Без цього війна в Україні не закінчиться: ЄС знову звернувся з проханням до Китаю

Борель закликав Китай вплинути на Росію, щоб закінчити війну в Україні

Високий представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель закликав Китай використати свій вплив на Росію, щоб зупинити війну в Україні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в повідомленні Європейської служби зовнішніх справ.

Під час зустрічі з китайським представником на полях регіонального форуму АСЕАН у Лаосі Боррель порушив питання відносин між ЄС та Китаєм.

Топ-дипломат звернув увагу на те, що підтримка Китаєм загарбницької війни Росії проти України "негативно впливає на відносини між ЄС та Китаєм", і висловив стурбованість китайським експортом "великої кількості товарів та предметів подвійного призначення" до РФ.

"Високий представник попросив Китай використати свій вплив на Росію, щоб сприяти припиненню війни. Він попросив Китай підтримати мирний процес в Україні та вважає, що спільна заява з Бразилією від травня 2024 року не йде у цьому напрямі", – йдеться у повідомленні.

Боррель також порушив питання двосторонньої торгівлі, зазначивши, що надмірні державні субсидії з боку Китаю "викликають спотворення на ринку ЄС".

Читайте також на порталі "Коментарі" - за результатами переговорів з китайським колегою Ван І в Гуанчжоу Київ отримав чіткий сигнал, що Китай не шукає "тимчасових рішень", а працює на стійке та стратегічне вирішення проблеми, що розпочалася РФ війни проти України. Таку заяву в інтерв'ю ТСН зробив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Також видання "Коментарі" повідомляло – президент Чехії Петр Павел вважає, що для того, щоб переговори про мир в Україні дали результат, до них слід залучити Китай та Росію.