ЄС допоможе Україні у системному зміцненні кібербезпеки

Україна раніше надсилала листа до ЄС щодо конкретних кроків щодо зміцнення кібербезпеки

Європейський Союз допоможе Україні у сфері кібербезпеки. Програму було ініційовано після масових кібератак на урядові сайти та об'єкти важливої інфраструктури, які велися зокрема із Росії. Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України. Україна раніше надсилала листа до ЄС щодо конкретних кроків щодо зміцнення кібербезпеки. Європейські партнери дали позитивну відповідь і заявили про рішення щодо комплексної пропозиції щодо цього.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, нова домовленість із ЄС була підтверджена сьогодні. Міністр заявив про неї за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, де він брав участь.

Дмитро Кулеба наголосив, що сучасна війна передбачає не лише танки, артилерію чи літаки. Україна вже має досвід гібридної війни з РФ, де в рамках інформаційних нападів застосовують конкретні дії в кіберпросторі. Зокрема, створення пропаганди, поширення фейків та нагнітання панічних настроїв тощо. Наразі в МЗС не уточнили, які заходи передбачені для зміцнення кіберпростору.

Нагадаємо, AFP заперечує, що Кремль має будь-яке відношення до кібератаки на Україну у вівторок, 15 лютого, яка вразила веб-сайти Міністерства оборони та збройних сил країни, а також двох державних банків. Київ припустив, що напад був скоєний з боку Росії, оскільки є побоювання, що Москва планує вторгнутися в Україну. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков зробив заяву про ситуацію. "Ми нічого не знаємо. Як і очікувалося, Україна продовжує звинувачувати у всьому Росію. Росія не має жодного відношення до жодних DDOS-атак", - заявив Пєсков. Серед постраждалих об'єктів – банки "Ощадбанк" та "Приватбанк". Обидва відновили службу пізніше у вівторок, 15 лютого, але сайт Міноборони України залишався недоступним за кілька годин після того, як з'явилися перші повідомлення про напад. Українська служба зв'язку вказала на Москву.