% голосів, а її партнери з партії "Зелені" близько 10%. Тоді як опозиційна Соціал-демократична партія може мати 22%, а перемогу та право на формування уряду може отримати проросійська правопопулістська Австрійська партія свободи – 27%. Через такі попередні результати провладні Австрійська народна партія та партія "Зелені" ухвалили нову стратегію безпеки.

За останні дванадцять місяців Австрія купувала 75-96% газу з Росії. Однак в новій угоді, Австрія до 2027 року не буде більше купувати російський газ. 50-сторінковий проєкт містить інші моменти, наприклад, співпрацю з НАТО планують розширити – при цьому наголошуючи на нейтралітеті. Зокрема, в документі йдеться: "Бути військово нейтральним не означає бути байдужим, коли порушується міжнародне право і зазіхання на суверенітет, територіальну цілісність або незалежність держави".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Австрія пояснила свою позицію щодо мирних переговорів України та Росії

Також "Коментарі" писали, що в Австрії відреагували на інцидент на Запорізькій АЕС.