Бельгія розкриває правду про санкції ЄС проти Росії: що відбувається з російським газом

ЄС хоче посилити санкції проти російського газу, однак рішення потребує одностайності країн-членів Європейського Союзу.

Бельгія вимагає від Європейського Союзу запровадити нові санкції на імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ). У Брюсселі вважають, що регламент, який був прийнятий у грудні 2023 року, виявилось недостатньо і ЄС отримує усе більше російського газу.

Міністерка енергетики Бельгії Тінне Ван дер Стратен в інтерв’ю Financial Times зазначила, що теперішні норми не дозволяють країнам-членам ЄС розірвати контракти щодо російського газу. За її словами чинні норми спрямовані на те, щоб російські енергетичні компанії не могли використовувати інфраструктуру ЄС, але вони не забезпечують достатньої правової основи для обмеження контрактів, які часто діють протягом десяти років і були укладені ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.

"Ми подивилися на це. У нас російський газ тече до Бельгії і газові норми не допоможуть. Нам потрібне загальноєвропейське рішення", - вважає міністерка енергетики Бельгії.

Міністерка клімату Нідерландів Софі Германс підтримує бельгійську ініціативу і повідомила, що це питання буде розглянуто на жовтневій зустрічі міністрів енергетики ЄС. За її словами, лише санкції Єврокомісії можуть ефективно розв'язати проблему приватних контрактів.

Financial Times вказує, що кількість танкерів із російським газом, які прибувають на головний термінал у Роттердамі, значно зросла. За даними аналітичної компанії Kpler, у 2023 році Бельгія була другим найбільшим імпортером російського СПГ після Іспанії, а цього року лідером може стати Франція.

Однак можливість запровадження санкцій проти російського СПГ обмежується браком одностайності серед держав-членів ЄС. Угорщина регулярно блокує нові санкції щодо російського газу, що ускладнює процес ухвалення рішень на загальноєвропейському рівні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Європі визнали велику помилку щодо Росії, яку ЄС робить знову.

Також "Коментарі" писали про Австрію, яка змінює свою політику щодо РФ та готова відмовитись від російського газу.